Mooiste Griekse eilanden

Laatste update: 22 oktober 2015 ( Geschreven op 22 oktober 2015 door Mans )

Een Kretense haven
Een Kretense haven

Griekenland is hofleverancier van de geschiedenisboeken en sinds de vorige eeuw ook van de reisgidsen. Al duizenden jaren schrijft de archipel geschiedenis. Gezien de ontzettende schoonheid van Griekenland is het ook niet verwonderlijk dat er al bijna achtduizend jaar lang mensen wonen. Griekenland heeft minimaal 1.200 eilandjes, maar volgens sommige bronnen kunnen dit er ook 6.000 zijn. Welke bron je ook aanhoudt, het blijft een land bestaande uit enkel pracht en praal. Het kiezen van de vijf mooiste Griekse eilanden was dan ook niet gemakkelijk!

Reisaanbod Griekenland
Bekende plaatsen
Bekende gebieden
 • Kreta (271)
 • Rhodos (128)
 • Corfu (101)
 • Kos (97)
 • Samos (59)
 • Zakynthos (56)
 • Halkidiki (51)
 • >> Alle gebieden
 • Santorini

  Santorini is een bekende van de 1.200 eilandjes en niet zonder reden. Het eiland is werkelijk prachtig en laat uitstekend zien hoe mens en natuur kunnen samenwerken om iets wonderbaarlijks te creëren. De ondergelopen vulkaan is namelijk de bakermat voor de karakteristieke witte huisjes met blauwe koepeldaken die vele reisgidsen over Griekenland sieren. Deze vulkaan is verantwoordelijk voor de indrukwekkende geografie van Santorini. De vulkanische activiteit zorgt voor bergen met allerlei verschillende kleuren, afhankelijk van de mineralen die ze verbergen. De vulkaan is ook verantwoordelijk voor de bijzondere stranden met zwart zand. De zonsondergang op Santorini wordt gezien als een van de mooiste ter wereld.

  De bekende architectuur van Santorini
  De bekende architectuur van Santorini

  Milos

  Net als Santorini is ook Milos een eiland dat zijn bestaan dankt aan vulkanische activiteit. En net als Santorini is ook de grond van Milos rijk aan waardevolle mineralen en andere grondstoffen. Naast de belangrijke grondstoffen is er ook een van de meest beroemde en waardevolste objecten uit de Griekse geschiedenis hier opgegraven, de Venus van Milo. Dit beroemde standbeeld van Aphrodite is vermoedelijk al meer dan tweeduizend jaar oud. Helaas voor Milo is het beeld niet meer thuis, het kan bezichtigd worden in het Louvre in Parijs. Toch biedt Milos nog genoeg moois wat het bezoeken waard is. Zo huisvest het eiland witte stranden en een maanachtig landschap, en dat allemaal in serene rust. Het toerisme is tot op heden nog niet zo ver ontwikkeld als op andere Griekse eilanden als bijvoorbeeld Kreta of Rhodos. Het is op Milos dus nog lekker rustig en privacy is er in overvloed.

  Het maanlandschap op Milos
  Het maanlandschap op Milos

  Kreta

  De keuze voor Kreta is weinig origineel. Iedere reisorganisatie biedt wel een reisje aan naar het grootste Griekse eiland. Maar juist omdat Kreta zo'n flinke omvang heeft kan het ook zoveel moois bieden. Van prachtige grillige stranden tot een eenzaam bestaan in het binnenland. Ook kun je op Kreta proeven van de rijke Griekse historie, bijvoorbeeld bij de ruïnes van Knossos of het lepra-eiland net buiten de kust. Verder biedt de indrukwekkende Samariakloof een beeld van de krachten der natuur en laat Chersonissos de bezoeker proeven van het geweldige nachtleven. Het grootste Griekse eiland biedt kortom een grootste cocktail aan, zodat er voor iedereen wat wils is. Dat is de kracht van de grootste zijn.

  De Samariakloof
  De Samariakloof

  Ikaria

  Het eilandje Ikaria is misschien wel het meest bijzondere eiland van Griekenland. Wellicht wel van heel de Middellandse Zee. Ikaria is moeilijk bereikbaar door het wilde landschap en het gebrek aan goede verbindingen met de rest van Griekenland. Dit zorgt ervoor dat het eiland weinig toerisme kent en zodoende nog geheel authentiek is. Wat Ikaria zo bijzonder maakt zijn de natuurlijke, soms radioactieve bronnen die naar het schijnt een helende werking zouden hebben. Combineer dit met de rust en de heerlijke, nog traditionele keuken op het eiland en het is niet vreemd dat een op de drie inwoners de negentig bereikt. Ikaria behoort tot de top vijf ter wereld wanneer het aankomt op levensverwachting. Kennelijk is het er heel goed leven!

  Ikaria
  Ikaria

  Gavdos

  Laat je mobieltje thuis samen met je horloge. In Gavdos kun je namelijk helemaal loskomen van alle verplichtingen en tot rust komen. Gavdos is het meest zuidelijkste stukje Europa en biedt onderdak aan slechts een handjevol mensen. Er is slechts een postkantoor, een klein medisch centrum en de politiemacht is een eenzaam beroep. Gavdos biedt echter wel enkele van de mooiste stranden ter wereld, sommige zijn nominaties voor de bekende top tien lijstjes. Het nadeel van Gavdos is de slechte bereikbaarheid en het gebrek aan facilitaire voorzieningen. Zo kan het zijn dat je meerdere dagen vast zit op het eiland omdat de veerdienst niet vertrekt en heb je soms geen stroom vanwege het gebrek aan elektriciteitscentrales. Mede hierom vertegenwoordigt Gavdos wel het authentieke Griekenland. Het Griekenland van meerdere decennia terug.

  Uitzicht op Gavdos vanaf Kreta
  Uitzicht op Gavdos vanaf Kreta

  Wil je een persoonlijk reisvoorstel op maat voor een vakantie naar Griekenland? Vraag dan een gratis offerte aan

  1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

  10,0

  Gerelateerde artikelen