Gratis reisvoorstel aanvragen

Puur en Veelzijdig Cyprus

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Tochni (Cyprus) , B. Nicosia , C. Kakopetria , D. Pafos , E. Limassol
Periode: mei 2008
Vervoer: Vliegtuig en huurauto
Accommodatie: Diverse hotels

Foto van deze vakantie

Op uitnodiging van het Cyprus Verkeersbureau vlieg ik op 12 mei met Cyprus Airways naar Larnaca International Airport. Rond 20:00 uur lokale tijd komen we aan en op de luchthaven staat onze huurauto klaar. De eerste twee nachten verblijven wij in Cyprus Villages in Kalavasos. Het restaurant en de receptie van deze accommodatie bevindt zich in Tochni, daar gaan we eerst heen om in te checken en een hapje te eten. Aangezien de accommodatie nogal lastig te vinden is in het donker, raad ik aan om een transfer te boeken vanaf de luchthaven en pas de volgende dag gebruik te maken van een huurauto.

Tochni

We beginnen vandaag met een heerlijk ontbijt in het restaurant van Cyprus Villages in Tochni. De eigenaar laat ons een aantal van de traditionele huisjes zien en gelijk krijgen wij een beter beeld van het stadje Tochni. In het stadje staat o.a. een orthodoxe kerk, genaamd Sint Helena. De sleutel van de kerk is te verkrijgen bij de plaatselijke supermarkt aan de overkant. We rijden door naar een iets hoger gelegen deel en maken kennis met een authentieke Halloumi-kaasfabriek. Van oudsher wordt deze kaas gemaakt van geiten- en schapenkaas, maar de grote fabrikanten gebruiken tegenwoordig ook wel koeienmelk. Dit schijnt overigens niet bevordelijk te zijn voor de smaak, wel voor de portomonnee. Halloumi-kaas stamt oorspronkelijk uit Cyprus maar wordt nu in het hele oostelijke deel van het Middellandse-Zeegebied nagemaakt. De kaas is redelijk zout en heeft uiterlijke overeenkomsten met feta. Je kan de Halloumi-kaas vers en koud eten maar gegrild is deze kaas ook heerlijk.

Nicosia, hoofdstad van Cyprus

We rijden terug naar Cyprus Villages voor de lunch, waarna we verder rijden naar Nicosia, de hoofdstad van het eiland. Nicosia is nog steeds in tweeën gedeeld sinds de turkse bezetting van 1974. De grens loopt dwars door de stad en wordt de "De Groene Lijn" genoemd. Sinds april 2008 is de Ledrastraat in het centrum van Nicosia na 34 jaar weer opengesteld voor publiek. Er zijn in totaal drie plekken in de stad waar de grens geopend is. Wel is het overal nog bewaakt en dien je je paspoort te laten zien als je naar het Turkse gedeelte wilt. Als je met een huurauto vanuit het Griekse gedeelte naar het Turkse gedeelte wilt moet je hier meestal een extra verzekering voor afsluiten, vraag hier altijd naar bij de autoverhuurmaatschappij.

Nicosia, hoofdstad Cyprus
Nicosia, hoofdstad Cyprus


In Nicosia hebben wij een bezoek gebracht aan de Ledrastraat, de 16-eeuwse vestingmuur met zijn stadspoorten en het Byzantijns museum met zijn naastgelegen kerk. In het Byzantijns museum bevinden zich schilderijen uit o.a. de 13e en 14e eeuw. Het oudste stuk stamt uit de 10e eeuw. Op de tweede verdieping van dit museum bevindt zich een prive-collectie van Makarios (de 1e president van Cyprus). Makarios verzamelde deze collectie voor zijn land.

Traditionele meze

Deze ochtend brengen wij een bezoek aan de archeologische site Kourion. Vooral het theater wat stamt uit de 12e eeuw v. Chr. is erg indrukwekkend. Maar ook het huis van Eustolios is een bezoek waard. In dit huis zijn nog een aantal authentieke mozaïekvloeren bewaard gebleven.

We rijden door naar Omodhos om te lunchen en brengen hier een bezoek aan de kerk en een oude wijnpers. De lunch bestaat uit meze, dit zijn verschillende hapjes die geleidelijk aan op tafel worden gezet. Enkele voorbeelden zijn Halloumi-kaas, diverse sausjes (bijv. hummus of tzatziki), olijven, vlees of vis, brood, courgette, aubergine enz. Houdt er rekening mee dat het altijd teveel is en wees niet bang om iets te laten staan. In Cyprus is het namelijk onbeleefd om alles op te eten...

Na de lunch bezoeken wij een moderne winery in de buurt van Omodhos. Cyprus is een echt wijnland met een aantal prachtige wijnen. Deze wijnen zijn niet veel in Nederland te vinden helaas. Hierna vervolgen wij onze reis het Troodos-gebergte in. De hoogste top van het Troodos-gebergte is de Olympus, 1952 m. Er zijn diverse wandel- en fietsroutes uitgezet in dit gebied. Het gebergte is bosrijk, met een grote diversiteit aan vegetatie. Wij verblijven de nacht in Kakopetria. In dit dorpje bevindt zich een van de drie rivieren waar het hele jaar water stroomt. Het diner en de overnachting vindt plaats in hotel Linos Inn.

Troodos-gebergte

In het Troodos-gebergte bevinden zich 200 kerken. 10 van deze kerken staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Wij bezoeken er één, de 10e-eeuwse Ayios Nikolaos tis Stegis in de buurt van Kakopetria. In dit kleine kerkje zijn prachtige fresco`s bewaard gebleven en zelfs de originele deur is nog aanwezig.

Unesco-kerk in Kaopetria
Unesco-kerk in Kaopetria


Hierna verlaten we het Troodos-gebergte en rijden we richting de kust. Onderweg lunchen we in het karakteristieke dorpje Pissouri. Vandaag geen vleesmeze maar vismeze, ook heerlijk! Als we de weg weer vervolgen komen we aan bij de rots van Aphrodite. Volgens legenden zou Aphrodite (de godin van onder andere de liefde, de seksualiteit en de vruchtbaarheid) bij deze rots uit de golven van de zee zijn geboren. Cyprioten noemen hun eiland om deze reden vaak het eiland van Aphrodite.

In de middag komen we aan in Pafos. Hier beginnen we de stadstour met een bezoek aan een Loukoumia-fabriek. Loukoumia zijn snoepjes van gedroogd fruit. De oude eigenaar van de fabriek laat ons zien hoe alles gemaakt wordt en natuurlijk mogen wij alles proeven.

De tweede stop is bij de haven van Pafos, hier bevinden zich ook de bekende mozaïekvloeren. Deze vloeren maken deel uit van een reeks luxueuze villa’s die daar voor de Romeinse elite waren neergezet, zoals het huis van Dionysos. In de Romeinse tijd was Pafos de hoofdstad van Cyprus en wie wat betekende liet zich hier zien. De villa’s zijn door de eeuwen verwoest, maar de vloeren liggen er nog en geven een beeld van de rijke cultuur. Na het bezoek aan de mozaïekvloeren drinken we wat bij de haven en daarna rijden we door naar ons overnachtingshotel. In dit hotel (het 4* hotel Avanti) krijgen we tevens het diner.
Mozaïekvloeren in Pafos
Mozaïekvloeren in Pafos

Westkust van Cyprus

Vandaag gaan we kennis maken met het schiereiland Akamas. Dit gebied ligt ten noorden van Pafos. We doen dit met een jeepsafari. De chauffeur weet erg veel te vertellen over de omgeving en vooral over de planten. We rijden o.a. langs Lara Beach, de baden van Aphrodite en het havenplaatsje Latchi. Lara Beach staat bekend om zijn schildpadden, die komen hier in augustus hun eieren leggen. Aan het eind van de middag komen we weer terug bij het hotel. We pakken snel onze koffer en rijden naar het laatste hotel van de reis. In Limassol verwachten ze ons bij het Amathus Beach Hotel. Dit hotel mag zichzelf een Leading Hotel of the World noemen. Als we aankomen is ook wel duidelijk waarom, wat een luxe! Dit hotel is echt van alle gemakken voorzien en het diner is erg uitgebreid. Je kan het zo gek niet bedenken of het staat hier klaar. Voor mij heeft het beide wat, we hebben tussen de lokale bevolking geslapen en nu in zo`n luxe hotel in het toeristencentrum. Een goede afwisseling tijdens deze reis.

De volgende ochtend vertrekken wij op tijd naar de luchthaven van Larnaca. Onze vlucht met Cyprus Airways vertrekt om 9.50 uur richting Schiphol. Om 14.00 uur Nederlandse tijd zijn we weer in het (koude) Nederland.

Heb je interesse in een reis naar Cyprus? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Cyprus, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen