Mechelen

Grote Markt, St.-Romboutskathedraal, Mechelen
Grote Markt, St.-Romboutskathedraal, Mechelen

Mechelen ligt centraal tussen de grote steden Antwerpen en Brussel, aan de rivier Dijle. Een dagje shoppen in Mechelen is zeker de moeite waard. De stad heeft een prachtige historische stad met heerlijke streekgerechten en eigen bieren, afwisselende evenementen en eigentijdse winkels. Vanaf het meest centrale deel van de stad, de Grote Markt, kun je alles op loopafstand bereiken. Op de Grote Markt en in de meeste winkelstraten kun je tevens terecht voor een hapje en een drankje. De inwoners van Mechelen dragen de bijnaam Maneblussers. Sint-Rombout geldt als hun beschermheilige.

Heb je weinig kennis van BelgiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Mechelen
Plaatsen in de buurt van Mechelen (BelgiŽ) :
 • Antwerpen (22 km)
 • Brussel (22 km)
 • Leuven (23 km)
 • Gent (53 km)
 • Charleroi (69 km)
 • Luik (87 km)
 • Kortrijk (88 km)
 • Brugge (90 km)
 • Oostende (112 km)
 • La Roche-en-Ardenne (122 km)
 • Ervaringen

  op 7 juni 2016 plaats: Mechelen, reisperiode: juni 2016

  Mechelen is een perfecte uitvalbasis als je meerdere steden in België wilt bezoeken. Toch heeft Mechelen mij verrast en raad ik ook zeker aan om eens een kijkje te nemen in deze stad. In Mechelen heb je diverse activiteiten voor verschillende leeftijden. De jeugd heeft een enorme keuze uit restaurantjes en café's. Daarnaast organiseert de stad veel voor toeristen, zo kun je deelnemen aan een stadstour, boottocht en of een bierworkshops voor vrouwen. Bovendien is een bezoek aan de familiebrouwerij het Anker absoluut een bezoek waard. Vergeet ook niet de prachtige Sint-Romboutstoren te klimmen, waarbij je bovenaan wordt beloond met een prachtig uitzicht over Mechelen.

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 7
  • Cultuur 7
  • Restaurants 9
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 9
  • Ligging 10

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Mechelen

  Het Anker (Mechelen)

  Het Anker
  Het Anker
  Kaart met locatie Het Anker

  De artisanale brouwerij Het Anker is vooral bekend om haar geliefde streekbieren. Het Anker opende eind vorige eeuw een uniek concept, namelijk een 3-sterren hotel in de brouwerij. In 2010 werden de rondleiding door de brouwerij herstart en ook is er de laatste jaren flink gewerkt aan de soorten bier, zodat er voor ieder wat wils is. Ondertussen is de brouwerij internationaal bekend geworden en exporteren ze bier naar meer dan 30 landen.

  Het Groot Begijnhof (Mechelen)

  Het Groot Begijnhof
  Het Groot Begijnhof
  Kaart met locatie Het Groot Begijnhof

  Het Groot Begijnhof is misschien wel het meest gefotografeerde gebied in Mechelen. Dit Begijnhof staat vol met prachtige historische gebouwen, kleurrijke straatjes en ouderwetse stenen, ook loop je vanuit hier zo de bierbrouwerij het Anker in. Vele jaren geleden stond er nog een grote stadsmuur om de Begijnhof, maar deze werden in het jaar 1560 vernield. Toen de Begijnhof nog omringt werd door de stadsmuur, was het een 'kleine stad', er was een eigen kerk, bakkerij en brouwerij. De begijnhoven werden vroeger gesticht in de tijd van de kuistochten. 


  Horlogeriemuseum (Mechelen)

  Horlogeriemuseum
  Horlogeriemuseum
  Kaart met locatie Horlogeriemuseum

  Een unieke museum is het Horlogeriemuseum, de trots van dit museum is een belangrijke verzameling kunstambachtelijke horloges. Hier kan een rondleiding worden gevolgd op afspraak. De eigenaren van het museum willen dat elke bezoeker het maximum uit hun bezoek haalt. Je kunt ook zelfstandig een bezoekje brengen, alleen zou je dan hoogstwaarschijnlijk niet weten waar je specifiek naar moet kijken. Een rondleiding duurt ongeveer een uur en een kwartier. Leuk om dus te doen wanneer je in de buurt bent. De rondleiding kan in het Nederlands, Frans, Duits of Engels worden gegeven.

  Sint-Romboutskathedraal (Mechelen)

  Sint-Romboutskathedraal
  Sint-Romboutskathedraal
  Kaart met locatie Sint-Romboutskathedraal

  De Sint-Romboutskathedraal is de hoofdkerk van Mechelen. Deze kathedraal heeft een toren van maar liefst 97 meter hoog en daarbij twee beiaarden, om deze hoge toren staat de kerk dan ook bekend. De toren van de kathedraal is tevens opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het bisdom in Mechelen werd in het jaar 1559 opgericht, toen werd de kerk ook meteen bevorderd tot kathedraal. Deze kathedraal is zeker een bezoekje waard.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van BelgiŽ bekijken.

  Vervoer

  Een originele manier om Mechelen te verkennen is door het maken van een boottochtje over de Dijle.

  Geschiedenis

  Mechelen verscheen voor het eerst in een nog bestaande oorkonde in 1008 met de naam Machlines, dat later veranderde tot Machele (12e eeuw), Mechgelme (14e eeuw) en tot Mechelen in de 15e eeuw. De naam van de stad zou afgeleid zijn van het woord mahal dat naar een vergader- of gerechtsplaats verwijst. Mechelen is aan het einde van de mideleeuwen de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden geweest. Tot 1795 vormde de stad het centrum van de kleine zelfstandige Heerlijkheid Mechelen.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Mechelen