Griekenland van A tot Z

Akropolis Athene, Griekenland
Akropolis Athene, Griekenland

A van Akropolis

De Akropolis ligt in de hoofdstad van Griekenland, Athene. Deze tafelberg is 156 meter hoog en is een aantal kilometers voor Athene al zichtbaar. Het ligt dicht bij de zee en word omringd door een vruchtbare vlakte. Klik hier voor meer informatie over een citytrip Athene. 

Heb je weinig kennis van Griekenland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

B van Bouzouki

De Bouzouki is een soort gitaar met zes snaren en een lange hals. Deze “gitaar” is populair door zijn melancholisch klinkende tonen.

C van Chios

Chios is een bergachtig eiland in de oostelijke Egeïsche Zee. Het eiland Chios heeft veel monumenten en oudheden en is ondanks dit alles nog niet ontdekt door het massatoerisme. Ook heeft Chios mooie stranden, een prachtige natuur en gezellige dorpjes die de indruk geven dat de tijd heeft stilgestaan.
Vraag gratis een offerte aan

D van Drachme

De Drachme was eerst de officiële munteenheid van Griekenland. Hij is ontstaan in het oude Griekenland. De munteenheid is nu veranderd in de Euro.

E van Eilanden

Rondom Griekenland liggen ca. 1700 eilanden die ook bij het land horen. Deze eilanden zijn niet allemaal bewoond. De grootste eilanden zijn Kreta, Lesbos en Rhodos. Hier gaan ook de meeste toeristen naar toe. Maar onze favorieten zijn ook zeker Zakynthos, de Cycladen (met Santorini en Mykonos) en Lefkas en Parga !

F van Feta

Feta is een typische ongerijpte kaas uit Griekenland die al 1000 jaar geleden werd gemaakt. Dit product werd eerst alleen gemaakt van schapen- en geitenmelk. Nu word het ook gemaakt van gepasteuriseerde koemelk. Feta heeft zelfs een beschermde oorsprongsbenaming.

G van Grieks

Grieks is de officiële taal van Griekenland. Rond 1700 voor Christus kwam Griekenland in aanmerking met deze taal door de Achaeërs. Ca. 15 miljoen mensen spreken deze taal. Wel is de taal flink veranderd ten opzichte van vroeger, maar het blijft een van de oudste geschreven talen ter wereld.

H van Hoofdstad

De hoofdstad van Griekenland is Athene. Athene heeft ca. 5 miljoen inwoners. De stad staat vooral bekend om zijn oude geschiedenis. Door deze oude geschiedenis zijn er ook veel bezienswaardigheden zoals het Parthenon.

I van Inwoners

De inwoners van Griekenland zijn de Grieken. Er wonen op dit moment 5.427.682 mannen en 5.536.338 vrouwen in Griekenland. Een kwart van deze bevolking woont in Athene en 2/3e woont in stedelijke gebieden.

J van ?

K van Kreta

Kreta ligt het zuidelijkste van alle eilanden. Het is tevens het grootste eiland van Griekenland. Er wonen ca. 601.131 mensen. Heraklion is de hoofdstad van Kreta. Het bekendste plaatsje is Chersonissos. Hier komt veel jeugd naar toe om te feesten en vakantie te vieren. Maar het eiland heeft zoveel meer moois te bieden! Er is een grote lijst van bezienswaardigheden die je tijdens je vakantie kunt bezoeken op het eiland Kreta. 

Aspiri Limni, Kreta, Griekenland
Aspiri Limni, Kreta, Griekenland

L van Laïkí Agorá

Zo worden de straatmarkten in Griekenland genoemd. Elk plaatsje heeft wel zo'n markt. Hier kun je vers fruit, verse groenten, kruiden, vis, vlees en gevogelte kopen.

M van Moussaka

Moussaka is een zware schotel van gekruid gehakt, stukjes omelet, aardappelen, tomaten, aubergines, augurken, schijfjes ei, overgoten met een dikke gele bechamelsaus of olijfolie.

N van Nationale borrel

Ouzo is de nationale borrel uit Griekenland. Het is een anijsbrandewijn met een flink percentage aan alcohol. Meestal wordt dit drankje gedronken met ijs. Hiervan wordt het troebel wit. Je krijgt er, als toerist, vaak een glaasje water bij, maar de Grieken drinken het puur.

O van Olijven

Olijven en olijfolie zijn de belangrijkste exportproducten voor Griekenland. De Grieken gebruiken meer olijfolie dan ergens anders op de wereld. Op Corfu staan al meer dan 3 miljoen olijfbomen. Veel gezinnen maken ook zelf wijn met hun eigen druiven.

P van Paijiria

Paijiria wordt gevierd ter ere van de patroonheilige van een dorp. De festiviteiten beginnen met een religieuze viering en eindigen in de vroege uurtjes.

Q van ?

R van Rhodos

Rhodos is een populair eiland gelegen ten westen van Turkije. Rhodos behoort tot de eilandengroep Dodekanesos. De hoofdstad Rhodos-stad ligt in het uiterste noorden van het eiland en is een belangrijke havenstad. 

S van Samariakloof

Deze kloof is te vinden op het eiland Kreta en is 16 km lang. In ca. 4 à 6 uur heb je de kloof bewandeld, maar je hebt er wel een goede conditie voor nodig. Het is veel klimwerk. De Samariakloof is een nationaal park sinds 1962, omdat er zeldzame planten en dieren voorkomen.

T van Toeristen

Een toerist is voor de Grieken een gast in hun land, hun dorp of in hun huis. Grieken zijn erg gastvrij. Als je tijdens een wandeling door het Griekse landschap een boer tegenkomt dan is de kans groot dat je wat fruit meekrijgt. Het kan zelfs gebeuren dat hij je bij hem thuis uitnodigt voor een drankje en een Griekse salade of stukje brood. Ook zijn de bekendere eilanden veelal gebaseerd op toeristen. Je vindt hier veel restaurants etc.

U van Uit eten

In Griekenland kun je erg goed en vooral veel eten. Op de bekendere eilanden zijn veel veel restaurants te vinden. Je kunt er Grieks eten, maar ook gerechten uit Italië zoals pasta of biefstuk met friet uit Nederland.

W van Weer

Een groot gedeelte van Griekenland heeft een mediterraan klimaat met hete, droge zomers en zachte, regenrijke winters. De door bergruggen afgesloten vlakten hebben meer een land- of Balkanklimaat.

X van ?

Y van Ymnos eis tin Elephterian

Dit is het officiële volkslied van Griekenland.

Z van Zeïbekiko

Dit is een van de dansen die erg bekend zijn in Griekenland. Een man voert een dans uit die steeds ingewikkelder acrobatische cirkelvormige bewegingen maakt.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen