Samos, Lesbos, Chios en andere pareltje

Een van de stranden op het eiland Samos
Een van de stranden op het eiland Samos

In het noordoosten van het Egeïsche zeegebied liggen negen prachtige en bijzondere eilanden, namelijk de Noord-Egeïsche eilanden van Griekenland. Bijzonder aan de eilanden is dat ze vele sporen van geschiedenis met zich mee dragen. De bijzondere natuur en afwisseling aan landschappen zorgt ervoor dat de eilanden in dit gebied zich onderscheiden van andere Griekse eilanden. De negen eilanden omvatten Limnos, Ai Stratis, Lesbos, Psara, Chios, Oinousses, Samos, Ikaria en Fournoi.

Heb je weinig kennis van Griekenland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Limnos

Limnos is een eiland met vulkanische oorsprong. Het heeft daarom geen bossen, doordat de geologische omstandigheden en harde winden dit niet toe laten na een vulkaanuitbarsting miljoenen jaren geleden. Het eiland heeft een lange en ruige kustlijn en het landschap van Limnos is minder bergachtig dan andere Griekse eilanden, het hoogste punt is slechts 399 meter. Typisch voor Limnos zijn de zandheuvels, maar ook de Kremastra nera, een overweldigende waterval. Bekend staat Limnos om zijn goede melkproducten en dan voornamelijk kaas. Kalathaki (kaas in pekel) en meliopaso-kaas zijn zeer populair. Vruchtbare vlaktes vind je er ook, waar vooral veel wijngaarden te vinden zijn.

Fort op Limnos
Fort op Limnos

Agios Efstratios

Agios Efstratios of Ai Stratis, zoals de plaatselijke bevolking het zelf noemt, is een klein eilandje maar met een bijzonder landschap. Het rotsige eiland is erg ontoeristisch, ook is het een autovrij eiland. Wel is er een netwerk van onverharde wegen van in totaal 50 kilometer. Dit eiland wordt daarom ook wel gezien als goed wandeleiland. Er is slechts één echt plaatsje te vinden en dat is Agios Efstratios zelf. Hier vind je ook de haven en wat tavernes. Agios Efstratios staat bekend om zijn goede kreeft. Ze zeggen dat je de lekkerste kreeft van de Egeïsche zee hier eet en bovendien voor een spotprijsje. Vraag gratis een offerte aan

Lesbos

Lesbos is het derde grootste eiland van Griekenland en een eiland met wel elf miljoen olijfbomen. De hoofdstad van het eiland is Mytilini. Bijzonder aan Lesbos is het diverse landschap. Van enorme olijfgaarden, kastanjebomen en eikenbomen tot en met het maanlandschap van het westen. Het is dan ook een zeer divers eiland en nodigt uit om ontdekt te worden. Bezoek bijvoorbeeld het pittoreske Molyvos met zijn traditionele huisjes van natuursteen en hout, maak een tocht naar het Romeinse aquaduct of bezoek het Versteende Woud, met bomen die ooit door een vulkaanuitbarsting versteend zijn. Daarnaast is Lesbos een goed eiland voor wandelaars. Er zijn vele zeer goed gemarkeerde wandelroutes die je langs al het moois van het eiland brengen.

Klooster in Lesbos
Klooster in Lesbos

Psara

Psara is een klein eilandje, gelegen in de buurt van het eiland Chios. Het is een eiland met een glorieus verleden, iets waar de inwoners zeer trotst op zijn. Het eiland werd al bewoond vanaf de Myceense periode, wat diverse opgravingen doen getuigen. Psara is een eiland ver van de bekende toeristische wandelpaden. Het is er op de mooie strandjes nooit te druk, zelfs niet op populaire stranden als die van Katsounis en Kato Gialos. Ook zullen liefhebbers van onderzeevissen zich hier vermaken en zal je het lekkerste zeebanket eten dat de zee je kan brengen. Liever een activiteit ondernemen? Beklim dan de heuvel van Mavri Rachi. Culinair genieten doe je als je de plaatselijke myzithra en kopanisti-kaas en de smakelijke tijmhoning proeft die op het eiland slechts een keer per jaar geoogst wordt.

Psara
Psara

Chios

Chios is een middelgroot eiland en ligt op slechts 6 kilometer afstand van het Turkse vasteland. Het is weer een wat groener eiland, met voornamelijk veel citrusbomen, mastiekbomen en vele bergen. Het is een groen eiland en bevat een van de mooiste wandelroutes van alle eilanden. Het is het eiland voor de natuurliefhebbers, maar ook geschiedenisliefhebbers worden hier niet teleurgesteld. Zo is het kasteel van Apolichnon een absolute aanrader. Het echte oude Griekenland ontdekt je in de middeleeuwse dorpjes Mesta en Olymbi. Ook voor mooie stranden zit je hier goed, de Baai van Lo is een veel gekozen plek. Aan vele stranden worden diverse activiteiten aangeboden als zeilen en duiken, maar even helemaal tot rust komen is ook goed mogelijk.

Het landschap van Chios
Het landschap van Chios

Oinousses

Een groep van negen kleine en grotere eilanden vormen samen Oinousses. Er is een hoofdeiland met daaromheen de kleinere eilandjes. Oinousses een beschermd gebied en geliefd bij zonliefhebbers. Er zijn prachtige baaien om in te zwemmen en heerlijke strandjes om tot rust te komen. Je bent één met de natuur op dit eiland. Het eiland beschikt namelijk over maar een geasfalteerde weg. Ook de onbewoonde eilandjes doen je het gevoel geven even helemaal weg te zijn. Maak een tochtje rondom een van de eilandjes met een bootje of overnacht op de stranden, een populaire activiteit in de zomer onder toeristen. De maagdelijke vissersplaatsen, prachtige panorama uitzichten en leuke bezienswaardigheden maken deze eilandengroep een pareltje in het Egeïsche zeegebied. Bezoek bijvoorbeeld het Maritiem Museum, de Agios Nikolaos-kerk of een van de vele dorpsfeesten in de zomer. 

Samos

Samos combineert bergen met de zee en is een ontzettend mooi eiland. Naast de unieke stranden met zeer helder water, is het een erg mooi eiland qua flora en fauna. Er zijn twee bergketens te vinden en vele wijngaarden. De ezelspaden en vele wandelroutes laten je het mooiste van het eiland zien. Alle olijven- en dennenbomen geven je het echte vakantie gevoel. Daarbij bevat het eiland een aantal mooie watervallen bij Karlovasi. Om de grootste waterval te bezoeken klim je een trap met 60 treden op en kom je uit in een open plek in het bos met prachtig uitzicht. Daarbij beschikt het eiland ook nog over een rijke geschiedenis en cultuur met een aantal mooie opgravingen. Bezoek de Toren van Sarakinis, een majestueus gebouw uit de 16e eeuw. Tot slot mag de beroemde Samos-wijn niet worden overgeslagen, een zoete dessertwijn die over de hele wereld bekend is.

Pythagorion op Samos
Pythagorion op Samos

Ikaria

Ikaria wordt een van de meest bijzondere eilanden van Griekenland genoemd. Het langwerpige eiland heeft een kustlengte van meer dan honderd kilometer is en voornamelijk geliefd door de plaatselijke bevolking en hun gasvrijheid. Uit onderzoek blijkt dan ook dat mensen gemiddeld langer leven op Ikaria, of Nikaria zoals de bewoners zelf zeggen. Dit alles heeft te maken met de leef- en eetgewoonten. Dit is ook niet zo gek, want op dit eiland leven ze zonder wekker en is spoed en stress uit den boze. Op het eiland zelf is genoeg te doen. Het is er prachtig groen en je hebt er diverse rivieren en watervallen, leuke ezelspaden, meertjes en adembenemende verscholen stranden. Bezoek ook de mooie Chalari-kloof.

Ikaria
Ikaria

Fournoi

Tot slot is er nog het eilandje Fournoi, een sieraad van het Egeïsche zeegebied. Er is slechts een manier om hier te komen en dat is door de boot te nemen, voet aan wal te zetten en terug te reizen in de tijd. De kleine formatie van eilandjes, waarvan er twee bewoond worden, wordt Fournoi genoemd. Je hebt de hoofdstad Kambos, met leuke taverna's, diverse winkeltjes met traditionele producten en banketbakkerijen. Het eiland staat bekend om zijn grote vissersvloot en heeft zich op deze manier ontwikkeld tot een van de belangrijkste visserscentra van het zeegebied. De kwaliteit van vis is hier dan ook zeer hoog. Ieder dorpje heeft weer zijn eigen karakter en lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Zwem daarbij eens in het water bij een van de prachtige strandjes of maak een tocht naar het kleine Thymaina met slechts 150 inwoners.Meer mooie onontdekte eilanden zie je in deze video !


 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen