Het klimaat van BraziliŽ

Strand BraziliŽ
Strand BraziliŽ

Brazilië is een land wat met name bekend is door het voetbal en uitgestrektheid, het is namelijk het grootste land van Zuid-Amerika. Brazilië kent heel veel mooie natuurgebieden en het land is heel divers ingedeeld. Een belangrijk kenmerk van Brazilië is het complexe ecologische systeem wat het land bezit. De natuur in combinatie met het klimaat zorgen ervoor dat het land veel unieke plekjes heeft. Een grote zorg waar onderzoekers mee zitten is de snelle ontbossing van het grote tropische regenwoud.

De seizoenen van Brazilië zijn tegenovergesteld als die in Nederland, dit heeft te maken met het feit dat Brazilië ten zuiden van de evenaar ligt. Het is dus zo als dat als het in Nederland zomer is, dat het in Brazilië winter is. Tevens is het in Brazilië dan geen winter te noemen, want het is er ook dan nog heerlijk warm. Voor wintersport is het land dan ook niet geschikt. 

Zonsondergang Brazilië
Zonsondergang Brazilië

Vanessa 'BraziliŽ is een immens groot land dus je moet je goed bedenken wat je er wilt zien en beleven. In 1 reis lukt het niet om het hele land te ontdekken. Ik heb zelf het noordoosten bezocht. Deze streek heeft het allemaal: tropische stranden, bruisende steden, de kleurrijke bevolking en een rijke geschiedenis.', Vanessa - reisexpert BraziliŽ gratis reisvoorstel >>

Klimaatzones

Brazilië heeft verschillende klimaatzones, kortweg valt er te stellen dat Brazilië onder de hoofdcategorie tropisch en subtropisch valt. Door de zuidelijke ligging van dit land, kent Brazilië alleen warme klimaten. Factoren die de klimaatzones bepalen zijn onder andere de ligging tegenover de evenaar en de ligging ten opzichte van de Atlantische Oceaan, het Hoogland van Brazilië en niet te vergeten het Amazonegebied. Al deze factoren bepalen de indeling van de klimaatzones van het land. Het gehele Amazonegebied van Brazilië kent tropische klimaten, evenals het noordelijk deel van het Hoogland. De monding van de Amazonerivier en het hele westelijke deel van het Amazonegebied kennen een tropisch regenwoudklimaat. De rest van het Amazonegebied kent een tropisch moessonklimaat. Het gebied tussen de Amazone en Rio de Janeiro vormt een tropische savanneklimaat. Uitzonderingen vormen de gebieden in Centraal-Brazilië waar een deels warm steppeklimaat heerst en een deels regenwoudklimaat. Het zuidelijke deel van Brazilië daarentegen kent een warm zeeklimaat, waarbij er warme zomers en milde winters optreden. Omdat de temperaturen in dit deel van Brazilië kunnen dalen tot 10 graden is hier zeker geen sprake van een tropische klimaat.

Bossen Amazonegebied
Bossen Amazonegebied

Warmte

Zoals je waarschijnlijk wel weet is Brazilië zeer geliefd om het heerlijke warme weer het hele jaar door. De meeste delen van Brazilië hebben zoals beschreven een tropische klimaat waardoor er temperatuurwaardes aanwezig zijn van 30 tot 33 graden. In de nacht koelt het af tot een graad of 20, wat het heel aangenaam maakt om nog lekker buiten te zijn. In het zuidelijke gedeelte van Brazilië is het tijdens de wintermaanden iets koeler, maar is het altijd nog rond de 20 tot 28 graden overdag, wat het dus zeer aangenaam maakt. De winternachten in Zuid-Brazilië zijn daarentegen wel iets frisser van temperaturen van 5 tot 10 graden.

Iguazu Brazilië
Iguazu Brazilië
Vraag gratis een offerte aan

Regen

De regenval in Brazilië is heel erg verdeeld. Zo is er in het westen van de Amazone geen sprake van een regenseizoen. Op deze locatie valt gedurende het hele jaar een ruime hoeveelheid aan regen en is niet specifiek seizoensgebonden. Het tegenovergestelde daarentegen vind je in het uiterste oosten van Brazilië. Hier zijn de zomers uitermate droog, maar de winter juist heel erg nat. Meer dan 200 millimeter regen in de maanden mei en juni is in dit gebied niet vreemd. In het centrale gedeelte van Brazilië is juist sprake van een regenseizoen, dit gebied onderscheidt zich dan ook van de rest van Brazilië. In de periode van juni tot en met september is het hier dan relatief droog. Alsnog valt er dan 30 tot 100 millimeter per maand aan neerslag. 

Jeepsafari Brazilië
Jeepsafari Brazilië

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,5

Gerelateerde artikelen