Braziliaanse gerechten

Feijoada uit de Braziliaanse keuken
Feijoada uit de Braziliaanse keuken

De Braziliaanse keuken is erg divers. Het is eigenlijk een mix van de Europese, Aziatische en Afrikaanse keuken. Met name de Afrikaanse keuken heeft een grote invloed op het land. De Braziliaanse gerechten worden vaak op natuurlijke wijze gemaakt en er is veel variatie te zien. Belangrijke ingrediënten van deze keuken zijn knolgewassen (cassave en yams) en vruchten (mango, passievrucht, papaya, açaí). Ook vis, rijst, bonen en bepaalde kruiden zijn vaak de basis van een gerecht.

Vanessa 'Brazilië is een immens groot land dus je moet je goed bedenken wat je er wilt zien en beleven. In 1 reis lukt het niet om het hele land te ontdekken. Ik heb zelf het noordoosten bezocht. Deze streek heeft het allemaal: tropische stranden, bruisende steden, de kleurrijke bevolking en een rijke geschiedenis.', Vanessa - reisexpert Brazilië gratis reisvoorstel >>

Regionale gerechten

Brazilië is een groot land en elke regio heeft zijn eigen gerechten en bereidingswijzen. In het noorden worden de gerechten veel op basis van alligatorvlees en schildpad gemaakt. Ook hondenvlees is hier populair. Het noordoosten heeft weer veel Afrikaanse invloeden. Hier zijn rijst en sojabonen de basis van een gerecht. Daarbij worden veel vis en schelpdieren gegeten. Er wordt soms bijvoorbeeld een stoofpot van gemaakt. Daarnaast zijn in de kuststreek veel tropische gewassen te vinden, die geteeld worden. Hieronder vallen suikerruit, cacaobonen, kokosnoot, papaja, guave, mango en nog veel meer. Dit is vaak terug te vinden in de maaltijden. In het binnenland zie je dat veel mensen gebruik maken van geitenvlees, cassave en rundvlees. In de hoofdstad vind je veel invloeden van de immigranten terug. Hierbij kun je denken aan Europa, het Midden-Oosten en Japan. Pizza en sushi zijn er erg populair. In het zuiden van Brazilië worden gerechten veelal op basis van rundvlees bereid. Hier wordt soms een stoofpot van gemaakt met reuzel en kruiden. Dit wordt met rijst, sinaasappel en banaan geserveerd.

Maaltijden

Brazilianen eten in de ochtend niet veel. Het ontbijt, ook wel 'Café manha' genoemd, bestaat meestal uit brood met licht beleg, fruit en koffie. In de middag wordt uitgebreid gegeten. De lunch wordt ook wel 'almoco' genoemd en kan enkele uren duren, waarbij vrienden en familie gezellig bij elkaar zitten. Het avondeten wordt pas laat in de avonden opgediend. De mensen werken meestal door tot ongeveer 20.00 uur en daarna gaan ze nog een borrel drinken. Het avondeten wordt ook wel 'jantar' genoemd. De hoofdgerechten bestaan veel uit rijst en bonen met een sausje. Daarbij wordt vis of vlees gegeten met een saladeschotel.

Braziliaans gerecht
Braziliaans gerecht
Vraag gratis een offerte aan

Braziliaanse toetjes

In Brazilië worden heerlijke toetjes gemaakt met tropische vruchten en chocolade. Zo heb je bijvoorbeeld Pão de mel. Dit is een honingkoek, waar veel mensen gesmolten chocolade overheen gieten. Ook heb je veel verschillende taarten en cakes met stukjes fruit erin verwerkt. Voorbeelden hiervan zijn passievruchtentaart, sinaasappelcake en bananentaart.

toetjes
toetjes

Braziliaanse drankjes

Het drankje dat eigenlijk wel op nummer 1 staat bij de alcoholische dranken in Brazilië, is Cachaça. Dit is witte rum, gemaakt van suikerriet. Een ander Braziliaans drankje is Caipirinha. Dit is een cocktail met Cachaça, suiker, limoen en ijs. De frisdrank die op nummer 1 staat is Guarana. Dit wordt van de Braziliaanse plant guarana gemaakt. Daarnaast worden nog allerlei internationale drankjes gedronken in Brazilië.

Glas Caipirinha
Glas Caipirinha

Enkele Braziliaanse gerechten

Hieronder vind je nog een aantal typische gerechten uit de Braziliaanse keuken.
– Feijão: bruine bonen. Hier zitten veel proteïnen in. Niet iedereen heeft genoeg geld voor vlees dus bonen zijn een goed alternatief.
– Barreado: een gerecht met rundvlees, reuzel en diverse kruiden.
– Farofa: gebakken cassavemeel met verschillende ingrediënten er door zoals spek, mais, ui, stukjes chorizo en stukjes vlees. Dit wordt als bijgerecht geserveerd.
– Feijoada: een stoofpot van diverse soorten vlees met bonen.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

6 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,8

Gerelateerde artikelen