Aveiro

Bootjes op strand in Aveiro, Portugal
Bootjes op strand in Aveiro, Portugal

Aveiro ligt aan het binnenmeer Ria de Aveiro in het westen van Portugal,33travel/"> in het gelijknamige ditrict Aveiro. De stad wordt weleens het 'Venetië van Portugal' genoemd en heeft een licht Nederlands aandoende uitstraling. In het centrum van Aveiro is door Nederlandse architecten een groot winkelcentrum gebouwd. De gondels in de kanalen heten Barcos moliceiros en werden veel gebruikt voor het binnenhalen van zeewier. De stad staat ook bekend om het zeezout dat er gewonnen wordt.

Patricia 'Wil je op vakantie naar deze bestemming? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan en ik help je graag!', Patricia - reisexpert Algarve gratis reisvoorstel >>

Landkaart Aveiro
Plaatsen in de buurt van Aveiro (Portugal) :
 • Coimbra (52 km)
 • Porto (57 km)
 • Viseu (62 km)
 • Braga (103 km)
 • Vila Real (105 km)
 • Guarda (118 km)
 • Viana do Castelo (118 km)
 • Nazaré (121 km)
 • Castelo Branco (134 km)
 • Portalegre (182 km)
 • a:

  Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Aveiro

  Misericordia kerk (Aveiro)

  Misericordia kerk
  Misericordia kerk
  Kaart met locatie Misericordia kerk

  Aan het plein Praca da Republica bevindt zich de Misericordia kerk (Igreja Misericórdia). Vooral de volledig betegelde façade en het barokke altaar zijn mooi om te zien. Het oorspronkelijke ontwerp (1585) wordt toegeschreven aan de Italiaanse architect Filipo Terzi. De bouw begon pas in 1653 onder leiding van de Portugese meester Manuel Azenha.

  Museu de Aveiro (Aveiro)

  Museu de Aveiro
  Museu de Aveiro
  Kaart met locatie Museu de Aveiro

  Het museum van Aveiro bevindt zich in het voormalige Mosteiro de Jesus (Jezusklooster uit de 15e eeuw) en hangt vol met werken over het leven van Santa Joana. Dit was de dochter van Alfons V en stierf in 1490 in Aveiro. Naast dat haar graftombe in het museum te bewonderen is, hangen er veel schilderijen met taferelen uit haar leven. Een van de schilderijen is een prachtige portret van haarzelf in hofkleding. In 1472 besloot Santa zich terug te trekken en ging bij het klooster waar ze de rest van haar leven verbleef. Ze overleed uiteindelijk in de handwerkkamer in het klooster. Na haar dood werd zij in 1693 heilig verklaard. In dit museum is eveneens de graftombe van de ridder Dom Joao de Albuquerque te bewonderen.

  Natuurreservaat Dunas de São Jacinto (Aveiro)

  Natuurreservaat Dunas de São Jacinto
  Natuurreservaat Dunas de São Jacinto
  Kaart met locatie Natuurreservaat Dunas de São Jacinto

  Het landschap van natuurreservaat Dunas de São Jacinto bestaat uit duinen, stranden en uiterwaarden met zoet-, en brakwater. Tijdens een wandeling door het park kun je de prachtige natuur goed aanschouwen. Het informatiecentrum (Centro de Interpretação) organiseert wandelingen met een gids maar je kunt ook de uitgestippelde route volgen. De vegetatie in het park is heel karakteristiek. In de 19e eeuw werden er acacia´s en wilde dennen geplant, zodat de duinen konden worden vastgehouden.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Portugal bekijken.

  Vervoer

  De hogesnelheidstrein die rijdt tussen Lissabon en Porto, gaat via Coimbra en Aveiro. Er zijn twee treinstations in Aveiro. Een historisch station, die behangen is met prachtigee azulejos. En direct daarnaast bevindt zich het nieuwe, moderne treinstation.

  Geschiedenis

  De stichting van Aveiro zou hebben plaatsgevonden tijdens de heerschappij van Marcus Aurelius. Door de aanwezigheid van talrijke zwemvogels die hier rond de lagune leefden, kreeg de stad als eerste naam Aviarium (ave=vogel). Koning D. João I schonk deze nederzetting aan zijn zoon, D. Pedro, die de bouw van de eerste stadsmuren gebood, welke ondertussen verdwenen zijn. Later zou D. João II de stad schenken aan zijn zuster die verbleef in het klooster Convento de Jesus, dat vandaag het Museu de Aveiro herbergt. In de 16e eeuw brachten de ontwikkeling van de zout-, landbouw- en visindustrie en de eerste visserijonderneming in 1501 Aveiro veel voorspoed en stadsrechten in 1515, verleend door koning D. Manuel I. Echter in de winter van 1575 vernietigden zware stormen het verbindingskanaal tussen de zeearm en de zee, waar de schepen door voeren naar Aveiro; hierdoor kwam de handel over zee stil te liggen, evenals de visserij en de zoutindustrie. In de 19e eeuw werd de Barra Nova gebouwd, een opening naar zee in 1808 hetgeen leidde tot een nieuw kanaal met een breedte van 264 m en met 4 tot 6 m diepte, dat de toegang tot zee weer mogelijk maakte en Aveiro weer deed herleven.

  Weer

  In Aveiro heerst een gematigd mediterraan klimaat.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Aveiro