Leeds

Leeds Castle Leeds
Leeds Castle Leeds

Leeds ligt in het noorden van Engeland, aan de Aire in Yorkshire. Leeds is anders dan andere steden. Het loopt over van energie, zit vol cultuur en je vindt er de ene attractie na de andere. Daarom zeggen ze wel “Leeds, Live it, Love it”. Leeds is erg rijk aan erfgoed, met veel Victoriaanse architectuur. De herstructureringen hebben Leeds zijn hedendaagse gezicht gegeven, modern en energiek, met een bloeiende kunst- en cultuurscene. Echt een wereldstad, waar aan ieders smaak en portemonnee is gedacht. Er zijn stijlvolle hotels maar ook voordelige accommodatiemogelijkheden. En niet te vergeten diverse musea, eetgelegenheden en een druk uitgaansleven. Ook zijn er goede winkelmogelijkheden. Leeds heeft een roemruchte voetbalclub; Leeds United FC. Buiten het centrum van Leeds zijn overigens ook nog vele bezienswaardigheden te bezichtigen, denk aan het interessante Industrial Museum, Temple Newsam House en natuurlijk de Kirkstall Abbey. Loop je nog verder buiten de stad, vind je nog meer historische bezoekersattracties, zoals de Lotherton Hall. Mocht je de stad even zat zijn en de rust in de natuur willen opzoeken, dan is dat in Leeds ook mogelijk. In Leeds is namelijk het prachtige Yorkshire Dales National Park wat je kunt bezoeken. Dit park ligt op ongeveer 35 kilometer gevestigd ten noordwesten van Leeds.

Reisgraag.nl bestaat al 12,5 jaar. Onze klanten geven ons een 9+ in reviews. Voor de zekerheid van onze klant zijn we lid van ANVR & SGR.

We hebben een ruim aanbod van vakanties naar Engeland. Hieronder zie je een overzicht met reizen die je online kunt boeken. Als je een reis op maat wilt naar Engeland, of je wilt hulp bij het zoeken dan kun je daarvoor gratis een offerte aanvragen.

Landkaart Leeds

Ervaringen

Evelyn op 8 januari 2015 plaats: Leeds, reisperiode: maart 2013

Leeds is een echte studentenstad. Je kunt er goed en goedkoop uitgaan. Er zijn veel goedkope horecagelegenheden te vinden, waar je lekker en gezellig kunt eten en/of drinken. In de stad staan verschillende leuke musea. De entree is gratis of tegen een laag tarief.

  • Algemeen 7
  • Uitgaan 9
  • Cultuur 7
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 7
  • Ligging 7

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Leeds

Royal Armouries Museum
Royal Armouries Museum

Het Royal Armouries Museum is een museum in Leeds over wapens en is een van de belangrijkste musea van zijn soort in de wereld. Je vindt er een collectie van meer dan 75.000 artikelen. Ook is het de thuisbasis voor de nationale collectie van artillerie van Fort Nelson. De wapens komen zowel uit de Middeleeuwen als uit de tijd dat Elizabeth I regeerde. Vooral de koninklijke artillerie is een van de grootste redenen dat men het museum graag bezoekt. Het museum is gratis te bezoeken. Mocht je ook de Tower of Londen willen bezoeken, dan zal je wel een toegangsprijs moeten betalen.

Stadhuis van Leeds
Stadhuis van Leeds

Het stadhuis van Leeds is gebouwd in 1858 en werd gebouwd naar een ontwerp van Cuthbert Brodrick. Hij won namelijk een wedstrijd die werd uitgeschreven door de City Councel. Het beste ontwerp zou ook echt gebruikt worden voor het nog te bouwen stadhuis. Tegenwoordig is het stadhuis een beschermd bouwwerk. Van buiten ziet het er prachtig uit en is het tevens een van de grootste stadshuizen van het Verenigd Koninkrijk. Ook hoort het bij een van de hoogste gebouwen van Leeds. Koningin Victoria opende het bouwwerk.

Tropical World
Tropical World

Tropical World is een van de populairste attracties voor gezinnen in Leeds. Verken de tropische habitats en andere exotische plaatsen van over de hele wereld. Zo is er een regenwoudhuis, maar ook een woestijn en zijn er nachtzones. Je vindt er bijvoorbeeld ook een vlinderhuis. Naast vlinders zie je er ook vleermuizen, slangen, krokodillen, lemuren en stokstaartjes. Tropical World is zowel in de zomer als in de winter te bezoeken.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Engeland bekijken.

Vervoer

Leeds deelt een luchthaven met het iets verder gelegen Bradford.

Geschiedenis

Leeds werd in 14e eeuw van belang door de komst van Vlaamse wolwevers. De stad stond bekend om zijn wolindustrie; deze is echter sterk in betekenis afgenomen. De middeleeuwen liggen op een zwaardlengte afstand dankzij de Royal Armouries, met meer dan 8.500 militaire wapenstukken. Deze is aangelegd door Elisabeth de 1e. In de Royal Armouries vind je meerdere verzamelingen uit koninklijke harnassen, Korintische helmen, samoeraizwaarden en oude vuursteenpistolen. Sterker nog in de Royal Armouries bevindt zich een speciaal harnas voor een olifant.

Artikelen

Bekijk onze reizen naar Leeds