Natuurgebied Pantanal

Natuurgebied Pantanal
Natuurgebied Pantanal

De Pantanal is een natuurgebied in het zuiden van Amerika. Het gebied ligt voornamelijk in het midwesten van Brazilië, maar (relatief) kleine delen strekken zich uit tot over de grenzen van Bolivia en Paraguay, waarmee het totaaloppervlak tussen de 150.000 en 195.000 km² wordt geschat. Het gebied ontleend zijn naam aan het Portugese woord 'pântano', dat moeras betekent. Het is een zogenaamd draslandgebied, wat betekent dat de natuur tussen landrijke en waterijke gebieden in ligt. De Pantanal is in het jaar 2000 bijgeschreven op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Kaart Pantanal
Kaart Pantanal

Vanessa 'BraziliŽ is een immens groot land dus je moet je goed bedenken wat je er wilt zien en beleven. In 1 reis lukt het niet om het hele land te ontdekken. Ik heb zelf het noordoosten bezocht. Deze streek heeft het allemaal: tropische stranden, bruisende steden, de kleurrijke bevolking en een rijke geschiedenis.', Vanessa - reisexpert BraziliŽ gratis reisvoorstel >>

Regenseizoen

Gedurende het regenseizoen, in de maanden december tot mei, komt maar liefst 80% van het oppervlak onder water te staan. Tijdens deze periode stijgt het waterniveau tussen de twee en vijf meter. Hierdoor heeft het gebied het grootste aantal verschillende waterplanten ter wereld. De Pantanal heeft vermoedelijk het dichtste flora en fauna ecosysteem ter wereld, vergelijkbaar met het ecosysteem van het noordelijk gelegen Amazone regenwoud. Het gebied heeft dan ook een bijzonder grote verscheidenheid aan diersoorten. Zo komen er meer dan 650 vogelsoorten, 400 vissoorten, 100 zoogdieren en 480 reptielsoorten voor, waarvan enkele alleen nog maar in de Pantanal voorkomen. Zo leven er reuzeotters, miereneters, tapirs, capibara's en aparte vogels zoals de kransarend. Ook is het draslandgebied de beste plaats om jaguars te zien. De Pantanal is namelijk de verblijfsplaats van een van de grootste en meest gezonde jaguar populaties ter wereld. In tegenstelling tot de Amazone bestaat de natuur van de Pantanal meer uit open vlaktes, waardoor je gegarandeerd veel dieren zult zien.

moereneter panatal
moereneter panatal

Bescherming

De laatste jaren heeft het gebied erg te lijden onder de aanwezigheid van de mens. Er wordt gebruik gemaakt van de vruchtbaarheid van het gebied en industrieel afval komt in het water terecht. Daarnaast wordt er overmatig recreatief gevist en gejaagd. Veel van de bijzondere diersoorten leveren veel geld op op de zwarte markt, waardoor de dierensmokkel toeneemt. Gelukkig zijn er een aantal beschermde delen die onder streng toezicht staan van de Braziliaanse overheid en particuliere eigenaren.

Pantanal zon
Pantanal zon
Vraag gratis een offerte aan

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen