Charleroi

Fonteinen centrum Charleroi
Fonteinen centrum Charleroi

In het zuiden van België ligt de plaats Charleroi. De grote industriestad ligt aan de rivier de Samber en is te verdelen in een beneden- en bovenstad. In de benedenstad zijn vooral de winkels, hotels en restaurants te vinden. In de bovenstad zijn verschillende musea en het stadhuis dat uit 1936 stamt te bezichtigen.

Het gebied waar Charleroi in ligt wordt ook wel het 'zwarte land' genoemd. Er waren hier vroeger namelijk veel kolenmijnen. Tegenwoordig zijn die bijna allemaal gesloten, waardoor de regio helaas te maken heeft met een hoge werkloosheid.

Heb je weinig kennis van BelgiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Charleroi
Plaatsen in de buurt van Charleroi (BelgiŽ) :
 • Brussel (49 km)
 • Leuven (55 km)
 • Mechelen (69 km)
 • La Roche-en-Ardenne (84 km)
 • Luik (84 km)
 • Gent (88 km)
 • Antwerpen (90 km)
 • Kortrijk (95 km)
 • Bastogne (101 km)
 • Brugge (123 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Charleroi

  Ch‚teau de Seneffe (Charleroi)

  Ch‚teau de Seneffe
  Ch‚teau de Seneffe
  Kaart met locatie Ch‚teau de Seneffe

  Château de Seneffe ligt ten westen van Charleroi en neemt je mee terug naar de 18e eeuw. Zo is er een prachtige collectie aan edelsmeedkunst te bezichtigen, maar zijn ook de indrukwekkende zalen van het kasteel te bezoeken. De edelsmeedkunst tentoonstelling neemt je mee op een ontdekkingsreis vol met geur, geluid, filmpjes en enorm veel zilverwerk. Er worden regelmatig rondleidingen gegeven, ook speciaal voor kinderen. In de tuin van het kasteel kan je rondwandelen.

  Le Bois du Cazier (Charleroi)

  Le Bois du Cazier
  Le Bois du Cazier
  Kaart met locatie Le Bois du Cazier

  Le Bois du Cazier is een oude mijnsite waar in augustus 1956 een grote ramp plaats heeft gevonden. Tegenwoordig is het een museum. In het museum is een speciale ruimte ingericht voor deze ramp. Ook kom je er meer te weten over de mijnbouw in de Waalse regio. Een deel van de voormalige gebouwen zijn opengesteld voor bezoekers. Tijdelijke tentoonstellingen zijn er ook regelmatig.

  Monumentaal stadhuis (Charleroi)

  Monumentaal stadhuis
  Monumentaal stadhuis
  Kaart met locatie Monumentaal stadhuis

  Aan de Place Charles II staat het monumentale stadhuis van Charleroi. Hôtel de Ville bevindt zich op het moment in het oude stadhuis, dat gebouwd is in art-decostijl. Beelden op de hoekpilaren van het gebouw beelden het gemeentebestuur en het gezin uit. Naast dat het stadhuis zelf al een bezienswaardigheid is, is ook het Museum voor Schone Kunsten erin ondergebracht. Op de zolder vind je nog een ander museum, namelijk het Jules Destréemuseum. Dit museum is gewijd aan een Waalse politicus, die opkwam voor de belangen van arbeiders en streed voor de Waalse zaak.

  Musťe du Verre (Charleroi)

  Musťe du Verre
  Musťe du Verre
  Kaart met locatie Musťe du Verre

  Het Glasmuseum (Musée du Verre) in Charleroi toont de ontwikkeling van de glaskunst. Bijzonder aan het museum is dat je de geschiedenis en technieken in omgekeerde volgorde bekijkt. Je vertrekt in het heden en keert vervolgens terug naar het ontstaan van de glaskunst. Een bezoek aan het glasblaasatelier, wat op werkdagen geopend is, is ook een aanrader en zeker een aanvulling voor je bezoek aan het glasmuseum.

  Musťe Royal de Mariemont (Charleroi)

  Musťe Royal de Mariemont
  Musťe Royal de Mariemont
  Kaart met locatie Musťe Royal de Mariemont

  Het Koninklijk Museum van Mariemont (Musée Royal de Mariemont) ligt in Morlanwelz, ongeveer 20 minuten rijden vanaf Charleroi. In de prachtige tuin van het museum zijn een aantal exposities, maar ook het museum zelf is erg interessant. Het museum is opgedeeld in verschillende afdelingen. Zo kom je op een afdeling meer te weten over het erfgoed van de provincie Henegouwen, zoals de rijke bibliotheek met meer dan 80.000 boeken, maar is er ook een afdeling die gaat over de Oudheid in Europa en Azië. Het park rondom het museum is in Engelse stijl aangelegd met enkele monumentale beeldhouwwerken. Ook kom je in het park een waterval en rotspartij tegen.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van BelgiŽ bekijken.

  Vervoer

  Charleroi ligt op ongeveer 230 kilometer afstand vanaf Utrecht en is dus prima te bereiken met de auto. Ook is de stad goed te bereiken met de trein, omdat met name station Charleroi-Sud een belangrijk spoorwegknooppunt is. Zo stopt de intercity van Luik naar Rijsel hier ook. Via het vliegveld Brussels South Charleroi Airport is de stad ook met het vliegtuig goed te bereiken. Vanuit de luchthaven kan je verder reizen per bus, auto of taxi.

  Geschiedenis

  Vroeger had Charleroi de naam Charnoy. De Spanjaarden veranderden dit in 1666 in Charleroi toen ze van het dorpje een belangrijke vesting maakten. De stad is vernoemd naar koning Karel II. In de late 17e eeuw en in de eerste helft van de 18e eeuw maakte Charleroi deel uit van de Nederlandse vestingsbarrière in de Zuidelijke Nederlanden.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Charleroi