Braziliaanse steden op de lijst met werelderfgoed

de highlights van BraziliŽ
de highlights van BraziliŽ

Brazilië is een prachtig land vol met mooie flora en fauna en indrukwekkende historische bezienswaardigheden. Dit is allemaal terug te zien in de vele mooie steden. Geen wonder dat er maar liefst zes Braziliaanse steden op de Werelderfgoedlijst staan.

Vanessa 'BraziliŽ is een immens groot land dus je moet je goed bedenken wat je er wilt zien en beleven. In 1 reis lukt het niet om het hele land te ontdekken. Ik heb zelf het noordoosten bezocht. Deze streek heeft het allemaal: tropische stranden, bruisende steden, de kleurrijke bevolking en een rijke geschiedenis.', Vanessa - reisexpert BraziliŽ gratis reisvoorstel >>

Brasilia

Sinds 1960 is Brasilia de hoofdstad van Brazilië, voorheen was dat Rio de Janeiro. De stichter van de stad is Juscelino Kubitschek, die in die tijd president was. Bijzonder aan Brasilia is dat de stad de vorm heeft van een vliegtuig. Op het centraal gelegen brede gedeelte zijn de regeringsgebouwen gevestigd. De twee 'vleugels' staan hier dwars op, op de vleugels zijn grote woonblokken gebouwd die in regelmaat zijn geordend. Opvallend in Brasilia is de kathedraal en het congres, deze zijn beide gebouwd in de stijl van Le Corbusier. Verder ligt Brasilia op een tropische hoogvlakte aan een stuwmeer. Dit meer zorgt voor een deel van de elektriciteitsopwekking. Tot Brasilia behoren ook de 'satellietsteden', dit zijn kleinere stadjes die in de buurt van Brasilia liggen. In deze kleine steden woonden eerst veel arbeiders die hielpen met de bouw van Brasilia, nu zijn het steden waar een ruime diversiteit aan inwoners is.

Metropolitan kathedraal in Brasilia
Metropolitan kathedraal in Brasilia

Diamantina

Diamanta ligt in Minas Gerais, de zuidelijke deelstaat van Brazilië. De naam zegt het al; de stad staat bekend om haar vroegere diamantenproductie. Sinds de 18e eeuw tot aan het begin van de 19e eeuw was er mijnbouw in Diamantina. Na een tijdje verloor Diamantina haar sterke positie op de diamentenmarkt aan Zuid-Afrika, waar veel meer en veel betere diamanten gemaakt konden worden. Ook was Diamintina de plaats waar de Braziliaanse staatsman Juscelino Kubitschek is geboren. Hij was de stichter van de stad Brasilia, die nu de nieuwe hoofdstad van Brazilië is.

Heuvels van Diamantina
Heuvels van Diamantina
Vraag gratis een offerte aan

Goias

Gelegen in de staat Goias, ligt de gelijknamige stad Goias. De binnenstad van Goias staat op de Werelderfgoedlijst. De naam heeft de stad te danken aan de indianenstam 'Goyaz' die vroeger in het gebied woonden. De stad is rijk geworden door de verkoop van goud. In Goias is ook de populaire voetbalclub Goiás EC gevestigd. Deze voetbalclub is erg succesvol en speelt in de hoogste voetbalklasse van Brazilië, de Série A.

Goias
Goias

Olinda

De stad Olinda, gesticht in 1535 door de Portugese koning Duarte Coelho Pereira, ligt in het noordoosten van Brazilië in de deelstaat Pernambuco. De koloniale geschiedenis van de stad is erg lang. Zo hebben Nederlanders Olinda in 1631 in brand gestoken, nadat ze de rijkdommen van de stad hadden gestolen. De stad is daarna weer gerenoveerd en staat nu bekend om de vele toeristen die er komen. De toeristen komen onder andere af op het historische museum dat ook op de Werelderfgoedlijst staat genoteerd. Ook trekt de cultuur van Olinda veel toeristen aan, er wordt veel muziek gespeeld en gedanst. Vooral carnaval is het hoogtepunt van Olinda. Daarnaast heeft Olinda veel religieuze gebouwen als kloosters, kerken en seminaries. Deze zijn gesticht in de 16e eeuw door de religieuze gemeenschappen die de bevolking van Olinda wilde evangeliseren. Enkele gemeenschappen waren: de Karmelieten, de Jezuïten, de Franciscanen en de Benedictijnen.

Kleurrijke huizen in Olinda
Kleurrijke huizen in Olinda

Salvador

Salvador ligt in het noordoosten van Brazilië en is de hoofdstad van Bahia. De naam betekent 'Heilige verlosser van de Allerheiligenbaai'. Deze naam is ontstaan doordat de Portugezen met hun schip de haven in voeren op de dag van de Allerheiligen in 1501. Salvador heeft zich ontwikkeld op economisch gebied door het verbouwen van suiker op plantages, waar slaven het werk deden. De bevolking van Salvador bestaat daarom ook grotendeels uit mulatten en negers die afstammen van de Afrikaanse slaven van vroeger. Verder heeft de Afrikaanse cultuur ook gezorgd voor het ritueel 'Candomblé' dat soms ook wel wordt vergeleken met 'voodoo'. Bij dit ritueel wordt door zang en dans contact gemaakt met geesten. Verder is Capoeira erg bekend in Salvador, dit is een vechtsport die door de Afrikaanse slaven is geïmporteerd. Nu wordt Capoeira vooral in de vorm van dans uitgevoerd.

Het oude centrum van Salvador
Het oude centrum van Salvador

São Luis

De hoofdstad van de grootste deelstaat in Brazilië, genaamd Maranhão, is São Luis. In deze stad is er een haven die alleen in gebruik is voor het overslaan van ijzererts. Toch is de belangrijkste industrie niet ijzererts, maar textiel en er zijn ook nog veel suikerraffinaderijen in São Luis aanwezig. In de stad staan veel militaire werken en de stad is opgebouwd in veel rechte straten en rechthoekige huizenblokken. Dit is nog goed terug te zien in het oude stadscentrum van São Luis. Verder was er in de 18e eeuw veel slavenhandel aanwezig in de stad, wat zorgde voor een economische opbloei. In 1755 wordt de haven van São Luis dan ook als belangrijkste exporthaven voor producten afkomstig uit de regio gebruikt. Van het verdiende geld werden er nieuwe huizen gebouwd. Deze huizen werden versierd met marmer afkomstig uit Portugal en hout. Daarnaast kregen de huizen een glazuurlaag en tegels in vrolijke kleuren. Tevens was São Luis de eerste stad in Brazilië die beschikte over een tram. Doordat de handel voor veel inkomsten zorgde, vestigde veel textielbedrijven zich in en rondom de stad.

Straat van het historische centrum van São Luis
Straat van het historische centrum van São Luis
Kijk hier het filmpje over de top 10 van Brazilië

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen