Asklepion, antiek Grieks ziekenhuis op Kos

Oud ziekenhuis Hippocrates, Asklepion, Griekenland
Oud ziekenhuis Hippocrates, Asklepion, Griekenland

Kos is vooral bekend vanwege de Griekse arts Hippocrates die er werd geboren. Hij leefde van 460 tot 370 v.Chr en wordt beschouwd als de grondlegger van de geneeskunde. Hij legde als eerste sterk de nadruk op gezonde eet- en drinkgewoonten en op hygiëne voor patiënt als arts. Het Asklepion staat wereldwijd bekend als het centrum van de medicijnenschool van Hippocrates.

Patricia '', Patricia - reisexpert Rhodos gratis reisvoorstel >>

Eed van Hippocrates

Hippocrates had een artsenschool en praktijk op Kos. Op school bracht hij zijn leerlingen een hoog beroepsmoraal bij. Hij maakte een plechtige artseneed die zijn leerlingen verplicht moesten afleggen. Bij het afstuderen van Nederlandse artsen wordt deze eed nog steeds afgelegd. Ook al bestaan er verschillende vormen van de eed, hij wordt nog altijd de 'Eed van Hippocrates' genoemd.

Asklepion

Op 3 km buiten Kos-stad bevindt zich het beroemde Asklepion. Hoogstwaarschijnlijk stammen de eerste bouwwerken al uit de 6e eeuw v.Chr. Asclepius zelf was een interessante verschijning. Hij was God van Gezondheid en Geneeskunde en volgens de Griekse mythologie zoon van Apollo. In de Oudheid werd het Asklepion bekend vanwege de wijsheid en kunde van de Asclepiaden (geneesheren) waarvan Hippocrates de beroemdste was. In 1902 werd het gebouwencomplex ontdekt door een Duitse archeoloog.

Het Asklepion bestaat uit 3 terrassen (verdiepingen). Van het eerste terras wordt aangenomen dat het de medische faculteit was met ziekenverblijven en een museum van pathologie en anatomie. Hier vind je ook de toegangstrap en voorhal. Het tweede terras is te bereiken via een trap met 30 treden. Hier staan bouwwerken die gewijd zijn aan Asclepius en een altaar met daaromheen verschillende beelden. Ook bevindt zich op deze etage een tempel gewijd aan Apollo en een tempel gewijd aan Asclepius. De zieken en bezoekers konden hier bidden en hun giften afgeven. Het derde terras kun je bereiken d.m.v. een trap met 60 treden. Hier heeft ook ooit een Asclepius-tempel gestaan en vele grote beelden van Asclepius en Hygeia. De kamers die hier ooit waren dienden hoogstwaarschijnlijk voor degene met een besmettelijke ziekte.

Er werden verschillende vormen van behandelingen toegepast bij de zieken zoals genezing door behandeling met water, hydrotherapie zoals we dat vandaag de dag noemen. Op het tweede terras waren ruimtes met fonteinen waar warm zwavel- en ijzerhoudend water uit stroomde. De kranen waren aangesloten op aarden leidingen die het water vanuit de Vourina-bron hier naartoe brachten. Vraag gratis een offerte aan

Internationaal Hippocrates Instituut

Vlakbij het Asklepion stat het Internationaal Hippocrates Instituut van Kos. Het instituut is gebouwd over een oppervlakte van 24 ha. Het doel is om hier medisch onderzoek te doen, prijzen voor medische geschriften uit te reiken, uitgeven van werken en handschriften van Hippocrates.

Andere antieke ziekenhuizen

In totaal zijn er ongeveer 300 kleinere en grote geneesplaatsen gevonden. Het Asklepion dankt haar bekendheid aan Hippokrates, de meest bekende arts van de oudheid. Andere interessante geneesplaatsen zijn die van Epidauros en van Trikke in Thessalië. Die in Epidauros wordt beschouwd als de meest belangrijke, en diende als voorbeeld voor de bouw van het Asklepion. Het Asklepieion van Trikki is bekend omdat de god Asclepius in Thessalië zijn oorsprong vond en waarschijnlijk vanuit daar de gehele antieke, Griekse wereld veroverde.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

8 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,6

Gerelateerde artikelen