De vlag van de Verenigde Staten

Vlag Verenigde Staten
Vlag Verenigde Staten

De Verenigde Staten van Amerika is een land dat in het noorden van Amerika ligt. De VS bestaan uit 50 verschillende staten en het district Columbia. De staten Hawaï en Alaska zijn de enige staten die niet aan de andere grenzen. Sinds 1776 heeft het land een vlag. Deze is door de jaren heen verschillende keren veranderd. Hieronder wordt informatie gegeven over het uiterlijk en het symbool van de vlag. Ook wordt er informatie gegeven over de oudste en de nieuwste vlag van de VS.

Heb je weinig kennis van Verenigde Staten? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Uiterlijk

De vlag van de VS wordt ook wel Stars and Stripes genoemd en bestaat uit 7 horizontale strepen die roodgekleurd zijn. Deze worden door 6 witte banden onderbroken. In het kanton, de bovenhoek van de vlag, staat een blauw rechthoek met 50 kleine witte sterren die 5 punten hebben in 9 horizontale rijen.

Ontwerp Kanton
Wanneer bekend werd van Hawaï en Alaska dat zij staten zouden worden, kreeg Dwight D. Eisenhower, de Amerikaanse president, spontaan minstens 1.500 concepten voor een nieuwe verdeling van het kanton. Er zijn minimaal 3 van deze ontwerpen die identiek waren aan de vlag hoe hij nu is. Het ontwerp wat het uiteindelijk geworden is komt af van het U.S. Army Bureau of Heraldry.

Versiering
Traditioneel mag de vlag versierd worden met een rand die een gouden kleur heeft. Dit wordt voornamelijk in ceremonies gedaan, met als doel om de schoonheid van de vlag te laten zien. In 1835 werd de vlag voor het eerst gebruikt en vanaf 1895 werd het gebruik ervan voor het eerst gevoerd door het Amerikaanse leger.

Betekenis
De 50 sterren stellen de vijftig staten die tot de VS behoren voor. De rode en witte strepen staan voor de 13 oorspronkelijke kolonies, die zich van hebben afgescheiden in 1776.

Symboliek

De Amerikaanse vlag staat voor vrijheid en rechten die de Grondwet van de Verenigde Staten hen biedt. Het rood en wit staat voor veel mensen voor het bloed van hen die hun leven voor de vrijheid gaven en voor het ideaal van die vrijheid. Er kan eeuwige trouw aan de vlag worden gezworen door de Belofte van Trouw. De tekst luidt als volgt: I pledge allegiance to the Flag, of the United States of America, and to the Republic for which it stands: one Nation under God, indivisible, with Liberty and Justice for all. Vraag gratis een offerte aan

Grand Union Flag

Op 4 juli 1776 werd de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring getekend. De officiële vlag was toen de Grand Union Flag, wat de eerste officiële Amerikaanse vlag was. Hier stonden 13 witte en rode strepen op, met de toenmalige vlag van Groot-Brittannië in het kanton.

De strepen stonden voor de eenheid van de dertien kolonies. De Britse vlag in het kanton verwees naar de wens om de hechte banden te behouden met het Verenigd Koninkrijk. In 1775 werd deze vlag aangenomen door het Second Continental Congress en werd toen ook voor het eerst gehesen. Dit werd toen de nationale vlag tot in de beginfase van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

Stars and Stripes

De nieuwste vlag werd op 14 juni 1777 aangenomen. Dit is sindsdien een nationale feestdag en wordt Flag Day genoemd. De vlag begon met 13 strepen en sterren, omdat de VS toen uit 13 staten bestond. In 1795 kwamen er 2 staten bij en werd het aantal sterren en strepen naar 15 veranderd. Maar omdat de jaren steeds meer staten toetraden werd het aantal sterren en strepen niet meer verhoogd, omdat dit waarschijnlijk beschouwd werd als teveel gedoe. In 1818 werd dan ook besloten 13 strepen op de vlag te laten zien, omdat er oorspronkelijk 13 kolonies waren. Het aantal sterren zou gelijk worden gemaakt met het aantal staten. Elke keer als de vlag werd uitgebreid met meer sterren, gebeurde dit op Independence Day, wat op 4 juli valt. De laatste keer dat deze verandering plaatsnam was in 1960, toen Hawaï een staat werd van de VS. Sindsdien heeft de vlag 50 sterren. Het volkslied van Amerika, The Star-Spangled Banner, is op de vlag met 15 strepen gebaseerd.

Wil je zelf naar Amerika, maar je weet nog niet waarheen? Bekijk dit inspirerende filmpje

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

5,3

Gerelateerde artikelen