5 weetjes die jij vast nog niet wist over New York

Achter deze wolkenkrabbers schuilen leuke weetjes
Achter deze wolkenkrabbers schuilen leuke weetjes

Dat New York vroeger de naam Nieuw Amsterdam had wist je waarschijnlijk al, maar wist je dat er nog veel meer geheimen en leuke historische weetjes te vinden zijn over deze wereldstad? Varkens zwierven er vroeger over de straten, er was een wijnkelder onder de Brooklyn Bridge en we blijken ook nog eens over kerkhoven te wandelen bij een bezoek aan een van de vele stadsparken. We sommen deze en nog meer leuke weetjes voor je op!

Anique 'De grootste stad van de Verenigde Staten moet je een keer gezien hebben in je leven. En na mijn eerste bezoek aan New York bleef het niet bij één keer. Je wilt er telkens weer terug. Dit komt mede door de enorme wolkenkrabbers, de vele musea, variëteit aan winkels en het gevoel er continu op een filmset rond te lopen. Bekijk het prachtige uitzicht over de stad vanaf het Empire State Building, wandel door Central Park of bezoek het indrukwekkende 9/11 museum.', Anique - reisexpert New York gratis reisvoorstel >>

New York had voor meer dan een jaar de officiële naam New Orange

New York behoorde sinds 1626 eigenlijk tot de Nederlanders. Er arriveerde in dat jaar een Nederlands schip van de West-Indische Compagnie op het eiland Manhattan en noemden de plaats Nieuw Amsterdam. In 1664 viel Nieuw Amsterdam in de handen van de Engelsen, die het de naam New York gaven, vernoemd naar de hertog van York. De Nederlandse kapitein Anthonio Colve kwam op 24 augustus 1673 aan in New York en nam de kolonie New York van Engeland over en gaf het de naam Nieuw Oranje (New Orange), om de Prins van Oranje, koning Willen III, te eren. De Nederlandse heerschappij duurde echter niet lang, de Engelsen en Fransen gingen een samenwerking aan om de Nederlandse handelsroute van de kaart te vegen. De Nederlanders namen afstand van New York in ruil voor Suriname en een geld bedrag. New Orange kreeg weer de naam New York.

New Orange (The New York Public Library)

De Brooklyn Bridge bevatte oorspronkelijk een uitgebreide wijn- en champagnekelder

Om de enorme kosten die gepaard gingen met de bouw van de Brooklyn Bridge te drukken, verhuurde de stad New York enorme ondergrondse kelders in de staanders van de Brooklyn Bridge aan verschillende wijnverkopers. Deze plekken, welke openden in 1876, hadden blijkbaar een zeer constante en juiste temperatuur tijdens ieder seizoen. Dit maakte ze zeer geschikt als wijn- en champagnekelders. Dit gebied onder Manhattan werd the 'Blue Grotto' genoemd. Tijdens de landelijke drooglegging, wat ook letterlijk een drooglegging voor de bewoners van New York was (dit was een grondwettelijk verbod op de verkoop van alcoholische dranken), werd de wijn en champagne allemaal verwijderd en werd de ruimte gebruikt voor de opslag van krantenpapier. Op de wanden van de kelder staan nog altijd de wijze woorden: 'Wie niet van wijn, vrouwen en liederen houdt, zal zijn hele leven een dwaas blijven'.

Uitzicht op de staanders van de Brooklyn Bridge
Uitzicht op de staanders van de Brooklyn Bridge
Vraag gratis een offerte aan

Veel stadsparken waren ooit kerkhoven

Veel van de populaire stadsparken in New York liggen op de plek waar ooit velen kerkhoven te vinden waren. Sommigen zijn zelfs nog steeds de rustplaats voor verschillende skeletten. Toen de bevolking in de 18e eeuw snel toenam, werden de plekken voor publieke parken schaars. De stad besloot nieuwe parken te bouwen op kerkhoven. Washington Square is een van de meest bekende kerkhoven, waar naar verluidt nog steeds duizenden lichamen rusten. In feite zou zelfs een groot deel van de New York University gebouwd zijn op een voormalige begraafplaats. Deze plek werd gebruikt als begraafplaats voor ongeïdentificeerde lichamen van diegenen die zich een formele begrafenis niet konden veroorloven. Met name de personen die stierven naar aanleiding van de uitbraak van de gele koorts aan het begin van de 19e eeuw liggen hier. Maar ook vele parken waren eens kerkhoven, denk maar aan Madison Square, Bryant Park, het Waldorf Astoria, City Hall Park en mogelijk zelfs Union Square.

Washington Square
Washington Square

Marihuana groeide er als onkruid tot 1951

In de zomer van 1951 werd meer dan 18.000 kilo marihuana ontworteld en verbrand in New York Ciy. Tot dit moment groeide het plantje als onkruid door de hele stad. De 'White Wing Squad', onder leiding van inspecteur-generaal John E. Gleason, had de leiding over het vernietigen van de vele wietboerderijen die zich ontpopten in de hele stad. The Squad eindigde met het vinden van de meeste planten in Queens, maar ook in Brooklyn vinden ze voor miljoenen dollars aan marihuana planten, zo groot als kerstbomen. Williamsburg was blijkbaar ook erg groen. De planten werden verbrand in Woodside (Queens) waarbij Gleason, de gespannen ploegbaas, persoonlijk de brand overzag.

Marihuana planten zo groot als kerstbomen groeiden er
Marihuana planten zo groot als kerstbomen groeiden er

Door de straten liepen ooit zwervende, vuilnisetende varkens

Vanaf de jonge jaren van Nieuw Amsterdam tot aan de 19e eeuw was New York het decor voor zwervende varkens, als dat de ratten en duiven dat tegenwoordig doen. De varkens dienden als waardevolle straatvegers en werden door sommigen zelfs gezien als symbool voor gelijkheid tussen arm en rijk. De burgemeester begon in 1818 echter te klagen over de varkens. 'Onze vrouwen en dochters kunnen niet buiten over de straten lopen zonder geconfronteerd te worden met deze walgelijke wezens'. De woorden van de burgemeester kwamen hier en daar aan, maar zorgden niet voor verandering tot 1850. Toen begon de politie met het uitbannen van de varkens uit de straten van New York.

New York in 1848

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

14 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

5,9

Gerelateerde artikelen