Gratis reisvoorstel aanvragen

Ontdek Graubünden

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Maienfeld (Zwitserland)
Periode: juni 2011
Vervoer: Vliegtuig
Accommodatie: Diverse

Foto van deze vakantie

In het hooggelegen vakantiegebied Graubünden in het zuidoosten van Zwitserland kreeg ik, afgelopen zomer, heel toevallig een oud dagboek in mijn handen. Na één bladzijde te hebben gelezen wist ik direct van wie dit dagboek was en wilde ik meer weten over het mysterieuze leven van deze vrouw. Dit heeft mij een reis opgeleverd door hoge bergen met weidse uitzichten, vriendelijke dorpjes met culinaire versnaperingen, relaxmogelijkheden en vooral een prachtige natuur.

Het dagboek

18 juni 1860 “Ik ben weer in Graubünden, een heerlijke plek om tot rust te komen. In dit gedeelte van Zwitserland kwam ik vroeger vaak met mijn ouders en de rest van het gezin. De prachtige omgeving met heideland van kort gras en de sterke geur van alpenkruiden is mij altijd bijgebleven. De bergen, mooie natuur en het zachte klimaat zijn uitstekend om mijn gedachten op een rijtje te zetten. Vandaar dat ik er nu weer een paar dagen verblijf. Het is inmiddels 18 juni 1860 en ik ben pas getrouwd met Johann Bernhard Spyri. Hij is stadsschrijver en jurist en deze hoge functies zorgen ervoor dat ik als huisvrouw moet optreden. Wat ik erg jammer vind en waar we nogal eens ruzie over hebben.

Het dorp Maienfeld, waar ik verblijf, kent een bewogen geschiedenis. Jaren geleden was het een welvarend stadje, de bevolking was namelijk zo slim om tol te heffen aan iedereen die passeerde. En dat waren er nogal wat. Het gebied was vroeger namelijk van strategisch belang door zijn ligging nabij Liechtenstein, Oostenrijk en Italië. Ook was het een bekende smokkelroute om goederen van Oostenrijk in Zwitserland en de rest van Europa te krijgen.

Mijn dagen bestaan hier vooral uit nadenken over de toekomst en bijna dagelijks neem ik een kijkje in de bibliotheek. Ik hou van lezen en het doet mij denken aan de dagen dat ik kind was. Bij ons thuis werd altijd veel gelezen, met het hele gezin bij de kachel. Het grappige is dat ik vaak een meisje in het dorp zie die mij doet herinneren aan het boek Adelheid. De hoofdpersoon van dat boek is net zo schattig als het meisje wat ik hier zie, vandaar dat ik haar de naam Heidi heb gegeven. Ze woont bij haar grootvader in het oude huisje in het dorp, maar ze hebben ook een hutje op de bergen. En als Heidi niet naar school hoeft verhuizen ze zo snel mogelijk weer naar boven. Die tocht van 1,5 uur kunnen ze echt niet iedere dag maken, vooral niet als het gesneeuwd heeft.


Graubunden, Maienfeld, Weingut, Schloss Salenegg, Zwitserland
Graubunden, Maienfeld, Weingut, Schloss Salenegg, Zwitserland


In het dorp wordt kwaad gesproken over grootvader, maar ik kan mij niet voorstellen dat hij boosaardig is. Het meisje is dol op hem! Grootvader was altijd een harde werker lijkt mij, ik heb gehoord dat hij een heuse ambachtsman is en van alles kan maken van hout. Tegenwoordig is hij graag buiten om van de natuur en zijn geitjes te genieten. Van de melk van deze geitjes maakt hij trouwens overheerlijke kaas. Het zondagse rode jurkje van Heidi is een mooi voorbeeld van het traditionele kostuum uit deze regio. Maar doordeweeks draagt ze afgedragen jurkjes die niet echt meer rood zijn maar bruinig van slijtage door het vele buiten spelen. Zou het niet leuk zijn om een echt kinderboek over haar leven te schrijven?!”

Johanna Spyri Het dagboek wat ik heb gevonden is afkomstig van Johanna Spyri, schrijfster van de kinderboeken over Heidi. Zij werd op 12 juni 1827 geboren als Johanna Louise Heusser in de omgeving van Zürich. Rond haar 20e levensjaar ging ze regelmatig met haar ouders naar Maienfeld en Jenins, waar ze in 1860 wederom een zomer verbleef. Haar eerste werk bracht ze pas uit op 44-jarige leeftijd en dat was het verhaal Ein Blatt auf Vronys Grab. In 1881 schreef ze het boek Heidis Lehr- und Wanderjahre, dit werd een enorm succes en betekende haar grote doorbraak. Een jaar later bracht ze het vervolg uit; Heidi kann brauchen was es gelernt hat, dit werd ook weer een groot succes. In totaal bracht ze 31 boeken, 27 verhalenbundels en 4 brochures uit. Het kostte Johanna behoorlijk wat moeite om een uitgever te vinden voor haar boek maar Heidiwordt uiteindelijk een van de eerste kinderboeken ooit geschreven en is in 50 landen vertaald. Ook zijn er 25 films over gemaakt en trekt het jaarlijks vele toeristen naar het stadje Maienfeld. Het leven van Johanna ging niet altijd over rozen. In 1884 stierven haar man en haar enige zoon beide aan tuberculose. Johanna Spyri werd in 1901 begraven in het familiegraf op de Sihlfeld-A begraafplaats in Zürich.

Maienfeld, stadje met historie Dat Johanna Spyri geïnspireerd werd door de prachtige omgeving van Maienfeld verbaasd mij niets. Je kunt er vele activiteiten doen zoals prachtige bergwandelingen maken of paardrijden. Vanaf het Heidi-huis in het stadje begint de route naar het hutje waar Heidi met haar opa woonde als ze niet naar school hoefde. Deze klim kun je maken van mei t/m oktober en duurt ongeveer 1,5 uur. Bij de originele Heidihut kun je een verfrissend drankje bestellen en kennis maken met de huidige eigenaar, die er zelf woont samen met zijn 60 koeien en in het voorjaar de vele pas-geboren kalfjes. Vanaf hier heb je een weids uitzicht over het nabijgelegen plaatsje Jenins.

Graubunden, Zwitserland, Maienfeld, Heidi
Graubunden, Zwitserland, Maienfeld, Heidi


Het is een aanrader om terug langs het dorpje Jenins te lopen en een wijntje te drinken bij Weinstube Alter Torkel. Alle wijnen die geserveerd worden komen uit de regio Graubünden/Bundner. Vanaf de weinstube loop je in een half uur terug naar Maienfeld. Daar zijn ook genoeg mogelijkheden om te eten en drinken. Een chique gelegenheid is Schloss Brandis, wat al vanaf het jaar 1400 een kenmerk is van de stad met zijn vierkante toren. Tijdens een grote brand in 1624 is Schloss Brandis bijna compleet afgebrand maar toen het werd verkocht in 1837 zijn er verschillende renovaties geweest wat heeft geresulteerd in een mooi ingerichte zaal waar je kunt eten, met prachtige wandschilderingen waardoor je je even terug in de middeleeuwen waant.

Bad Regaz

Het is niet helemaal duidelijk of Johanna Spyri in Maienfeld verbleef of in Bad Regaz. Dit nabijgelegen plaatsje was in de laatste jaren van de 19e eeuw een gerenommeerd kuuroord. Veel welgestelden burgers verbleven hier waaronder de Russische adel. Dat resulteerde in de bouw van luxe hotels, waarvan het Grand Hotel nog steeds bestaat. Tegenwoordig biedt Bad Ragaz met de Taminatherme een uitgebreid medisch en wellness-aanbod. In de winter is de omgeving rondom de berg Pizol met zijn 2200 meter een geliefd skioord.

Ontdek het Graubünden van Heidi en Johanna Spyri door te wandelen door de groene bergen, relaxen in een kuuroord en genieten van de culinaire versnaperingen bij verschillende restaurants en cafés.

Lees meer over Zwitserland op www.myswitzerland.com, over Graübunden op www.graübunden.ch of over het Heididorp op www.heididorf.ch.

Heb je interesse in een reis naar Zwitserland? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Zwitserland, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen