Larnaka
Larnaka ligt aan de zuidoostkust van Cyprus. De stad heeft een eigen haven die tot de grootste havens van Cyprus behoort. De stad is qua grootte de derde stad van Cyprus met 72.000 inwoners in totaal. Een groot deel van de inwoners van Larnaka komen oorspronkelijk uit het noorden van Cyprus waar ze gevlucht zijn voor de Turkse invasie. Naast de inwoners zelf verblijven ook veel toeristen in Larnaka om op het strand te genieten van het geweldige klimaat. Prachtige zandstranden zoals je ze in Larnaka ziet zijn zeldzaam op Cyprus.
Larnaka was al in de 18e eeuw het belangrijkste handelscentrum van Cyprus. Dit werd nog versterkt door de Turkse invasie van Famagusta. De haven van Famagusta was traditioneel de haven waar de Griekse Cyprioten handel dreven met Europa. Doordat het grootste deel van de inwoners van Famagusta naar Larnaka zijn gevlucht verschoof de handel naar de haven van Larnaka toe.
Larnaka heeft een ontzettend rijke geschiedenis, waardoor in de stad verschillende culturen aanwezig zijn. Er bevinden zich heilige plaatsen voor zowel moslims als christenen, zoals de kerk van Sint Lazarus of de Byuk Camil Moskee. Naast het bezoeken van de historische en culturele bezienswaardigheden waar de omgeving rijk aan is kun je gewoon heerlijk ontspannen in deze stad.
Plaatsen in de buurt van Larnaka (Cyprus) :
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Larnaka
Archeologisch museum van de Pierides Foundation (Larnaka)
In Larnaka vind je het oudste museum van Cyprus. Het museum van de stichting Pierides heeft een belangrijke verzameling oude voorwerpen, zowel uit de Middeleeuwen als de Byzantijnse periode. Er zijn ook Griekse en Cypriotische beelden aanwezig, naast meer recente voorwerpen die toebehoren aan de familie Pierides.
Ayios Lazaros (Larnaka)
De Byzantijnse kerk van Sint Lazarus (Ayios Lazaros) is een kerk die gebouwd is aan het einde van de 9e eeuw. Deze kerk is gewijd aan Sint Lazarus, een heilige die nog dertig jaar geleefd heeft nadat Jezus hem opnieuw tot leven heeft gebracht. De Ayios Lazaros is een van de belangrijkste religieuze bouwwerken van Larnaka. Het uiteindelijk graf van Lazarus ligt in Marseille. De Ayios Lazaros is gebouwd boven op het lege graf van Sint Lazarus. In 1857 werd de mooie klokkentoren gebouwd. In het museum ligt een klein museum, waar je Byzantijnse kunst kunt bewonderen.
Zoutmeer van Larnaka (Larnaka)
Vroeger werd het kunstmatige zoutmeer van Larnaka gebruikt om zout te winnen. In 1991 is de winning van zout er gestaakt, omdat het zout te sterk vervuild was. Sindsdien is het meer een toeristische bezienswaardigheid. Rondom het zoutmeer zijn meer dan tachtig verschillende vogelsoorten te zien. Dit zijn vooral trekvogels, die het meer als rustplaats gebruiken. Het zoutmeer is vooral bekend vanwege de vele flamingo's. Deze overwinteren rond het meer en eten garnalen uit het water.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Cyprus bekijken.
Vervoer
Larnaka heeft een eigen vliegveld, maar er zijn vanuit Nederland niet altijd directe vluchten. In het hoogseizoen kun je meestal wel rechtstreeks vliegen. De wegen naar bijvoorbeeld Famagusta, Nicosia en Limasol zijn goed, dus je kunt gemakkelijk met de auto naar een van de andere steden op het eiland. Je kunt op Cyprus vrij voordelig een auto, motor, fiets of scooter huren. Ook kun je met de taxi gaan.
Geschiedenis
Larnaka heeft, zoals veel andere stadjes op Cyprus, een geschiedenis die ver terug gaat in de tijd. Al in de dertiende eeuw v.C. werd Larnaka gesticht door de Mycenen. In de loop der tijd is het in handen geweest van vele volken, zoals de Feniciërs, Assyriërs, Arabieren, Ottomanen en de Britten. In de 7e eeuw verwoestten de Arabieren de stad zelfs en bouwden er de Hala Sultan Tekke Moskee. Deze moskee is de derde heiligste moskee ter wereld en herinnert de Cyprioten aan de islamitische tijd. In 1960 werd Cyprus onafhankelijk van de Britten. Een van de overblijfselen uit de Britse koloniale tijd op Cyprus is te vinden bij Larnaka, namelijk de militaire Dhekelia basis.
Sinds de onafhankelijkheid van Cyprus in 1960 is er veel veranderd in de omgeving van Larnaka. Wat grote invloed had op de stad was de Turkse invasie van het noordelijke gedeelte van Cyprus in 1974. Hierdoor vluchtten veel Griekse Cyprioten naar het zuidelijke deel van Cyprus en met name naar Larnaka. De stad bloeide uiteindelijk op dankzij de nieuwkomers.
Weer
De zomers in Larnaka zijn lang, droog en warm. De temperaturen lopen op tot boven de 30℃. Ideaal voor een ontspannende zonvakantie. Het is iets koeler dankzij de Middellandse Zee. De winters zijn mild en de periode waarin regelmatig regen valt. De temperaturen dalen maar tot 16℃. Dit is typisch voor het mediterraanse klimaat op Cyprus.