Mooiste nationale parken in Amerika

De mooiste nationale parken in Amerika
De mooiste nationale parken in Amerika

De nationale parken van Amerika zijn populaire attracties onder de toeristen. En dat is ook niet heel gek. Achter de toegangspoorten bevinden zich adembenemende landschappen met spuitende geisers, zoutmeren, angstaanjagende alligators en indrukwekkende canyons. Een nationaal park is vaak nog groter dan de provincie Noord-Brabant. Je vindt er een wilde, ongerepte natuur, bijzondere flora en fauna en verbazingwekkende natuurwonderen. Er is zoveel keuze aan nationale parken in de Verenigde Staten, maar wat zijn nou de mooiste om te bezoeken tijdens jouw reis? Wij hebben de tien mooiste voor je op een rij gezet.

Anique 'De grootste stad van de Verenigde Staten moet je een keer gezien hebben in je leven. En na mijn eerste bezoek aan New York bleef het niet bij één keer. Je wilt er telkens weer terug. Dit komt mede door de enorme wolkenkrabbers, de vele musea, variëteit aan winkels en het gevoel er continu op een filmset rond te lopen. Bekijk het prachtige uitzicht over de stad vanaf het Empire State Building, wandel door Central Park of bezoek het indrukwekkende 9/11 museum.', Anique - reisexpert New York gratis reisvoorstel >>

1. Yellowstone National Park

Yellowstone National Park heeft haar naam te danken aan de gele klei op de zandbanken in het park. Dit is in tegenstelling tot de gedachte van vele toeristen. Die gaan er vanuit dat Yellowstone haar naam te danken heeft aan het gele gesteente van Yellowstone Canyon. Het Yellowstone National Park is de eerste ter wereld (1872) en strekt zicht uit over drie staten: Wyoming, Montana en Idaho. Ruim 100 jaar later, in 1978, werd dit park op de Werelderfgoedlijst gezet. Naast de gele klei en het gele gesteente staat Yellowstone bekend om haar geisers, maar liefst meer dan 200 die gemiddeld elk uur omhoog spuiten tot 55 meter! In Yellowstone zijn ook modderpotten en heetwaterbronnen met felle kleuren. Het Yellowstone Lake is het hoogst gelegen meer van de Verenigde Staten en is zeer geschikt om met een kano of een kajak te bevaren. Bij het meer kan er ook gevist worden. Naast Yellowstone Lake heeft het National Park nog andere meren: Jackson Lake, Jenny Lake en Leigh Lake. Naast de prachtige natuur heeft Yellowstone National Park diverse diersoorten rondlopen. Tot de grotere dieren behoren bizons, wolven, elanden en beren. Zowel de zwarte beer als de grizzlybeer loopt hier rond. Yellowstone heeft naast de grotere dieren ook 67 verschillende zoogdieren. Een geweldige manier om het nationale park te leren kennen is te paard. In de wintermaanden is het ook mogelijk om met een snowmobiel het park te verkennen.

Yellowstone National Park
Yellowstone National Park

2. Glacier National Park

Ben jij een dierenliefhebber? Glacier National Park heeft beren, elanden en poema's. En ook aan beschermde zoogdieren geen gebrek. In het Glacier National Park leven onder andere de lynx, de witstaarthert, de wapiti, de dikhoornschaap en de sneeuwgeit. Het nationale park heeft zelfs reptielen rondlopen, twee soorten slangen en de Amerikaanse sierschildpad. En natuurlijk zijn er ook vogels te spotten, zoals de indrukwekkende Amerikaanse zeearend. Maar naast al die dieren heeft Glacier National Park ook een prachtige natuur. Met de Rockey Mountains op de achtergrond heeft het park welgeteld 26 gletsjers, 130 meren en meer dan duizend verschillende bomen. Zoveel spectaculairs in slechts één park. Glacier National Park is gelegen in het noorden van Montana en spreidt zich verder uit naar Canada. In Canada loopt het park over in Waterton Lakes National Park.

Glacier National Park
Glacier National Park
Vraag gratis een offerte aan

3. Grand Canyon National Park

Een van de bekendste nationale parken is het Grand Canyon National Park. De Grand Canyon is een gigantische kloof in het noordwesten van Arizona. De kloof is uitgeschuurd door de Colorado rivier. Het Grand Canyon National Park is een van de oudste nationale parken van Amerika. Het park werd in 1908 een nationaal monument en in 1979 werd het op de Werelderfgoedlijst gezet. En dat snappen wij heel goed. De Grand Canyon is een van de grootste natuurlijke wereldwonderen ter wereld. Tijdens zonsopgang of zonsondergang kleurt het oude gesteente van de canyon rood en oranje wat zorgt voor een spectaculair uitzicht. Het park wordt opgesplitst in twee delen: de North Rim en de South Rim. De North Rim is alleen open gedurende de zes zomermaanden. De South Rim is daar in tegen het gehele jaar open. Grand Canyon National Park heeft verschillende uitzichtpunten om het natuurwonder goed te kunnen bekijken. Deze punten geven een indrukwekkend uitzicht om nooit te vergeten. Om jouw bezoek aan de Grand Canyon helemaal af te maken, kun je gaan raften in de enorme kloof of per helikopter een rondvlucht maken over het nationale park.

Grand Canyon National Park
Grand Canyon National Park

4. Death Valley National Park

Een van de meest recente en grootste nationale parken van Amerika: Death Valley National Park. Death Valley is in 1994 gecreëerd en de helft van België past erin. De naam heeft het te danken aan de hitte en droogte in het gebied. Op 10 juli 1913 werd er een record verbroken, het werd toen maar liefst 56 graden Celsius. Dit nationale park kent bijna geen regenval, op gemiddeld twee centimeter per jaar na. Als er meer dan een centimeter valt tijdens één bui, dan verandert het park in een bloemenveld vol gele Desert Gold en roze Desert Five Spot bloemen, ook wel de super bloom genoemd door de Amerikanen. In Death Valley National Park ligt ook het laagste punt van de Verenigde Staten: Badwater Basin. Deze ligt op circa 86 meter onder zeeniveau. Kenmerkend voor Death Valley is het verlaten landschap met zandduinen en uitzicht over de badlands. Ook de verlaten spookstadjes als Leadfield of Ballarat zijn door de tijd heen monumenten geworden. Grand Canyon National Park ligt tussen Los Angeles en Las Vegas en wordt vaak bezocht tijdens een rondje Californië.

Death Valley National Park
Death Valley National Park

5. Yosemite National Park

In het oosten van Californië, ter hoogte van San Francisco, ligt Yosemite National Park. Dit park heeft een van de meeste bezoekers van Amerika, meer dan vier miljoen per jaar. Wat Yosemite National Park zo bijzonder maakt zijn de kliffen en watervallen, waaronder de grootste van Amerika: de Yosemite Falls, maar vooral de Yosemite Valley. Door gletsjers is er een dal ontstaan met hoge wanden van graniet. Het nationale park heeft een prachtige wilde natuur met hooggebergte, bergrivieren en watervallen, waarvan 95% beschermd is. Yosemite National Park kent een groot verschil in hoogte. Het park ligt tussen de 648 en 3997 meter en kent maar liefst vijf verschillende vegetatiezones: chaparal en eikenbos, lagere bergbossen, hogere bergbossen, de subalpiene zone en de alpiene toendra. Naast het diverse landschap leven er ook bijzondere dieren in het park, waaronder 250 gewervelde diersoorten en natuurlijk de zwarte beer. 

Yosemite National Park
Yosemite National Park

6. Bryce Canyon National Park

Dit national park staat bekend om haar groot aantal unieke rotsformaties. Het meest bijzonder zijn de honderden door erosie gevormde zandstenen hoodoos. Dit zijn pilaarvormige formaties die door verwering en erosie zijn gevormd. Een hoodoo in het park is vernoemd naar Queen Victoria omdat de vorm van de hoodoo op haar lijkt. Zo hebben meerdere hoodoos een naam gekregen van bezoekers. Een leuk spelletje voor je bezoek aan het park: welk figuur herken jij in de vormen van de formaties? Naast de bijzondere hoodoos zijn er natuurlijke amfitheaters ontstaan, ook deze zijn er in een groot aantal en allemaal zijn ze even prachtig en bijzonder. In Bryce Canyon National Park heb je ook een Visitor Centrum met een permanente tentoonstelling met informatie over de geologische en natuurhistorische achtergronden van het park. Een aanrader ter voorbereiding op je bezoek aan de rotsformaties. Je kunt het park te voet ontdekken, maar nog leuker is een rit per paard of muilezel! Ook dit park heeft dieren in de omgeving, waarvan de Utahprairiehond en een beschermde eekhoonsoort het meest speciaal zijn. Bryce Canyon National Park ligt in het zuidwesten van de staat Utah.

Bryce Canyon National Park
Bryce Canyon National Park

7. Olympic National Park

In het uiterste noordwesten van de staat Washington, op een schiereiland aan de Stille Oceaan ligt Olympic National Park. In tegenstelling tot Death Valley kent dit National Park een record aantal hoeveelheid regenval. Gemiddeld valt er hier een kleine vier meter regen uit de lucht. Dit is dan ook de plek met de meeste regenval van het continent Amerika. Het bijzondere van dit nationale park is de enorme variatie aan landschappen. Olympic National Park heeft een kuststrook, regenwouden en bergen. Een bezoek aan Olympic voelt als een bezoek aan drie verschillende parken. Aan de kust vind je getijdenpoelen met veel verschillende vogelsoorten. De mysterieus ogende regenwouden kennen alleen de Roosevelt-eland. De regenwouden ogen mysterieus door de grote hoeveelheid mos begroeiing en mist. Dan heb je nog de bergen. Hier zijn vier soorten bossen te vinden: gematigd regenwoud, laagland bos, bergbos en het subalpiene bos. Een hike door de bergen is dus een hike door maar liefst vier verschillende landschappen. Hoe bijzonder is dat. De diversiteit in landschappen is een belangrijke reden geweest om Olympic National Park op de Werelderfgoedlijst van Unesco te zetten. Toch kun je nog steeds genoeg doen in het park. Zoals eerder genoemd kun je er prachtig hiken, maar ook kanoën, raften en waterskiën. Bijzondere activiteiten in een bijzonder national park.

Olympic National Park
Olympic National Park

8. Zion National Park

Hier vind je canyons, tafelbergen en vier verschillende ecosystemen. Zion National Park ligt in het zuidwesten van Utah. In het park komen het Colorado Plateau, de Great Basin en de Mojavewoestijn samen. Zion National Park kent hiking trails maar ook canyoneering trips. Zo'n trip combineert abseilen met hiken, zwemmen en klimmen. De perfecte gelegenheid om het park echt te ontdekken, en dat op verschillende manieren. Maar ook de hiking trails zijn prachtig en goed georganiseerd. De beroemdste hike is naar de top van Angels Landing. Deze is niet echt zwaar of lang waardoor vrijwel iedereen de hike kan afleggen. Het pad omhoog stamt uit het jaar 1926. De Angels Landing is 454 meter hoog en biedt een geweldig uitzicht over de canyon. Natuurlijk kent ook Zion National Park een bijzondere flora en fauna. Er zijn maar liefst 800 soorten planten, 75 zoogdieren en 271 vogels. Ook in dit park kijk je je ogen uit vanwege de prachtige omgeving.

Zion National Park
Zion National Park

9. Arches National Park

Ook het Arches National Park ligt in de staat Utah. Dit park dankt haar naam aan de door de natuur gevormde zandstenen bogen. Hiervan zijn er meer dan tweeduizend te vinden in het park. Het is dan ook niet gek dat Arches National Park vaak als filmlocatie heeft gediend. De bogen zijn gevormd door erosie. Het gaat hier om erosie van miljoenen jaren die prachtige rotsformaties heeft gecreëerd. De beroemdste boog is de Delicate Arch en staat op de kentekenplaten van auto's in Utah. Overdag is het park al indrukwekkend, maar probeer het eens tijdens een zonsondergang mee te maken. Het uitzicht is dan adembenemend. Arches National Park staat bekend om haar gevormde bogen, maar het park heeft ook nog pilaarvormige rotsen, grote balancerende blokken en bruggen. Het park kent een woestijnklimaat waardoor de dieren die er leven vooral nachtdieren zijn, zoals de kangoeroerat, de rode lynx of de poema. 

Arches National Park
Arches National Park

10. Everglades National Park

Everglades National Park is in 1947 geopend met als doel de flora en de fauna in dat gebied te beschermen. In de Everglades zijn flora en fauna in overvloed aanwezig. Er zijn meer dan 200 vissen, 350 vogels, 120 boomsoorten en duizend planten. In Everglades National Park leven ook hele bijzondere dieren zoals de Amerikaanse alligator, de Floridapanter en de Caribische lamantijn. Wij zijn dan ook maar al te blij dat dit een beschermd gebied is geworden zodat al dat moois bewaard blijft. Het park wordt vooral bezocht om de Amerikaanse alligators te bekijken. Het landschap in het park is een mengeling van zoetwaterprairie, mangroven, moerasland en bossen met pijnbomen en cipressen. Door de mengeling van het landschap en de dieren kun je in het park niet gaan en staan waar je wilt, maar daar is een oplossing voor. De Everglades laat zich op verschillende manieren ontdekken. Zo zijn er door het hele park houten vlonders die de mogelijkheid bieden alligators, schildpadden en vogels te spotten en de Shark Valley observatietoren biedt een geweldig uitzicht. Dan is er nog de mogelijkheid het park te verkennen in een kano of op een fiets. De laatste mogelijkheid en tevens ook de beroemdste is de propellerboot. Hiermee kun je door de mangroven varen en kom je dicht bij alle dieren die in het park leven. De propellerboot is dan ook echt een aanrader.

Everglades National Park
Everglades National Park


Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen