Gastronomisch Griekenland

Verse zwarte olijven, Grieks eten
Verse zwarte olijven, Grieks eten

Vandaag de dag is de Griekse keuken wereldberoemd. Al zijn er maar weinig mensen die weten dat de typische gerechten al vanaf ver voor Christus in ontwikkeling waren. Verre reizen werden gemaakt om aan nieuwe informatie en allerlei soorten ingrediënten te komen.

Heb je weinig kennis van Griekenland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Kok Alexander de Grote

Met de komst van Alexander de Grote werd het koken in Griekenland verheven tot een ware kunst. Rond deze tijd deden professionele koks hun intrede, die in ruil voor hoge beloningen ingehuurd konden worden. Vanwege de erkenning en hoge achting die de koks genoten, werden er kookscholen gesticht die voor vele beroemde koks zou zorgen.

Invloeden van omliggende landen

Door de jaren heen heeft de Griekse keuken veel buitenlandse invloeden verzameld, met name die uit de Turkse keuken. Typisch voor de keuken zijn de vele sterke, verse kruiden die gebruikt worden, zoals peterselie, oregano, basilicum, rozemarijn, laurierbladen, saffraan en turmeric. Deze kruiden worden veelal gebruikt op groenten, vis, vlees zoals lam en gehakt en rijst. Hiernaast worden er veel olijven gegeten. Tevens is het gebruik van olijfolie hoog. Dit zijn overigens de belangrijkste export producten van Griekenland. Dezelfde ingrediënten worden op verschillende manieren bereidt en zorgen voor een grote diversiteit aan gerechten.

Wijntraditie

Bij zulke bijzondere gerechten hoort ook bijzondere drank en die hebben de Grieken genoeg. Zo kent Griekenland een 6.000 jaar oude wijntraditie, die de wijnen een eigen identiteit geven. Tijdens het vervoer van de wijnen werden, om de snelle bederving tegen te gaan, allerlei ingrediënten toegevoegd. Door te experimenten met deze toevoegingen, waaronder kruiden en zelfs zeewater, onstond Retsina. Deze drank wordt gemaakt met pijnboomhars en alleen maar in Griekenland geproduceerd. Het is naast de welbekende anijsdrank Ouzo dan ook de nationale drank van Griekenland.

Nagerecht

Na de maaltijd eten de grieken een zoet nagerecht, zoals bijvoorbeeld baklava en kataifi, al worden deze in de zomer vaak vervangen door vers fruit. Hierbij wordt vaak zoete koffie gedronken.

De jaren van ontwikkeling hebben ervoor gezorgd dat de Griekse keuken zich met recht een wereldkeuken mag noemen, die je dan ook in Griekenland zelf moet gaan proberen!

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen