Kreta van A tot Z

Aspiri Limni Kreta, strand
Aspiri Limni Kreta, strand

Kreta is het meest bekende eiland van Griekenland en is veel meer dan alleen een feesteiland voor de jeugd. Hier vind je ook onbekende strandjes, afgelegen dorpjes en gezellige haventjes. Kreta is het grootste eiland van Griekenland en ligt in het zuiden van de Egeïsche zee. Je kunt hier de leukste uitstapjes en excursies maken !

Patricia '', Patricia - reisexpert Rhodos gratis reisvoorstel >>

A van Agios Nikolaos

Agios Nikolaos is een echte toeristenplaats met veel restaurants, bars en winkels en is gelegen in het noorden van Kreta. Vanuit Agios Nikolaos is het o.a. leuk om een excursie te maken met de boot naar het nabij gelegen schiereiland Spinalonga.

B van bergen

Wat veel mensen niet weten is dat Kreta erg bergachtig is. Grotere en kleinere bergketens en gebergten bepalen het landschap van het eiland. In het Ida-gebergte is de Ida Psiloritis de hoogste top met 2.456 m. Lafka Ori is het grootste gebergte van het eiland en heeft meer dan 30 bergtoppen boven de 2.000 meter.
Vraag gratis een offerte aan

C van Chania

Chania is de vroegere hoofdstad van Kreta en ligt in het noorden van het eiland. Er hangt een gezellige, nostalgische sfeer in het stadje waar in de zomer veel toeristen vertoeven. Vooral het uitgaansleven van Chania is een trekpleister.

Chania - Griekenland
Chania - Griekenland

D van discotheken

Kreta is een populaire strandbestemming voor de jeugd, er zijn dan ook veel discotheken te vinden. De meeste uitgaansgelegenheden vind je in Chersonissos, maar ook in Malia vind je verschillende discobars, discotheken en restaurants.

E van Egeïsche Zee

Kreta ligt in het zuiden van de Egeïsche Zee. De Egeïsche Zee is de benaming van een deel van de Middellandse Zee dat tussen Griekenland en Turkije in ligt. Er liggen nog veel meer eilanden in de Egeïsche Zee, vrijwel allemaal Grieks grondgebied.

F van feta

Feta is een ongerijpte kaas die al duizenden jaren in Griekenland wordt gemaakt. Vroeger werd het alleen van geiten- en schapenkaas gemaakt maar tegenwoordig gebruikt men steeds vaker gepasteuriseerde koemelk.

Griekse feta
Griekse feta

G van grootste eiland

Kreta is het grootste eiland van Griekenland. Van west naar oost is het 260 km lang en de hoogte varieert van 16 tot 60 km.

H van Heraklion

Heraklion is de grootste stad en tevens de hoofdstad van het eiland. Het ligt in noorden van Kreta aan zee. De twee bekendste bezienswaardigheden van Heraklion zijn het paleis van Knossos en het archeologische museum.

I van Idaion Antron

Op Kreta bevinden zich zo`n 3.000 grotten. Een van de bekendste is de Idaion Antron in het Ida-gebergte. Volgens legenden zou het de geboorteplaats zijn van de Griekse god Zeus.

J van juli

Juli is de warmste maand op Kreta. De zon schijnt er dan gemiddeld zo`n 14 uur per dag en het is vaak warmer dan 30°C.

K van kallimera

Kallimera betekent 'goedendag' in het Grieks en adio 'tot ziens'. Grieks is ongetwijfeld de taal met de oudste geschreven bronnen, er bestaan al bewijzen dat er 30 eeuwen geleden Grieks werd gesproken.

L van Lassithi hoogvlakte

De Lassithi hoogvlakte bevindt zich op 800 m hoogte en ligt in het binnenland van Kreta. Je hebt er prachtige vergezichten en de honderden windmolens zijn karakteristiek voor de omgeving.

Lassithi hoogvlakte
Lassithi hoogvlakte

M van Minoïsche beschaving

De Minoïsche beschaving heerste vanuit Kreta van de 4e tot de 2e eeuw v.Chr. Veel mythen en legenden zijn op deze beschaving terug te voeren.

N van Nikos Kazantzakis

Nikos Kazantzakis is een van de belangrijkste Griekse schrijvers in de 20e eeuw en afkomstig uit Kreta. Hij overleed in 1957 en werd vervolgens begraven in Heraklion, zijn geboortestad. De luchthaven nabij Heraklion is naar hem vernoemd.

O van olijven

Olijven zijn, samen met druiven, het landbouwproduct van Kreta. Je ziet dan ook overal olijf- en wijngaarden. Olijven kun je eten bij de borrel of verwerken in een salade, ook wordt er vaak olijfolie van gemaakt.

P van Piso Preveli (Preveliklooster)

Het romantische klooster Piso Preveli is gebouwd in de 16e eeuw en bevindt zich aan de zuidkust van het eiland. In de kloosterkerk is een crucifix met een splinter van het kruis waaraan Christus is gestorven. Het is een pelgrimsoord en wordt bewoond door monniken.

Q van Quinn

In 1964 werd op Kreta de film Zorba de Griek opgenomen met Anthony Quinn in de hoofdrol. De legendarische film is opgenomen in en rondom de stad Chania. De bekendste scene uit de film werd opgenomen op het strand van Stavros.

R van Rimondi-fontein

De Rimondi-fontein in het hart van de stad Rethymnon is genoemd naar een Venetiaanse stadhouder. Het werd gebouwd in 1626 en geeft al eeuwen fris water aan de bezoekers. Het water komt uit drie leeuwenkoppen.

S van Samariakloof

De Samariakloof is 18 km lang en daarmee de langste kloof van Europa. Als je er doorheen wilt wandelen moet je eerst 1.200 meter afdalen waarna je een mooi stuk kunt wandelen van 16 kilometer. Op sommige plaatsen is de kloof slechts vier meter breed met aan beide kanten rotswanden van 500 meter hoog.

Samariakloof
Samariakloof

T van Tilisos

In het dorpje Tilisos bevinden zich interessante Minoïsche opgravingen. Er zijn drie villa`s opgegraven uit 1500 v.Chr. Er wordt gezegd dat deze villa`s onderdeel zijn van een complete stad maar daar is nog niets van blootgelegd.

U van Uitstapjes

Op het eiland Kreta zul je je geen moment vervelen, naast relaxen op de prima stranden kun je er verschillende uitstapjes maken. Heb je alles al gezien op dit eiland, ga dan eens met de boot naar Santorini.

V van Vasiliki

Uit opgravingen in Vasiliki blijkt dat er al mensen woonden op Kreta voor de Minoïsche beschaving (2600-2000 v.Chr.). In Vasiliki is onder andere een herenhuis met 2 verdiepingen gevonden.

W van wijngaarden

Kreta is een van de meest traditionele wijngebieden van Europa. Zo'n 20% van de totale wijnproductie uit Griekenland komt van Kreta af. Hiervan komt weer 70% uit het gebied Peza, gelegen in de provincie Heraklion. In totaal heeft Kreta 50.000 hectarte wijngaarden

X van Xyloskalo

Xyloskalo is het beginpunt van de Samariakloof. Vanaf de taverne heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. In de omgeving bevindt zich de Lefka Ori (Witte Bergen), waarvan Pachnes de hoogste top is met 2.452 meter, hier kun je ook mooie wandelingen maken.

Y

Z van zwaardlelie

Op Kreta vind je veel unieke plantensoorten zoals de Kretenzische zwaardlelie, maar ook het Kretenzische zonneroosje, de Kretenzische pijpbloem en de Kretenzische iris komen alleen op dit Griekse eiland voor.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen