Het Vrijheidsbeeld in New York

Vrijheidsbeeld in New York
Vrijheidsbeeld in New York

De stad New York ligt in de gelijknamige staat New York, wat in het oosten van de Verenigde Staten ligt. Deze stad is de grootste van de VS, maar ook een van de belangrijkste wereldsteden. De stad wordt ook wel New York City, of NYC genoemd, zodat er geen verwarring ontstaat met de staat New York. Dit is echter niet de hoofdstad van de staat, dit is Albany.

New York City is, met meer dan 8,3 miljoen inwoners, de meest dichtbevolkte stad in de VS. Het gebied heeft een oppervlakte van 789,43 km² en bestaat uit 5 stadsdelen: Brooklyn, Manhattan, Staten Island, Bronx en Queens. Doordat het een drukke en levendige stad is heeft deze de bijnaam 'The City That Never Sleeps', maar ook wel 'the Big Apple'. De stad heeft tal van bekende wijken en monumenten over de hele wereld. Een van deze monumenten is het Vrijheidsbeeld.

Heb je weinig kennis van Verenigde Staten? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Het Vrijheidsbeeld

Dit is een standbeeld in de New York Bay. Het beeld wordt in het Engels Statue of Liberty genoemd. Het Vrijheidsbeeld staat als symbool voor het welkom heten van iedereen, zoals terugkerende Amerikanen, immigranten en gasten. Het is een geschenk van Frankrijk, als teken van vriendschap en ter ere van het eeuwfeest van de Onafhankelijkheidsverklaring.

Het beeld laat een vrouw zien van 46 meter, die met haar sokkel 93 meter hoog is. Het standbeeld heeft een weegt 225 ton. In haar linkerhand heeft ze een plaquette vast waar in Romeinse cijfers 'JULY IV MDCCLXXVI' opstaat. Dit is de datum van de VS zich onafhankelijk verklaarden, 4 juli 1776. Het beeld laat een vrouw zien die een gebroken ketting van zich af probeert te schudden, met in haar rechterhand een fakkel van vrijheid. Deze wordt door kwiklampen in de avonden verlicht. Op haar hoofd draagt ze een kroon met 7 pieken, die staan voor de 7 zeeën en werelddelen waarover vrijheid en verlichting zich zouden verspreiden.

Het voetstuk, waar het beeld op staat, heeft een hoogte van 46,4 meter. Deze is gemaakt van steen en beton en is neergezet om de hoogte te verdubbelen. Op het voetstuk staat een gedicht van Emma Lazarus, een Amerikaanse dichteres. Het gedicht heet 'The New Colossus' en symboliseert de boodschap van de vrijheid en de hoop voor immigranten en voor alle mensen op de wereld die naar vrijheid zoeken.

Geschiedenis

Op het Griekse eiland Rhodos is het Vrijheidsbeeld gebouwd, wat zo'n 12 jaar geduurd heeft. De Franse beeldhouder Frédéric Bartholdi heeft het beeld ontworpen. Gustave Eiffel heeft het beeld voorzien van een staalconstructie. Het gezicht is afgeleid van de moeder van Bartholdi, Charlotte Bartholdi, die model heeft gestaan. In juni 1886 werd het beeld geplaatst en in 1924 werd ze samen met Fort Wood tot National Monument bestempeld. In 1984 is de toorts vervangen voor een 24-karaats bladgouden vlam.

Op Liberty Island is het beeld geplaatst, wat vroeger Bedloe's Island heette. Miljoenen immigranten kwamen in die tijd naar New York, die gevlucht waren voor de oorlog. Je kunt dit stukje geschiedenis terug zien in het museum over immigranten wat erg indrukwekkend is.

Het beeld was oorspronkelijk bedoeld als reusachtige vuurtoren die aan de noordelijke ingang van het Suezkanaal in Egypte zou komen te staan, maar hier had Egypte geen geld voor. Daarom heeft Frankrijk het als geschenk aan de VS gegeven. Vraag gratis een offerte aan

Bezoekers

Naast het voetstuk van het beeld staat een museum. Met een lift of trap kun je op het voetstuk komen en vanuit hier verder met de trap. Helemaal tot bovenin de kroon kan geklommen worden, waar een kamer is met een mooi uitzicht. Maximaal 30 mensen kunnen in het beeld klimmen, de metalen wenteltrap heeft 354 treden en er zijn 5 rustplatformen.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen