Gratis reisvoorstel aanvragen

Treinreizen door Zwitserland

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Zürich (Zwitserland) , B. Luzern , C. Montreux , D. Locarno , E. Zürich
Periode: juni 2010
Vervoer: Vliegtuig en trein
Accommodatie: Hotels

Foto van deze vakantie

Half 6 's ochtends gaat de wekker... Vandaag vertrek ik naar Zwitserland om kennis te maken met de treinreizen die daar worden georganiseerd. Uiteraard vereerd dat ik uitgenodigd ben, vind is het toch wel erg vroeg deze ochtend. Aangezien het heel warm wordt vandaag is er voorspelt dat het druk wordt richting zee, dus maar vroeg de auto in. Mooi op tijd komen we aan op Schiphol en ga ik na het afgeven van mijn bagage en afscheid nemen van mijn vriendje door de douane. Alleen reizen met het vliegtuig is toch altijd weer een beetje spannend.

Het blijkt maar 1 uur vliegen te zijn en om 11.50 uur land ik op de luchthaven van Zürich. Daar wordt ik opgewacht door een medewerker van het Switerland Tourism. Zij is onze gids de aankomende 4 dagen. We wachten nog even op de andere Nederlandse journalist, een Duitser, Belg en Pool. En dan kan de reis beginnen.

We krijgen gelijk de eerste kennismaking met het treinsysteem van Zwitserland. Als we de aankomsthal uitlopen kom je direct bij het treinstation uit. Goed geregeld dus. We nemen de trein naar het hoofdstation van Zürich om vervolgens over te stappen naar Luzern. Ongeveer 50 minuten later staan we in het centrum van Luzern. We brengen de bagage naar het hotel en nemen de trein naar het Verkeersmuseum. Dit is het drukst bezochte museum van Zwitserland met bijna 1 miljoen bezoekers per jaar.

Zurich by night
Zurich by night


Het Verkeersmuseum is vooral geschikt voor gezinnen met kinderen. Er komen ook veel schoolreisjes. Kinderen kunnen aan verschillende interactieve dingen deelnemen zoals het maken van een televisie opname of het beleven van een car crash. Wij krijgen een rondleiding door de geschiedenis van de auto, boot, vliegtuig en trein. De gids voor de stadstour staat aan het eind op ons te wachten en neemt ons mee het centrum van Luzern in.

Luzern is een groeiende universiteitsstad aan het Vierwoudstrekenmeer. De stad is vooral bekend vanwege de vele festivals, de bergen en het meer. In het centrum vind je een oude houten brug (Kapellbrücke) die de belangrijkste toeristische attractie is van Luzern. De brug is meer dan 650 jaar oud, alhoewel het grootste gedeelte is vernieuwd nadat een brand op 18 augustus 1993 de brug had vernietigd.

Na de stadstour krijgen we in het hotel een presentatie over het Zwitserse Openbaar Vervoer Systeem. Ondanks dat Zwitserland een van de laatste landen was die een treinsysteem kregen is het er vandaag de dag uitstekend geregeld. Je hebt in het land geen auto nodig, overal kun je met de trein en/of bus komen. Met de Swiss Pass kun je gebruik maken van alle soorten openbaar vervoer en krijg je korting bij vele musea en andere bezienswaardigheden. In totaal is er 5000 km aan spoorlijnen in het land.

Na de presentatie lopen we naar een typisch Zwitsers restaurant waar we geschnetzeltes met rösti eten. Ondertussen is het behoorlijk gaan regenen en na het eten moeten we een sprintje trekken naar het hotel. Moe van deze lange dag val in bijna direct in slaap.
Houten brug in Luzern
Houten brug in Luzern


GoldenPass, treinrit van Luzern naar Montreux
Vandaag beginnen we met de GoldenPass, een treinrit van Luzern naar Montreux. We gaan van het Duitse gedeelte naar het Franse gedeelte van Zwitserland. Omdat de spoorlijnen niet overal even breed zijn moeten we een aantal keren overstappen. We hoeven nooit lang te wachten op de volgende aansluiting en de treinen rijden stipt op tijd. Na 5 uur zijn we gearriveerd in het mondaine Montreux, gelegen aan het meer van Genève. De gids vertelt dat een 3-kamerappartement hier zo'n 2 miljoen euro kost en dan o.a. Shania Twain en Michael Schumacher in de buurt wonen. Verder zie je niet aan het plaatsje dat het leven er behoorlijk duur is. De terrassen bestaan uit plastic tafels en kuipstoeltjes, niet echt wat ik verwacht bij een exclusieve badplaats.

Montreux wordt omringd door wijngaarden waar ze goede wijnen maken. Het plaatsje in vooral bekend vanwege het jaarlijkse Jazz Festival. Vele bekende namen hebben hier geleefd zoals Freddy Mercury en Charlie Chaplin. Wij krijgen een stadstour en nemen vervolgens de boot naar Kasteel Chillon. Kasteel Chillon is gebouwd door Pieter II van Savoye in 1260. De familie Savoye was in het bezit van het hele gebied van Noord-Italië tot en met wat nu het Frans-Zwitserse gedeelte is. In dit gebied stonden 24 kastelen waarvan de familie eigenaar was. Kasteel Chillon is het meest bezochte kasteel van Zwitserland en staat afgebeeld op vele schilderijen. Na de rondleiding nemen we de bus naar ons overnachtingshotel, Royal Plaza. Het diner is ook in het hotel.
Kasteel Chillon
Kasteel Chillon


Van Montreux naar Domodossola
Na het heerlijke ontbijt lopen we naar het station voor onze volgende treinreis. Vandaag reizen we van Montreux naar Domodossola, waar we overstappen op de trein naar Locarno. We gaan van het Franse naar het Italiaanse gedeelte en reizen zelfs een stukje door Italië. Rond 12.00 uur arriveren we in Locarno. We lunchen in het hotel en om 14.00 uur staat er een gids op ons te wachten om ons rond te leiden door het stadje. Locarno ligt aan het Lago Maggiore waar in de zomer veel boottochten worden georganiseerd.

Locarno is bekend geworden door het verdrag van Locarno dat op 16 oktober 1925 werd gesloten tussen België, Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. We krijgen een rondleiding door de stad en daarna hebben we tijd om zelf rond te lopen. Ik loop samen met het Poolse meisje naar de haven. Als we net terug zijn in het hotel begint het te stortregenen en besluit ik om een uurtje te gaan slapen. 's Avonds eten we in het modern en redelijk nieuw restaurant en mogen we alle grappa's proberen die eigenaar in huis heeft. Na een slokje heb ik het al wel gezien, wat is dat sterk zeg!

De Wilhelm Tell Express
Vandaag is vooral een reisdag. We gaan met de trein terug naar Zürich. Eerst nemen we de Wilhelm Tell Express naar Fluelen, dan de boot naar Luzern en vervolgens weer de trein naar Zürich. De Wilhelm Tell Express is niet snel maar wel een prachtige reis. We zitten in de Premium-coupe, hier krijg je een drankje, croissant en een koptelefoon. Op de schermen in de trein wordt aangegeven wanneer je er op de koptelefoon dingen worden uitgelegd. Zo krijgen we o.a. een filmpje te zien over de aanleg van de Gotthardtunnel. Eenmaal gearriveerd in Fluelen klaart het weer op en op de boot hebben we prachtig weer. Op het oude stoomschip krijgen we een 3-gangen lunch en na 2 uur en 45 minuten komen we aan in Luzern. Hier nemen we de volgende trein naar Zürich.
Wilhelm Tell Express
Wilhelm Tell Express


Omdat ik nog een aantal uurtjes vrije tijd voor het vliegtuig weer naar Amsterdam gaat besluit ik met een andere groep journalisten met de stadstour door Zürich mee te gaan. Zürich is de grootste stad van Zwitserland maar niet de hoofdstad. Zürich is het economisch centrum van Zwitserland, alle belangrijke banken zijn er gevestigd. De Zwitserse beurs is hier gevestigd, en tevens is Zürich de handelsplaats voor goud in de wereld. We krijgen een rondleiding van 2 uur en daarna moet ik behoorlijk haasten om naar de luchthaven te gaan.

Zwitserland is een mooi land met de bergen en meren, alleen heb ik nog niet ontdekt wat het 'echte' Zwitserland is, of misschien bestaat dat wel niet eens. Wat ik wel weet is dat de NS een voorbeeld kan nemen aan de punctualiteit van de treinen in Zwitserland. En het is overal ontzettend schoon.

Heb je interesse in een reis naar Zwitserland? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Zwitserland, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen