Kerstmis in BraziliŽ

Kerstmannen en cadeautjes
Kerstmannen en cadeautjes

Als we aan Braziliaanse feesten denken, denken we al gauw aan het swingende carnaval in bijvoorbeeld Rio de Janeiro. Maar hier wordt ook uitgebreid kerst gevierd. Als voormalige kolonie van Portugal hebben veel kersttradities een Portugese herkomst. Nog steeds wonen er veel Europeaanse immigranten waardoor de tradities ook beïnvloed zijn door onder meer Duitsers, Spanjaarden en Italianen. Het is echter een groot land met veel verschillende tradities. De meest voorkomende zullen we hier bespreken.

Vanessa 'BraziliŽ is een immens groot land dus je moet je goed bedenken wat je er wilt zien en beleven. In 1 reis lukt het niet om het hele land te ontdekken. Ik heb zelf het noordoosten bezocht. Deze streek heeft het allemaal: tropische stranden, bruisende steden, de kleurrijke bevolking en een rijke geschiedenis.', Vanessa - reisexpert BraziliŽ gratis reisvoorstel >>

Kerststal

Ook in Brazilië wordt in veel huizen, winkels en straten een kerststal opgezet. Deze wordt 'Presepio' genoemd, wat afgeleid is van het woord 'presepium'. Dit betekent 'het bed van stro' waar Jezus op lag vlak na zijn geboorte. De Presepio werd in de 17e eeuw door de monnik Gaspar de Santo Augustinho in de stad Olinda bedacht. Tegenwoordig staat de kerststal in december in kerken en winkels in met name het noordoosten van Brazilië. In het noorden van Brazilië wordt hierbij, net als in Mexico, graag de volksvertelling van de herders bijverteld. De herders hebben in de Braziliaanse cultuur echter plaatsgemaakt voor herderinnen. Ook is er een zigeuner die het Christuskind probeert te ontvoeren.

Latijns-Amerikaanse kerststal
Latijns-Amerikaanse kerststal

Kerstman

In Brazilië kennen ze ook de kerstman zoals wij die in Nederland kennen, alleen noemen zij hem Papai Noel. Volgens de legende woont hij in Groenland en komt hij met kerst cadeaus brengen. Wanneer hij aankomt in Brazilië draagt hij zijde kleding vanwege de zomerse hitte. Een aantal dagen voor kerstmis verzamelen kinderen uit Rio de Janeiro zich in het Maracaña voetbalstadion. Hier maakt de kerstman per helikopter een grootse entree. Wanneer hij geland is zingt hij samen met de kinderen veel kerstliedjes.

Zij die niet meer in de kerstman geloven spelen het spel amigo secreto. Het heeft iets weg van de Nederlandse traditie om 'lootjes te trekken', maar in Brazilië voegen ze er nog iets extra's aan toe. Niet alleen houd je de naam van degene die je getrokken hebt geheim en koop je een cadeau voor diegene, er vinden ook briefwisselingen plaats tussen de deelnemers die valse namen gebruiken. Pas met kerstmis worden de geheime vrienden onthuld. Vraag gratis een offerte aan

Kerstdiner

Op kerstavond komen families bij elkaar, geven ze cadeaus en genieten ze van een uitgebreid kerstdiner. Dit diner wordt echter pas laat gereserveerd, rond de klok van 23:00 uur. Het is namelijk de bedoeling dat om middernacht de cadeaus worden uitgewisseld. Net als wel meer gebruiken is ook het kerstdiner beïnvloed door de vele immigranten die aan het einde van de negentiende en begin van de twintigste eeuw in Brazilië kwamen wonen. In de hete zomer wordt er een diner geserveerd met kalkoen, ham, gekleurde rijst, veel groentes en gedroogd fruit. De dag er na wordt er samen met de familie geluncht. Deze lunch is over het algemeen wat lichter na het zware diner op kerstavond.

Feest

In de steden wordt een groot vuurwerk afgeschoten. In de grotere steden zoals Brazilië, Sao Paulo en Rio de Janeiro kun je genieten van enorme kerstbomen gemaakt van kerstlichtjes. De feestelijkheden gaan door tot en met zes januari. Op die dag kwamen de drie koningen aan in Bethlehem en vonden daar Jezus.

Nog meer items over Kerst:

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

5 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,8

Gerelateerde artikelen