Verenigde Staten van A tot Z

Amerikaanse vlag
Amerikaanse vlag

De Verenigde Staten kent een rijke geschiedenis, gevarieerde landschappen, veel bezienswaardigheden en unieke steden. Vandaar dat het een geliefd land is om de vakantie door te brengen. De meeste Nederlanders maken er een (auto)rondreis om zoveel mogelijk te zien en ontdekken. Reisgraag.nl beschrijft de Verenigde Staten aan de hand van een A, B, C om je een goede indruk te geven van het land.

Anique 'De grootste stad van de Verenigde Staten moet je een keer gezien hebben in je leven. En na mijn eerste bezoek aan New York bleef het niet bij één keer. Je wilt er telkens weer terug. Dit komt mede door de enorme wolkenkrabbers, de vele musea, variëteit aan winkels en het gevoel er continu op een filmset rond te lopen. Bekijk het prachtige uitzicht over de stad vanaf het Empire State Building, wandel door Central Park of bezoek het indrukwekkende 9/11 museum.', Anique - reisexpert New York gratis reisvoorstel >>

A van Afro-Amerikanen

De Afro-Amerikanen vormen een ethische groep binnen de bevolking van de Verenigde Staten van Amerika. De Afro-Amerikanen worden ook wel de Zwarte Amerikanen genoemd. Tot deze groep behoren de inwoners van de Verenigde Staten die volledig of gedeeltelijk van Afrikaanse afkomst zijn. De Afro-Amerikanen zijn voornamelijk in Amerika terecht gekomen toen zij in de 18e en 19e eeuw als slaven vanuit West-Afrika gehaald werden. Na het afschaffen van de slavernij werd de zwarte bevolking niet gelijk behandeld. Een belangrijk persoon die streed voor gelijke rechten van Afro-Amerikanen was Martin Luther King.

B van Boston

Boston is een stad in het noordoosten van de Verenigde Staten. Het is de hoofdstad van de staat Massachusetts, en word tevens beschouwd als hoofdstad van New England. In de Verenigde Staten is Boston een van de oudste en rijkste steden. Daardoor beschikt de stad over diverse bezienswaardigheden die nog stammen uit de geschiedenis. Zo zijn er nog een aantal gebouwen uit de tijd van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Toeristen kunnen in Boston de zogenaamde 'Freedom Trail' volgen. Dit is een route die leidt langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Vraag gratis een offerte aan

C van Cadillac

Cadillac is een automerk uit de Verenigde Staten die vooral luxe Amerikaanse auto's op de markt hebben gebracht en nog steeds brengen. In het jaar 1902 werd de eerste Cadillac op de markt gebracht en sinds 1909 behoort het merk tot het concern van General Motors. Door de jaren heen heeft de productie van Cadillac zijn ups en downs gekend. De laatste jaren worden de auto's die Cadillac produceert ook steeds meer verkocht op de Europese markt. Een van de bekende soorten is de Cadillac Eldorado. Deze auto is gebouwd van 1953 t/m 2002 en bestaat uit 8 generaties. De klassieke versie van de Eldorado wordt ook vaak in verband gebracht met Elvis.

D van Dallas

Dallas is een grote stad in de staat Texas die bestaat sinds het jaar 1841. Vroeger was de stad vooral de basis voor veel oliebedrijven, maar tegenwoordig is Dallas het centrum voor de technologie en financiële bedrijven. Dallas is ook erg bekend geworden door de gelijknamige televisieserie en de moord op de toenmalige president John F. Kennedy. Het klimaat in Dallas is over het algemeen het hele jaar door aangenaam. In de zomers kan de temperatuur stijgen tot 35°C en in de winter is het ongeveer 10°C. Echter kunnen er in de lente wel tornado's voorkomen.

E van Economie

De nationale Economie van de Verenigde Staten is de grootste van de wereld. Dit komt mede omdat het land zo groot is, en dus beschikt over een flink aantal exportproducten. Vooral landbouwproducten en delfstoffen worden veel geëxporteerd. Naast dat de Verenigde Staten over de grootste nationale economie van de wereld beschikt heeft het ook de eer om het land te zijn met de grootste staatsschuld ter wereld. Het geld waarmee bijvoorbeeld de staatsschuld aangegeven wordt en waar mee betaald wordt in de Verenigde Staten is de Amerikaanse dollar. Voor een reis naar de Verenigde Staten zul je dus ook de euro moeten omwisselen voor dollars.

F van Fahrenheit

In de Verenigde Staten wordt in tegenstelling tot andere landen gebruik gemaakt van Fahrenheit als temperatuurschaal. In de andere landen wordt de temperatuurschaal van Celsius gebruikt. De temperatuur Fahrenheit werd bedacht en ingevoerd door de natuurkundige Gabriel Fahrenheit. Hij is in het jaar 1724 met zijn schaalverdeling gekomen, daarmee was hij dus eerder dan de schaalverdeling van Celsius. Als je de temperatuur zoals die in Celsius is wilt omrekenen naar Fahrenheit, dan kun je dit doen door de volgende berekening: (9 / 5) x het aantal graden in Celsius + 32.

G van Grand Canyon

In het noorden van de staat Arizona is de Grand Canyon, een brede en diepe kloof, gelegen. De Grand Canyon is erg bekend en populair onder toeristen. Deze kloof is in de loop van miljoenen jaren ontstaan door de erosie van het water van de rivier de Colorado. Per 1000 jaar werd er ongeveer 16 centimeter uit de kloof gesneden door het water. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een kloof met een lengte van 435 kilometer en een breedte die varieert van 15 tot 29 kilometer. Van het gebied rondom de Grand Canyon is er in het jaar 1919 een nationaal park gemaakt. Sinds 1979 staat dit park ook op de Werelderfgoedlijst, omdat de Grand Canyon gezien wordt als één van de natuurlijke wereldwonderen.

H van Halloween

Halloween is een feestdag die eind oktober gevierd wordt in de Verenigde Staten. Kinderen gaan dan als het donker wordt verkleed en met uitgeholde pompoenen als lantaarn langs de huizen. Ze roepen dan 'trick or treat', waarbij er een keuze is om een plagerij uit te halen of iets lekkers te krijgen. Meestal krijgen de kinderen dan snoep. In principe heeft dit feest dus redelijk wat overeenkomsten met Sint Maarten bij ons in Nederland. Voor de wat jongere volwassenen zijn er in de Verenigde Staten ook veel speciale feesten rond Halloween. Deze feesten zijn erg populair en worden druk bezocht.

I van Independence Day

Independence Day is de nationale feestdag van de Verenigde Staten. Die dag wordt de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten van Amerika gevierd. Op 4 juli 1776 werd de onafhankelijkheidsverklaring getekend, en sindsdien wordt dit dus jaarlijks gevierd op 4 juli. Daarom wordt deze nationale feestdag in de volksmond ook wel 'Fourth of July' genoemd. Deze nationale dag is een dag van veel tradities. Zo zijn er veel parades en worden er barbecues, picknicks en spelletjes gehouden. Ook wordt de dag meestal afgesloten met vuurwerk. Er zijn deze dag veel publieke activiteiten, maar er wordt ook vaak privé gezellige dingen gedaan.

J van John F. Kennedy

John F. Kennedy was president van de Verenigde Staten van 1961 tot 1963. Hij was de jongste gekozen president ooit en was redelijk populair onder de inwoners van de Verenigde Staten. John F. Kennedy kreeg vooral bekendheid toen hij de plannen om een man naar de maan te sturen bekend maakte. Hij beschikte over een groot charisma en heeft in zijn carrière ook heel wat bijzondere uitspraken gedaan. Zo heeft hij bijvoorbeeld tijdens een bezoek aan Berlijn op een balkon van Rathaus Schönenberg de legendarische woorden “Ich bin ein Berliner” geroepen. Tijdens een rondrit door Dallas in het jaar 1963 kwam er een noodlottig einde aan de carrière van John F. Kennedy, hij werd namelijk doodgeschoten.

K van Kust

De Verenigde Staten beschikt over twee kusten, één in het oosten en één in het westen. De oostkust van de Verenigde Staten grenst aan de Atlantische Oceaan. Enkele grote steden die in dit gebied gelegen zijn, zijn New York en Washington DC. Iets meer naar het zuiden grenst de oostkust ook nog aan de Golf van Mexico. Enkele bekende plaatsen in dit gebied zijn Florida en New Orleans. De westkust is duizenden kilometers verderop gelegen aan de Grote Oceaan. In deze regio bevinden zich onder andere de steden Las Vegas, Los Angeles en San Fransisco.

L van Laguna Seca

Laguna Seca is een racecircuit die gelegen is aan de westkust van de Verenigde Staten. Het circuit ligt bij de stad Monterry in Californië. Het circuit bestaat al sinds het jaar 1957 en heeft een totale lengte van 3,6 kilometer. Het circuit van Laguna Seca heeft een paar bijzondere kenmerken. Eén daarvan is de beruchte chicane de 'Corkscrew'. Dit is een soort van s-bocht die op een heuvel dalend afloopt. Dit wordt ook wel een blinde chicane genoemd, omdat je het vervolg van het asfalt pas op het laatste moment ziet. Erg spectaculair bij race wedstrijden. Nog een bijzonderheid is de temperatuur. Deze is vaak erg hoog en levert slijtage op aan de auto's en motoren. Enkele race-klassen die het circuit aandoen zijn de MotoGP en de American Le Mans Series.

M van Mount Rushmore

Een van de bijzondere bezienswaardigheden van de Verenigde Staten is Mount Rushmore. Dit is een nationaal monument die bestaat uit de hoofden van de presidenten Washington, Jefferson, Roosevelt en Lincoln. Deze hoofden zijn uitgehakt in een berg. Dit monument is gelegen in de Black Hills in South Dakota. Het monument is gemaakt ter herdenking van de geboorte, groei en ontwikkeling van de Verenigde Staten. Al jaren is Mount Rushmore een ware publiekstrekker onder de toeristen. Het is natuurlijk ook erg bijzonder om de hoofden van presidenten uitgehakt in een berg te zien.

N van Nationale Feestdagen

Zoals in elk land beschikt de Verenigde Staten ook over een aantal nationale feestdagen. Echter bepalen de staten individueel wat een officiële feestdag is en wat niet. Meestal zijn de openbare instellingen op de feestdagen gesloten, de bedrijven willen nog wel eens gewoon door werken. De feestdagen die de Verenigde Staten kent, zijn als volgt:
New Year's Day* - 1 januari
Martin Luther King Day - 3e maandag van januari
President's Day - 3e maandag van februari
Memorial Day* - Laatste maandag van mei
Independence Day* - 4 juli
Labor Day - 1e maandag van september
Columbus Day - 2e maandag van oktober
Halloween - 31 oktober
Election Day - Dinsdag na de 1e maandag van november
Veterans Day - 11 november
Thanksgiving Day* - 4e donderdag van november
Christmas Day* - 25 december

De nationale feestdagen die gemarkeerd zijn met een sterretje (*) zijn voor de Verenigde Staten de belangrijkste feestdagen, bijna alle bedrijven zijn dan ook gesloten. Columbus Day wordt alleen gevierd in de staten waar grote groepen Italiaanse bevolking wonen.

O van Onderwijs

Het onderwijs is in de Verenigde Staten best bijzonder. Ten eerste wordt dit door elke staat afzonderlijk beheerd en geregeld. Elke staat heeft een kosteloos en openbaar schoolsysteem, dat 'public school system' genoemd wordt. Daarnaast zijn er ook nog meer dan 3500 instellingen die hoger onderwijs aanbieden, deze worden ook door de betreffende staat gesteund. Het public school system heeft als basis 13-jarig onderwijs. Dit begint met de 'Kindergarten', oftewel de kleuterschool. Hier gaan kinderen vanaf 5 jaar naar toe. En het systeem eindigt met de 12e klas. Bij het afsluiten daarvan behalen de leerlingen hun High school diploma. Het public school system wordt meestal in drie verschillende scholen doorlopen: 'Elementary School', 'Middle School' en 'High School'. Daarna kunnen leerlingen nog door studeren, meestal in een 'College'.

P van Politiek

De Verenigde Staten zijn een federale republiek met een hoge mate van democratie. Deze republiek is gebaseerd op de grondwet van het land. Aan de leiding van de politiek staat de president van de Verenigde Staten. Echter wordt deze niet direct gekozen. De verkiezingen bestaan als het ware uit een trap, waarbij het proces er als volgt uit ziet:
1. Voor-verkiezingen, waarbij elke partij zijn president-kandidaten uit kiest. (Er zijn slechts 2 partijen van grote betekenis: de Democraten en de Republikeinen)
2. Verkiezingen, waarbij de stemmen per staat geteld worden. Elke staat mag een op het inwonersaantal gebaseerd aantal kiesmannen afvaardigden in het kiescollege. Deze kiesmannen kiezen uiteindelijk de president.

Iedere 4 jaar zijn er zulke verkiezingen. Echter kan een president maar maximaal twee termijnen uitzitten als president, dat betekent dat een president maar maximaal 8 jaar kan regeren.

Q van Queens

Queens is een lokaal overheidsniveau, ook wel 'county' genaamd, welke zich bevindt in de staat New York. Tevens is Queens het grootste stadsdeel van de stad New York. Dit stadsdeel bestaat ook weer uit meerdere wijken, zoals: Far Rockaway, Flushing, Jamaica en Long Island City. De county Queens is vernoemd naar koniging Catharina van Bragança. Zij was de vrouw van de toenmalige koning Karel II van Engeland. In het jaar 1683 was de huidige staat New York nog een provincie van Engeland. Hier werden toen de eerste 12 counties ingevoerd, en daar was Queens er dus één van.

R van Rocky Mountains

In het westen van Noord-Amerika ligt een hooggebergte genaamd de 'Rocky Mountains'. Het gebergte heeft deze naam omdat het voornamelijk uit rotsen bestaat. De Rocky Mountains heeft in totaal een lengte van meer dan 4800 kilometer. Het gebergte loopt vanaf New Mexico door de Verenigde Staten naar Canada en Alaska. Het hoogste punt van de Rocky Mountais is de Mt. Elbert, deze ligt op 4402 meter boven zeeniveau. Aan de oostkant van het gebergte ligt de Great Plains, een uitgestrekt prairie gebied. En aan de westkant liggen een aantal bassins en laagtes. Tevens vormt de Rocky Mountains een Continetal Divide, dat wil zeggen dat het gebergte dient als waterscheiding tussen de rivieren die uitmonden in de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan.

Rocky Mountains
Rocky Mountains

S van Staten

Zoals de naam al doet vermoeden bestaat de Verenigde Staten uit een aantal staten. Om precies te zijn, zijn dit er vijftig. Elke staat wordt ook als één ster weergegeven op de nationale vlag van het land. Ook heeft iedere staat wel een bijnaam, welke te vinden is op de nummerplaten van auto's. De vijftig staten die het land telt zijn als volgt:
Alabama – Alaska – Arizona – Arkansas – Californië – Colorado – Connecticut – Delaware – Florida – Georgia – Hawaï – Idaho – Illinois – Indiana – Iowa – Kansas – Kentucky – Louisiana – Maine – Maryland – Massachusetts – Michigan – Minnesota – Mississippi – Missouri – Montana – Nebraska – Nevada – New Hampshire – New Jersey – New Mexico – New York – North Carolina – North Dakota – Ohio – Oklahoma – Oregon – Pennsylvania – Rhode Island – South Carolina – South Dakota – Tennessee – Texas – Utah – Vermont – Virginia – Washington – West Virginia – Wisconsin – Wyoming.

T van Tornado's

Tornado's zijn wervelwinden die vaak gepaard gaan met hoge windsnelheden. In de Verenigde Staten komen vaak tornado's voor, vooral in het centrale deel. Gemiddeld zijn er ongeveer 1000 tornado's per jaar die het vaste land van de Verenigde Staten aan doen. Vooral in het gebied vanaf het midden van Texas tot aan het oosten van Nebraska en Iowa komen er veel tornado's voor. Dit gebied wordt ook wel de 'Tornado Alley' genoemd. De tornado's in dit gebied ontstaan vooral doordat er een vochtige warme lucht vanuit de Golf van Mexico naar het noorden stroomt. Deze luchtstroom kruipt dan onder de luchtlaag die afkomstig is uit Mexico en de Rocky Mountains. De temperatuur neemt dan sterk af en zo ontstaat er wind en uiteindelijk de tornado's. Tornado's worden op het gebied van kracht ook ingedeeld in categorieën. Dit wordt gedaan aan de hand van de schaal van Fujita. Daarbij is een F0 een lichte en F5 een zware tornado.

U van Uncle Sam

Uncle Sam is een personificatie die symbool staat voor de Verenigde Staten. Uncle Sam bestaat al sinds de Oorlog van 1812. Als basis voor Uncle Sam dient de distributeur van vlees 'uncle Samuel Wilson'. Hij leverde vaten met vlees voor het leger en stempelde daar op de letters 'U' en 'S'. Meestal wordt Uncle Sam afgebeeld als een oud mannetje in rood-wit-blauwe kleding en een hoed met daarop sterren. Dit verwijst naar de nationale vlag van de Verenigde Staten. Uncle Sam wordt meestal gebruikt in cartoons en prents als er een representatief persoon voor de Verenigde Staten nodig is. Ook wordt hij vaak gebruikt voor propaganda door de overheid. Uncle Sam heeft wel de bijzondere eer dat het één van de symbolen is die het meest gebruikt wordt voor de Verenigde Staten.

V van Vlag

Zoals ieder land heeft de Verenigde Staten ook een nationale vlag. Deze vlag bestaat uit zeven rode en zes witte horizontale banen. Deze dertien banen staan symbool voor de kolonies die zich in het jaar 1776 afscheidden van Groot-Brittannië, en dus de basis waren voor de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten. Aan de linker bovenzijde is er nog een blauwe vierkant waarin vijftig witte sterren afgebeeld staan. Elke ster staat symbool voor één van de vijftig staten die de Verenigde Staten van Amerika kent. Daarom wordt de vlag meestal ook aangeduid als 'Stars and Stripes'.

W van Wall Street

Wall Street is een straat die loopt in het zuidelijke deel van de wijk Manhattan in het centrum van de stad New York. De straat is ongeveer 800 meter lang en door de hoge gebouwen is er bijna nooit zonlicht. Ook bij omliggende straten is dit het geval, en daarom worden deze straten ook wel de 'canyons' van New York genoemd. Sinds het jaar 1817 is er in een kamer op Wall Straat 40 het hoofdkantoor van de beurs van New York gevestigd. Tegenwoordig is Wall Street het financiële centrum. Daarom wordt er ook over 'Wall Street' gesproken als ze de beurs bedoelen.

X van X-mas

In de Verenigde Staten komt de term X-mas veelvuldig voor. Deze manier van schrijven is een variant voor Kerstmis, oftewel Christmas. Met Kerstmis wordt de geboorte van Jezus Christus gevierd. In de Verenigde Staten is kerstmis vooral een familiefeest. Ze kennen ook maar één Kerstdag. Vooral kerstavond is voor veel Amerikanen speciaal. De meesten gaan naar de kerk en genieten van een speciaal diner. Op de ochtend van kerstdag liggen er altijd cadeaus onder de Kerstboom of in een kous aan de schoorsteenmantel. Deze cadeaus zijn achtergelaten door de Santa Claus, de Kerstman. Omdat er in de Verenigde Staten ook bevolkingsgroepen wonen die Kerstmis niet als feest zien wordt er in plaats van 'Merry Christmas' ook wel 'Happy Hollidays' gewenst.

Y van Yosemite National Park

Yosemite National Park is één van de nationale parken in de Verenigde Staten. Het park ligt in de Sierra Nevada in Californië op ongeveer 250 kilometer van San Fransisco. Dit park is al sinds het jaar 1890 een nationaal park. Echter is de omvang door de jaren heen nog flink gegroeid. Yosemite National Park is vooral bekend om de hoge watervallen, gigantische bomen, alpenweiden en wilde rivieren. Het park staat sinds 1984 op de werelderfgoedlijst. Vooral de gigantische mammoetbomen zijn de grote publiekstrekkers in dit park. Vooral de 'Mariposa Grove' is een graag geziene bezienswaardigheid. Dit is de grootste sequoia boom van het park, maar nog het meest bijzonder is de tunnel met een weg die door de boom heen gaat.

Z van Zeearend

De Amerikaanse zeearend is een roofvogel die vooral leeft in de Verenigde Staten en Canada. Deze vogel wordt ook vaak gebruikt in symbolen met betrekking tot de Verenigde Staten van Amerika. Het is ook de nationale vogel van de Verenigde Staten en wordt daarom ook afgebeeld op het grootzegel van de Verenigde Staten. De zeearend is een grote bruine vogel met een opvallende witte kop met een gele snavel. De spanwijdte van een zeearend kan wel meer dan 2 meter bedragen. Het eten van deze vogel is overigens erg gevarieerd. De zeearend eet vooral vis, kleine vogels en knaagdieren. Ook willen ze wel eens eten stelen van picknick-plaatsen of campings.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen