Tips voor een camperreis door Amerika
Een campervakantie is een ideale manier om tijdens je Vakantie Amerika kennis te maken met de prachtige natuur en de vele geweldige steden die Amerika rijk is. Je hebt onderweg veel vrijheid en overnacht op de mooiste campings. Bij het organiseren van een camperreis komt veel kijken en het is belangrijk om goed voorbereid te zijn voordat je op reis gaat. In dit artikel lees je een aantal tips voor een onbezorgde camperreis. Waar begin je met het organiseren? Kun je het beste in Nederland de huur van de camper regelen of pas als je in Amerika bent? En wat zijn de verschillen tussen de campers die verhuurd worden?
gratis reisadvies
Voorbereiding
Wanneer je besloten hebt dat je met een camper een rondreis door Amerika wil maken, begin je vaak met het zoeken naar reisorganisaties die deze mogelijkheid aanbieden. Want waar huur je zo'n camper? Wij werken samen met verschillen reisorganisaties waar je een camper kunt huren en helpen je graag verder. Vaak zijn de camperhuur en vlucht inbegrepen bij de reissom. Op internet vind je veel routevoorbeelden van populaire camperreizen in Amerika. Die voorbeelden laten zien wat de mogelijkheden zijn en zijn vaak direct te boeken, maar ook volledig naar wens aan te passen en zelfs zelf uit te stippelen. Zorg er dan voor dat je kies voor een organisatie waar je een goed gevoel bij hebt. Reviews, ervaringen van anderen, kunnen je een goed beeld geven. Denk goed na over een aantal belangrijke vragen: hoe lang en wanneer wil ik gaan? Welke gebieden wil ik sowieso zien? Hoeveel kilometer wil ik per dag rijden? Je kunt een offerte aanvragen als je hier een goed beeld van hebt of zelf je reis uitstippelen en uitzoeken.
Welke camper en verhuurder?
In Amerika zijn verschillende camperverhuurders waar je een camper kunt huren. De meeste campers lijken qua buitenkant en interieur op elkaar, maar verschillen wel degelijk. Sommige verhuurmaatschappijen bieden bijvoorbeeld alleen nieuwere modellen campers aan terwijl je bij andere verhuurmaatschappijen ook een ouder model mee kunt krijgen.
Tussen de verschillende verhuurders zit naast prijsverschil ook kwaliteitsverschil. Het is daarom van belang dat je je goed verdiept in de verschillende bedrijven en uitzoekt welke bij jouw wensen aansluit. De twee grootste camperverhuurders in Noord-Amerika zijn Cruise Amerika en Road Bear RV. Eerder schrijven wij dit artikel met daarin meer uitleg over de verschillen tussen deze verhuurbedrijven en de campers die zij in hun aanbod hebben. Een korte samenvatting: Cruise America heeft voornamelijk campers uit het goedkopere segment (middenklasse campers tot 7 jaar oud) in het aanbod en Road Bear NV verhuurt jongere, eersteklas campers. Ook El Monte en Moturis zijn grotere en betrouwbare bedrijven.
Vraag gratis een offerte aan
Waar moet ik op letten bij camperhuur?
Het is bij camperhuur in Amerika belangrijk om met name voor de maanden juli en augustus vroeg te boeken. De prijzen van de verhuurders zijn merendeels gebaseerd op flextarieven, wat betekent dat de prijs bepaald wordt op basis van vraag en aanbod. Wanneer je vroeg boekt zijn er nog veel soorten campers te huur tegen de laagste tarieven. Ook niet onbelangrijk als je een camper huurt in Amerika is om goed te kijken naar de verzekering van de camper. Bij sommige camperverhuurders is een uitgebreide verzekering inbegrepen in de huurprijs, terwijl je bij andere verhuurders niet het geval is of alleen een basisverzekering inbegrepen is. Het is mogelijk om een extra camperverzekering af te sluiten bij een Nederlandse verzekeringsmaatschappij. Bovendien dien je als bestuurder een geldig nationaal rijbewijs bij je te hebben. Voor Amerika is een internationaal rijbewijs niet verplicht, maar het is wel aan te raden om deze bij je te hebben. Deze is te verkrijgen bij de ANWB. Een internationaal rijbewijs alleen is niet voldoende, hier dien je een Nederlands rijbewijs bij te hebben. Met een rijbewijs B kunnen de meeste campers worden bestuurd. Soms gelden er bij camperverhuurbedrijven aanvullende voorwaarden zoals leeftijd of moet je een aantal jaren in het bezit zijn van een rijbewijs.
Welke kosten komen er nog bij?
Wanneer je een camper huurt moet je meestal van te voren een inschatting te maken hoeveel mijlen je gaat rijden en het benodigde aantal pakketten te kopen. Tegen extra betaling is het mogelijk om een complete camperinventaris, beddengoed en handdoekpakketen te huren. Op de websites van de camperverhuurmaatschappijen kun je terugvinden waar de camperinventaris precies uit bestaat. Je kunt dan bekijken of je nog dingen mist die je graag vanuit Nederland mee wil nemen. Als je een route hebt gekozen waarbij je de camper in een andere plaats inlevert dan waar je deze ophaalt dan kun je te maken krijgen met 'one-way kosten'. Deze kosten worden vaak extra berekend door de camperverhuurmaatschappij op de camperhuurprijs.
Wat wil ik zien in Amerika?
Bij het uitstippelen van de route kun je aan verschillende zaken denken. Wat willen jullie graag zien tijdens de reis en wat is haalbaar qua route en afstanden? Op basis van je wensen kun je bepalen of je er voor kiest om de camper op te halen in een andere plaats dan je de camper inlevert of om juist een rondreis te maken waarbij je op dezelfde plaats eindigt als waar je begint. Zet bijvoorbeeld op een rijtje welke nationale parken en bezienswaardigheden je echt wil zien. Via Google Maps krijg je een realistisch beeld van afstanden en reistijden. De meeste campers worden verhuurd in California. Door het gunstige klimaat in combinatie met de perfecte ligging ten opzichte van omliggende gebieden zijn Los Angeles en San Francisco de perfecte startpunten. Vanuit deze steden bereik je Yellowstone National Park maar ook de Grand Canyon, Bryce Canyon, Las Vegas en de Yosemite. Dit is een mooie afwisseling van de mooiste nationale parken, wereldwonderen, authentieke dorpen en boeiende steden. Seattle is ook een goed vertrekpunt voor wie Washington State, Oregon, Montana en stukken van Canada wil ontdekken. New York is voor het oosten een goed startpunt, omdat de vluchten betaalbaar zijn en het goed te combineren is met een bezoek aan de stad. De staten New Hamphire en Vermont zijn echte aanraders in het najaar en ook de Niagara Falls en Ontario zijn prachtig.
Wat is de beste reisperiode voor een camperreis?
De beste reisperiode voor een camperreis in Amerika is afhankelijk van naar welk gebied je reist. Het klimaat in Amerika is namelijk ontzettend gevarieerd en verschillende staten kennen hete zomers en/of ijskoude winters.
- Zuidwest-Amerika: Het beste kun je in het voor- en najaar (april t/m juni en september/oktober) naar Zuidwest-Amerika gaan. In het hoogseizoen (juli/augustus) is het erg druk en varieert het weer van warm tot heet. In de winter is het erg rustig, maar zijn de temperaturen ook minder aangenaam. In het zuidelijke deel (Los Angeles, Phoenix, Las Vegas) blijven de temperaturen vaak wel aangenaam, maar in de hoger gelegen parken als Bryce Canyon en Yosemite kun je in de winter sneeuw en lage temperaturen verwachten.
- Noordwest-Amerika: In het Noordwesten en de Rocky Mountains is het klimaat kouder en krijg je vaker te maken met sneeuwval. Wil je dat alle wegen open zijn en je overal kunt komen? Dan kun je het beste reizen tussen half juni en half september. In mei en later in september is het gebied ook de moeite waard maar neemt de kans op sneeuw en enkele afgesloten wegen.
- Zuidoost-Amerika: In Florida is het gedurende het hele jaar warm en zonnig, wat de staat ook een populaire winterzonbestemming maakt. Vanaf eind mei/begin juni begint het tropisch warm te worden en nemen ook de buien toe. Tussen juni en september is tevens het orkaanseizoen. De ideale reistijd voor Zuidoost-Amerika is dan ook in het voor- en najaar.
- Noordoost-Amerika: In het Noordoosten van Amerika kan het langer in de lente nog koud blijven en zijn campings niet het gehele jaar geopend. Je kunt dit gebied het beste verkennen tussen half juni en eind september.
Plannen
Als alle voorbereidingen getroffen zijn is het tijd om een route uit te stippelen. Je schrijf alle steden, nationale parken en routes op die je wil zien. Daar maak je een logische route van die je gaat rijden. Bij het plannen van je camperreis is het ook goed om een beeld te krijgen van vliegtickets en de prijzen hiervan. Het kan een groot verschil maken naar welk vliegveld in Amerika je vliegt. Om hier inzicht in te krijgen kun je een prijsvergelijkingssite voor vliegtickets raadplegen. Je ziet dan ook meteen of er een rechtstreekse vlucht wordt aangeboden of dat je nog moet overstappen. Zorg er wel voor dat het vertrek- en eindpunt dat je kiest haalbaar is binnen het aantal dagen dat je reist. We adviseren je om niet meer dan 350 kilometer per dag en niet meer dan 1.000 kilometer per week te rijden. Anders wordt de reis te vermoeiend. Houd er rekening mee dat je gemiddeld 50 mijl (ruim 80 kilometer) per uur rijdt met een camper. Stel voor jezelf een schema op met wat je wil bezoeken en hoe lang je ergens wil blijven. Zoek ook goed uit hoeveel kilometer het van plaats naar plaats is. Zo weet je hoeveel kilometer je ongeveer gaat rijden tijdens je reis.
Camper ophalen
Houd er rekening mee dat je een camper niet meteen kunt ophalen na je vliegreis vanuit Nederland. Deze maatregel is door camperverhuurmaatschappijen ingevoerd om te voorkomen dat reizigers vermoeid achter het stuur gaan zitten. Met de verhuurmaatschappij maak je afspraken over hoe laat je de camper ophaalt, dit kan je meestal al vooraf online afspreken. Het is vaak mogelijk een transfer van bepaalde hotels naar de ophaallocatie van je camper. Het ophalen van je camper neemt redelijk wat tijd in beslag en bestaat uit papierwerk en een uitgebreide uitleg over hoe de camper werkt. Plan daarom geen te lange reisdag met veel kilometers op de dag dat je de camper gaat ophalen. Om een camper te huren is een creditcard verplicht. De verhuurders maken een print van de kaart voor de borgsom. Zorg ervoor dat je voldoende saldo op je creditcard hebt staan, omdat je naast de borg de creditcard onderweg ook vaak gebruikt. Denk daarbij onder andere aan uitgaven voor eten, benzine en campings.
Overnachten
In Amerika zijn er veel campings, omdat het een populair land is om per camper rond te reizen. Je kunt er voor kiezen om vooraf alleen vliegtickets en een camper te regelen. In het hoogseizoen is dit echter niet realistisch. Veel campings zijn al maanden van te voren volgeboekt, waardoor het aan te raden is om vooraf je campings te boeken. Doe dit in ieder geval voor de eerste paar dagen van je reis, zodat je voldoende tijd hebt om bij te komen. In de meeste gevallen is het mogelijk om de campings een half jaar van te voren online te boeken. Een dag of twee van te voren bellen is ook mogelijk, vaak is er dan nog wel een plek in de buurt te vinden. Campings in Amerika zijn er in alle soorten en maten. In de national parks/national forests zijn ze vaak heel eenvoudig wat betreft faciliteiten, maar deze hebben wel een prachtige ligging met ruime staanplaatsen midden in de natuur. Verder zijn er campings van bekende ketens als KOA en Good Sam en particuliere campings. Er zijn bijna altijd douches, wasmachines en wasdrogers aanwezig. Ook zijn op de meeste campings een barbecue en zwembad te vinden. De prijs voor een overnachting inclusief elektriciteit ligt tussen de 25 en 45 dollar. Een plek in de national parks/national forests kost tussen de 18 en 30 dollar per nacht.
Nationale parken
Een reis in Amerika is niet compleet zonder het bezichtigen van een aantal nationale parken. In de nationale parken is een parkpas verlicht. Deze koop je bij de ingang van een park. Je hebt de keuze uit zowel een dagpas als een jaarpas. De jaarpassen worden vaak ook op Marktplaats aangeboden door mensen die net terug zijn van een reis door Amerika. Wanneer je deze koopt bij het eerste park dat je bezoekt betaal je 80 dollar. Deze America the Beautiful Annual Pass geeft je toegang tot alle onderdelen van de National Park Service, zoals national parks en national monuments. Deze pas is geldig voor een voertuig of maximaal vier volwassenen (16+). Let ook op de openingsdata van de parken: niet elk park is het hele jaar open.