BraziliŽ van A tot Z

Wapperende vlag van BraziliŽ
Wapperende vlag van BraziliŽ

Brazilië ligt op het zuidelijk halfrond en heeft een oppervlakte van maar liefst 8.5 km2. Met deze oppervlakte is Brazilië het op vier na grootste land ter wereld. Het land heeft ongeveer 200.400.000 inwoners. In artikel lees je wat leuke feitjes die je nog niet wist over Brazilië.

Vanessa 'BraziliŽ is een immens groot land dus je moet je goed bedenken wat je er wilt zien en beleven. In 1 reis lukt het niet om het hele land te ontdekken. Ik heb zelf het noordoosten bezocht. Deze streek heeft het allemaal: tropische stranden, bruisende steden, de kleurrijke bevolking en een rijke geschiedenis.', Vanessa - reisexpert BraziliŽ gratis reisvoorstel >>

A van Amazone

De rivier de Amazone mondt uit in Brazilië en is van de grootste rivieren ter wereld. De rivier is meer dan 6.000 kilometer lang. Het gebied rondom de Amazone is het Amazoneregenwoud. De Amazone heeft 10.000 zijrivieren.

Natuur in Amazonegebied
Natuur in Amazonegebied

B van Brasilia

Sinds 1960 is Brasilia de hoofdstad van Brazilië. Hiervoor was dat Rio de Janeiro. Aan het eind van de jaren vijftig van de 20e eeuw is Brasilia in enkele jaren gebouwd. Brasilia heeft 2 miljoen inwoners.

Brug in Brasilia
Brug in Brasilia
Vraag gratis een offerte aan

C van Cerrado

Cerrado is een benaming voor een natuurgebied in het westen van Brazilië. Het is savanne-achtig gebied en vormt ongeveer 20% van het Braziliaanse grondgebied. Cerrado betekent gesloten en het gebied heeft haar naam te danken aan de ondoordringbaarheid van het gebied.

D van Didi

Didi is de voetbalnaam van de Braziliaanse voetballer Valdir Pereira. Hij was een professioneel voetballer en later een voetbaltrainer. Toen Brazilië wereldkampioen werd tijdens de wereldkampioenschappen van 1958 en 1962 stond hij in de aanval. Didi overleed in 2001.

E van Emas

Het Nationaal Park Emas ligt in de Braziliaanse deelstaten Goiás en Mato Grosso do Sul. In 2001 is het park op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. In 1972 werd het Nationaal park Emas opgericht. In dit park leven miereneters, jaguars, mannenwolven en nandoes.

F van Florianópolis

Florianópolis is een van de bekendste en grootste steden van Brazilië. Een andere naam voor de stad is Floripa. Deze stad heeft meer dan 400.000 inwoners. De stad is een geliefde vakantiebestemming voor toeristen die van het strand houden, want Florianópolis telt maar liefst 42 stranden.

Strand van Florianópolis
Strand van Florianópolis

G van Gisele Bündchen

Gisele Bündchen is een van de bekendste supermodellen ter wereld. Zij is van Braziliaanse afkomst en geboren in de Braziliaanse plaats Três de Maio. Volgens het Guiness Book of Records is Gisele Bündchen het rijkste supermodel ter wereld.

H van Hiv

In Brazilië zijn 600.000 personen besmet met hiv. Het land heeft gedurende de jaren maatregelen genomen om het aantal geïnfecteerden en sterfgevallen aan aids omlaag te brengen. Dankzij effectieve campagnes is het bewustzijn onder de bevolking toegenomen en is het aantal geïnfecteerden hierdoor gedaald. Brazilië is hiermee een voorbeeld geworden voor andere landen.

I van Indianen

Duizenden jaren voor Christus werd Brazilië bewoond door indianen. In Brazilië leefden enkele honderden verschillende indianenstammen. Deze stammen zijn in een aantal etnische groepen onder te verdelen. Hieronder waren onder andere de Guarani, de Tupi en de Ge.

J van Juruá

De Juruá is een zijrivier van de Amazone. Met een lengte van meer dan 2.400 kilometer is de Jurúa is een van de zijrivieren van de Amazone ten westen van de Purus. Van de 2.410 kilometer is 1.823 kilometer bevaarbaar.

K van Koffie

Koffie is een van de belangrijkste exportproducten van Brazilië en levert het land jaarlijks veel op. In Brazilië liggen veel koffieplantages, waar de koffiebonen geplukt worden. Brazilianen zelf drinken ook veel koffie.

Koffiebonen
Koffiebonen

L van Lambada

De lambada is de naam van een Braziliaanse dans. In de jaren tachtig werd deze dans wereldberoemd dankzij een clip van de band Kaoma. De lambada is de basis geweest voor verschillende andere dansstijlen, zoals de Zouk-Lambada. In het filmpje hieronder is de wereldberoemde clip te zien van Kaoma.

M van Mengelmoes

De Braziliaanse bevolking is een echt mengelmoes van verschillende volkeren. In Brazilië wonen bijvoorbeeld Afrikanen, Europeanen, Japanners, Chinezen en indianen.

Braziliaanse bevolking
Braziliaanse bevolking

N van Nambikwara

Een andere naam voor de Nambikwara is de Anunsu. Dit is een inheems volk dat leeft in Brazilië. Zij spreken geen Portugees, maar Nambikwara. Waarschijnlijk heeft dit volk hun naam te danken aan de oorbellen die zij dragen.

O van Olinda e Recife

Olinda e Recife is de naam van een katholiek aartsbisdom. De zetel van dit aartsbisdom ligt in Olinda. Op 5 december 1910 werd Olina e Recife tot aartsbisdom verheven.

De kerk Carmo in Brazilië
De kerk Carmo in Brazilië

P van Portugees

De officiële taal van Brazilië is Portugees. Het is ook de meest gesproken taal door de inwoners van Brazilië. In de 18e eeuw werd het gezag van de Portugezen in Brazilië gevestigd en vanaf dat moment werd er steeds meer Portugees is het land gesproken.

Q van Quilombo

In de tijd dat Brazilië een kolonie van Portugal was, werkten er veel slaven op de Braziliaanse plantages. Deze slaven kwamen vaak in opstand en soms vluchtten zij voor hun meester. Zij groepeerden zich dan samen in een quilombo, een gemeenschap van gevluchte slaven.

R van Rousseff

Dilma Rousseff is het huidige staatshoofd van Brazilië. Zij is de 36ste president en tevens de eerste vrouwelijke president van Brazilië. Op 1 januari 2011 werd Dilma Roussef officieel het staatshoofd. Ze is geboren op 14 december 1947.

S van Stemrecht

Alle burgers die de Braziliaanse nationaliteit hebben, mogen vanaf hun 16e hun stem uitbrengen tijdens politieke verkiezingen. Brazilianen van 18 tot en met 70 jaar worden verplicht om hun stem uit te brengen.

T van Telenovela

Een telenovela is een soort televisiegenre dat vooral voorkomt in Brazilië en Mexico. Dit is een soort soap, maar loopt niet oneindig door zoals de soaps die wij kennen. Meestal heeft een telenovela ongeveer 180 afleveringen en loopt er een duidelijke verhaallijn die afloopt in het verhaal. In het filmpje hieronder zie je een fragment van een Braziliaans telenovela.

U van Universidade de São Paulo

De universiteit van São Paulo is de grootste universiteit van Brazilië. De univeristeit ligt in São Paulo en zes andere deelstaten. In totaal gaan er 90.000 studenten naar de universiteit die een van de 249 bacheloropleidingen of een van de 239 masteropleidingen volgen.

V van Volta Redonda

Volta Redonda is de naam van een Braziliaanse gemeente. De gemeente ligt in de staat Rio de Janeiro. De naam betekent ronde bocht.

W van Waterkracht

Brazilië wekt haar meeste elektriciteit op met behulp van waterkracht. De Itaipu waterkrachtcentrale is de grootste centrale van het land en de op een na grootste ter wereld.

Itaipu waterkrachtcentrale
Itaipu waterkrachtcentrale

X van Xingu

Xingu is de naam van een Braziliaans bier. Dit bier is vernoemd naar de Xingú-indianen. Het bier heeft een lage gisting. Er zijn twee varianten van het bier: Xingu gold en Xingu Black. Beide hebben een alcoholpercentage van onder de 5%.

Y van ??

Z van Zoetzak

De zoetzak staat ook wel bekend als schubappel. De vrucht is rond en 5 tot 10 centimeter groot. De zoetzak heeft een groene schubachtige schil. Voor sommigen is de smaak van de vrucht even wennen, maar deze is heerlijk aromatisch zoet.

Twee zoetzakken
Twee zoetzakken

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen