Kortrijk

Gebouwen Kortrijk Belgie
Gebouwen Kortrijk Belgie

Kortrijk is een stad gelegen aan de rivier de Leie in West-Vlaanderen. Ondanks het feit dat de stad over een goed openbaar vervoernetwerk beschikt, wordt men gestimuleerd om zoveel mogelijk te fietsen. Kortrijk is met zijn vele fietsplannen dan ook een echte fietsstad. De West-Vlaamse stad telt daarnaast ook een aantal interessante musea en architectonische bouwwerken.

Heb je weinig kennis van BelgiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Kortrijk
Plaatsen in de buurt van Kortrijk:
 • Brugge (42 km)
 • Gent (41 km)
 • Ervaringen

  Auithol op 15 december 2011 plaats: Kortrijk, reisperiode: november 2011

  Zakelijk bezoek met diner in een goed restaurant. Vriendelijke behulpzame mensen. Mooie oude binnenstad.

  • Algemeen 7
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 6
  • Inwoners 8

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Kortrijk

  Centrum van Kortrijk (Kortrijk)

  Centrum van Kortrijk
  Centrum van Kortrijk

  Ook liefhebbers van oude architectuur kunnen in het centrum van Kortrijk hun hart ophalen. Hier zijn namelijk een aantal torens te vinden die overblijfselen zijn van de middeleeuwen. Deze torens zijn de enige restanten van de oudste stadsvestigingen van Kortrijk. De Speyetoren, ook wel de zuidelijke toren, werd gebouwd rond 1385 en was een onderdeel van de sterke omheining van het kasteel. De Ingelborchtoren is de noordelijke toren die gebouwd werd rond 1413.

  Kortrijk 1302 (Kortrijk)

  Kortrijk 1302
  Kortrijk 1302

  De mensen die meer willen leren over de geschiedenis van Kortrijk, zijn aan het goede adres bij het museum genaamd Kortrijk 1302. Dit is een multimediaal en interactief museum waarbij het gevecht op de Groeningekouter centraal staat, toen het Franse leger de Vlamingen aanviel op 11 juli 1302. In dit museum kun je de gehele veldslag volgen op een prachtige, grote maquette. Ook interessant is dat de hoofdrolspelers worden nagespeeld zodat je alles kunt vragen over het toenmalige conflict.

  Molen- en Bakkerijmuseum (Kortrijk)

  Molen- en Bakkerijmuseum
  Molen- en Bakkerijmuseum

  Ook een erg leuk museum in Kortrijk is het Molen- en Bakkerijmuseum. In dit museum kun je alle aspecten leren kennen van de bakkerij, de afdeling chocolaterie en biscuit, de banketbakkerij en de ijsbereiding. Het Molen- en Bakkerijmuseum is gevestigd in een stenen molen uit de 19e eeuw. In deze molen werd niet alleen graan gemalen, maar men haalde eveneens olie uit lijnzaad. Dit is zonder twijfel een van de weinige musea in de stad om letterlijk duimen en vingers bij af te likken.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van BelgiŽ bekijken.

  Vervoer

  De Vlaamse stad Kortrijk beschikt over 2 treinstations, dit zijn de stations Bissegem en Kortrijk. Station Kortrijk ligt middenin het centrum, op loopafstand van verscheidene toeristische attracties zoals musea, een winkelcentrum en de Grote Markt. In en rondom Kortrijk is het ook goed mogelijk om de bus te nemen. Ondanks het feit dat het openbaar vervoer soepel verloopt, hecht de stad veel waarde aan fietsen en daarom is er het “fietsplan Kortrijk” opgesteld. Om inwoners en toeristen te stimuleren, zijn er mooie fietsrouteplannen opgesteld. Vlakbij Kortrijk is ook de Internationale Luchthaven Kortrijk-Wevelgem te vinden, een vliegveld dat voornamelijk beschikbaar is voor zaken- en sportverkeer.

  Geschiedenis

  Kortrijk is ontstaan uit een Romeinse woonkern, midden op een kruising. Gedurende de middeleeuwen groeide de stad door de bloeiende laken- en vlasnijverheid uit tot één van de meest welvarende steden van Vlaanderen. De stad staat ook wel bekend als de Guldensporenstad of de Groeningestad, vanwege de Guldensporenslag op 11 juli 1302. In de stad werd tevens het Verdrag van Kortrijk in het jaar 1820 ondertekend waarmee een grens vastgelegd werd tussen het huidige België en Frankrijk. Kortrijk was tijdens de 19e en 20e eeuw het centrum van de vlasnijverheid en is vandaag de dag nog steeds een invloedrijke inkoopstad en een belangrijk textielindustriecentrum. Ook op het gebied van dienstverlening, onderwijs en tewerkstelling vervult Kortrijk een centrumfunctie. De stad telt een aantal ziekenhuizen, hogescholen en een universiteit. In het jaar 1962 was Kortrijk de eerste Vlaamse stad met een autovrije winkelstraat. Tegenwoordig is de binnenstad helemaal omgevormd tot autovrij.

  Heb je interesse in een reis naar Kortrijk? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Kortrijk, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

  Heeft u interesse in een reis naar BelgiŽ? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

  Zonder budget geen passend advies.
  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een offerte aan voor een reis naar Kortrijk