Klimaat Griekenland

Kapel in de haven van Skala Sykamineas, Lesbos
Kapel in de haven van Skala Sykamineas, Lesbos

Griekenland staat bekend als het zonnige land met de vele mooie stranden en eilanden waar je zo lekker kan genieten van de warme zon.33travel/"> Dit kan dankzij het warme zeeklimaat van Griekenland. Toch zijn er nog veel verschillen te vinden tussen de diverse gebieden, met name in de winter.

Patricia 'Wil je op vakantie naar deze bestemming? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan en ik help je graag!', Patricia - reisexpert Rhodos gratis reisvoorstel >>

Klimaat

Griekenland wordt gekenmerkt door de zachte winters en de warme en zonnige zomers, die bij het mediterraan klimaat van het land passen. Dit wordt ook wel het warme zeeklimaat genoemd. In het binnenland kan het in de hoger gelegen gebieden een stuk kouder zijn dan langs de kusten en op de eilanden. Hier is meer sprake van een gematigd zeeklimaat. Gedurende de zomer is het in heel Griekenland lekker zonnig. De verschillen zijn voornamelijk te merken tijdens de winter, waar enkele gebieden een stuk kouder zijn en er op een aantal plekken zelfs sneeuw te vinden is.

Temperaturen

De temperaturen zijn niet overal in Griekenland hetzelfde. Griekenland staat allereerst bekend om de warme zomers. Voornamelijk in de steden op het vasteland kunnen de temperaturen oplopen tot wel 40℃. Het warmterecord van Europa is gemeten in Athene en was 48℃. Temperaturen boven de 44℃ komen bijna nooit voor. Toch is het wel goed om rekening te houden met de hittegolven in de zomer, omdat het dan te warm is voor veel activiteiten en excursies. Aan de kust komen de temperaturen tijdens de zomer bijna nooit hoger dan 32℃ en bijna nooit onder de 25℃. Dit maakt Griekenland de perfecte bestemming voor een zon- en strandvakantie. De watertemperaturen zijn aan het eind van de winter en gedurende het voorjaar een stuk koeler dan in de rest van het jaar. Daarom is een strandvakantie tijdens de zomer en het najaar aan te raden.

Een mooie kustlijn van Griekenland
Een mooie kustlijn van Griekenland
Vraag gratis een offerte aan

Eilanden

De Griekse eilanden hebben weer een heel ander klimaat wat betreft temperaturen. Allereerst moet er een onderscheid worden gemaakt tussen de Ionische eilanden, Egeïsche eilanden en de Cycladen in de Egeïsche Zee. Tot de Ionische eilanden behoren de populaire eilanden Corfu, Kefalonia, Lefkas en Zakynthos. Op de Ionische eilanden is het in de winter vochtiger en kouder dan op de Cycladen. De luchtvochtigheid is daarentegen wel weer hoger op de Cycladen. Tot de Cycladen behoren de eilanden Amorgos, Mykonos, Naxos, Paros en Santorini. Daarnaast zijn er nog de Egeïsche eilanden die dicht bij Turkije liggen, die zijn opgedeeld in de Dodekanesos en Noord-Egeïsche eilanden. Tot deze groepen behoren bijvoorbeeld Rhodos, Samos, Kos en Karpathos. Het klimaat op deze eilanden komt het dichtst bij een tropisch klimaat, doordat de temperaturen hier in november nog rond de 25℃ kunnen liggen. De temperaturen op de eilanden zelf kan ook nog verschillen tussen de oost- en westkant, doordat de wind bijna altijd vanuit één richting komt.  Klik HIER voor het accommodatie aanbod in Griekenland !

Navagio Beach, Zakynthos
Navagio Beach, Zakynthos

Wintersport

Ongeveer twee derde van het landschap van Griekenland is bergachtig. Op de hoger gelegen plekken van Griekenland kan het een stuk kouder zijn dan in de laaggelegen gebieden en aan de kust. Voornamelijk in de berggebieden in Noord-Griekenland ligt de gemiddelde temperatuur onder het nulpunt en valt er volop sneeuw. In deze gebieden zijn er dan ook skigebieden waar men goed kan wintersporten. Het oudste skigebied ligt in Seli op de Vermio-berg. Tegenwoordig gaan veel Grieken liever naar de ski-resorts Kaimaktsalan (Voras) en Parnassos. Hier zijn de beste en langste pistes te vinden en zijn nog vrijwel geen buitenlandse toeristen. De pistes zijn minder lang en uitdagend dan bijvoorbeeld in Oostenrijk, dus geschikter voor beginners.

In deze gebieden zijn ook skigebieden waar men goed kan wintersporten.
Hotel tip: Tui Blue Lagoon Princess, 5* voor het hele gezin bij prachtig Chalkidi ! Vraag je gratis offerte aan. 

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen