Top 5 bezienswaardigheden Kreta

Aspri Limni op Kreta
Aspri Limni op Kreta

Kreta is een zeer veelzijdig eiland met vele bezienswaardigheden. Daarnaast is het rijk aan historie en heeft het veel monumenten en opgravingen. Er zijn veel bezienswaardigheden die je kan gaan bezoeken, maar deze 5 zou je zeker bezocht moeten hebben.

Heb je weinig kennis van Griekenland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

1.Knossos

Knossos is de hoofdstad van het Minoïsche Kreta, en ligt ongeveer 5 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Heraklion. Eeuwen lang was Knossos de eerste en grootste stad gelegen in Griekenland én Europa. Tegenwoordig zijn er nog schitterende overblijfselen over van het paleis van koning Minos. Ook zie je er nog resten van villa's, theaters, graven en grote kruiken.Knossos werd opgevaren aan het begin van de 20e eeuw, door een Britse archeoloog genaamd Sir Arthur Evans. In 1899 kocht hij de grond om zo de opgravingen te kunnen doen. Hij begon direct met het opgraven en restaureren ervan en ging hiermee door tot 1931. Er wordt geschat dat het paleis vroeger uit ongeveer 1300 vertrekken heeft moeten bestaan, op een oppervlakte van 26.000 vierkante meter. Alle gebouwen zijn gebouwd rondom een centraal plein, die diende als decor voor verschillende volksvergaderingen. Het paleis Knossos is indrukwekkend, en geeft een goed indruk van hoe het er duizenden jaren geleden uitgezien heeft. Ook de vele plattegronden en fresco's van het paleis werken hier aan mee. Bij een bezoek aan Kreta zeker niet te missen!

2.Samaria Kloof

Deze kloof is de langste natuurlijke kloof in heel Europa. Hij heeft een lengte van 18 kilometer, en op sommige plaatsen is de kloof maar 4 meter breed. De kloof loopt van het Omalos-plateau, met een hoogte van 1200 meter, tot aan het dorpje Agia Roumeli dat op zeeniveau ligt. Samaria is oorspronkelijk een oud dorp, maar toen het werd uitgeroepen tot nationaal park moesten de inwoners verhuizen. In de kloof zijn unieke dier- en plantensoorten te vinden die wettelijk beschermd zijn. Het is dan ook ten strengste verboden om ook maar iets mee te nemen uit de kloof, zelfs het plukken van een bloempje mag niet. Als je goed oplet kan je nog een wilde geit tegenkomen, de Kri-Kri. Vooral dichtbij de laatste huisjes van het Samaria dorpje zijn ze nog wel eens te zien. Mocht je een wandeling willen maken door de kloof dan kan dat. Wel moet je eerst 1200 meter dalen, waarna je aan een wandeling van 16 kilometer kan beginnen. Het is een geweldige en intense ervaring!

Vraag gratis een offerte aan

3.Spinalonga

Dit is een klein eilandje bij de baai van Elounda. Je kan er per boot komen, en vervolgens een rondleiding krijgen. In 1579 hebben Venetianen er een enorme burcht gebouwd. Tijdens de laatste jaren van de Ottomaanse bezetting werd het een toevluchtsoord voor Ottomaanse families. Uiteindelijk werd het in 1903 door de inwoners van Kreta aangewezen als leprozeneiland. Alle leprozen werden hier heen gebracht, om er vervolgens ook te sterven. Het is zeer indrukwekkend om te zien hoe de mensen hier in die tijd geleefd hebben. Spinalonga ligt bij de baai van Elounda waar je teven de meest luxe hotels en villa's van Kreta kunt vinden. Klik HIER voor aanbod in Elounda. 

4.Archeologisch Museum Heraklion

Het archeologisch museum van Heraklion, ook wel het Iraklion Archaeological Museum, is het belangrijkste museum van het Kreta. Het is te vinden in het centrum van Heraklion. Het museum heeft de mooiste collectie Minoïsche kunst van Kreta.

Het is na de aardbeving in 1856 volledig verwoest, en daarom in de 20e eeuw weer volledig opgebouwd. In het museum zelf vind je 13 ruimtes, waarbij je op de eerste verdieping fragmenten van originele fresco's van het Minoïsche paleis Knossos kan bewonderen. Ook zie je de evolutie van het aardewerk vanaf het Neolithicum tot de Late Paleistijd (1400 – 1100 AD).


5.Vai

Vai is een plaatsje dat helemaal aan de noordoost kant van Kreta ligt. Vai staat bekend om zij unieke palmenbos. In het bos vind je de Kretenzische dadelpalm, dit is een van de laatste restanten van de vele palmenbossen die Kreta vroeger kende. Tegenwoordig is het vooral een toeristische trekpleister, door het mooie bijbehorende zandstrand. Vai is een beschermd natuurgebied waar geen mogelijkheden zijn om te overnachten. Naast zonnen is er de mogelijkheid om te zwemmen, waterskiën en duiken.

Meer weten over Kreta? Lees verder in Kreta van A tot Z 

Hoteltip voor gezinnen: Het kindvriendelijke Tui Blue Atlantica. Dit heerlijke hotel, direct aan het brede zandstrand is echt een paradijsje voor ouders en kinderen ! Vraag je gratis offerte bij ons aan. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen