Carnaval in Rio de Janeiro

Carnaval Rio de Janeiro
Carnaval Rio de Janeiro

Carnaval wordt op veel plaatsen in veel verschillende landen gevierd. Toch wordt Rio de Janeiro gezien als dé carnavalshoofdstad van de wereld. Carnaval in Rio de Janeiro is niet alleen het grootste carnaval, het wordt ook gezien als een soort vergelijkingsmateriaal. Alle andere festiviteiten worden er vaak mee vergeleken. Bijna iedereen heeft wel gehoord van de mooie outfits, de grote optochten en de bijzondere muziek tijdens carnaval in Rio. Er komen bijvoorbeeld alleen al 500.000 buitenlandse bezoekers op af.

Carnaval in Rio de Janeiro brengt niet alleen plezier, je leert er ook veel over de cultuur van Brazilië. Het vat de cultuur van de Brazilianen als het ware samen. Het is een euforische gebeurtenis waar de mensen dansen, zingen, feesten en waarbij ze vooral veel plezier hebben. Het vergt maanden van voorbereiding. Als het eenmaal carnaval is, is het ook overal carnaval. In de straten, op de pleinen, in bars, in clubs en op alle andere locaties.

Vanessa 'BraziliŽ is een immens groot land dus je moet je goed bedenken wat je er wilt zien en beleven. In 1 reis lukt het niet om het hele land te ontdekken. Ik heb zelf het noordoosten bezocht. Deze streek heeft het allemaal: tropische stranden, bruisende steden, de kleurrijke bevolking en een rijke geschiedenis.', Vanessa - reisexpert BraziliŽ gratis reisvoorstel >>

Geschiedenis

De wortels van carnaval gaan terug tot de oude Grieken en Romeinen, die hiermee de lente vierden. In Europa, waaronder Frankrijk, Spanje en Portugal, werd dit gevierd door feesten te geven, maskers te dragen en door de straten te dansen. Deze traditie werd rond 1850 door de Portugezen naar Rio de Janeiro gebracht. Carnaval in Brazilië werd echter toch anders gevierd dan in Europa. Er werden unieke elementen van de Afrikaanse en indiaanse culturen aan toegevoegd. Tijdens carnaval werden de klassenverschillen voor een dag in het jaar vergeten: de aristocraten verkleedden zich als 'gewone burgers', mannen verkleedden zich als vrouwen en andersom en de armen verkleedden zich als prinsen en prinsessen.

Carnaval werd eerst gezien als een soort rel van de Braziliaanse inwoners, totdat de regering het accepteerde als een uitdrukking van cultuur. Ook de zwarte slaven mochten meedoen met het festival. Zij konden er zelfs drie dagen vrij voor krijgen. Tegenwoordig zijn de zwarte gemeenschappen uit de sloppenwijken het meest betrokken bij de voorbereidingen van de carnaval. Voor hen betekent de carnaval in Rio het meest.

Aan het eind van de 18e eeuw werden er ook competities toegevoegd aan het festival. De mensen verkleedden zich niet alleen, maar traden ook op tijdens een parade. De optredens werden een soort wedstrijd. Deze optredens worden vaak gezien als de belangrijkste attracties tijdens de carnaval in Rio de Janeiro. Carnaval heeft een lange weg afgelegd sinds het naar Rio werd gebracht. Het is een van de grootste evenementen van de wereld geworden. Vroeger werd er veel Europese muziek, zoals polka's, mazurka's, walsen en Schotse muziek gemaakt. Tegenwoordig is het vooral de samba die je hoort tijdens het evenement.

Parade sambascholen
Parade sambascholen

De ingrediënten

Het belangrijkste ingrediënt van de vier dagen durende carnaval in Rio de Janeiro is plezier. De festiviteiten draaien vooral om het maken van zoveel mogelijk plezier. Er zijn echter ook nog andere elementen die de carnaval in Rio zo bijzonder maken.

Favela's
Een van de meest betrokken groepen komen uit de armste buurten van Rio de Janeiro, ze worden ook wel Favela's genoemd. De Favela's zijn de sloppenwijken, waar de huizen gemaakt zijn van karton en ander afval. Ze leven vaak zonder water, elektriciteit en zonder een rioolsysteem. Maar het maakt niet uit hoe slecht hun omstandigheden zijn, ze zijn er altijd. Ze nemen deel aan de festiviteiten en 'maken' als het ware de carnaval in Rio de Janeiro. Carnaval betekent veel voor hen; voor een keer in het jaar krijgen ze de kans om 'eropuit' te gaan en zoveel mogelijk plezier te maken.

Homo's en drag queens
Homo's en drag queens zijn ook erg betrokken bij de carnaval in Rio. Het is voor iedereen een tijd om samen te komen en om samen plezier te hebben. Geslacht en sociale grenzen verdwijnen, omdat veel mensen zich verkleden als het andere geslacht.

Babsan, bekende drag queen
Babsan, bekende drag queen


Optochten
De belangrijkste evenementen tijdens de carnaval zijn de optochten. Speciaal hiervoor worden er tribunes langs de weg gezet. Tijdens die optochten krijgen de leden van samba scholen de kans om hun kwaliteiten te laten zien. Dit wordt gedaan met rijk uitgedoste dansers en danseressen en mooie praalwagens.

Ze zouden de carnaval kunnen organiseren, er reclame voor kunnen maken of het kunnen uitzenden, maar carnaval in Rio is iets dat diep in de zielen van de mensen uit Rio zit. Om het te laten plaatsvinden is het niet afhankelijk van een autoriteit of een sponsor. Carnaval in de straten van Rio is een levend bewijs van de passie van de Brazilianen. Het is gratis en iedereen wordt warm verwelkomd om eraan deel te nemen. Vraag gratis een offerte aan

6 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen