Reisadvies: Is Griekenland een veilig vakantieland?

Het Griekse eiland Corfu
Het Griekse eiland Corfu

Griekenland is een erg geliefde vakantiebestemming onder de Nederlanders. Voornamelijk de Griekse eilanden zijn erg populair. Maar hoe veilig is Griekenland? En waar moet je rekening mee houden als je naar Griekenland reist? In dit artikel lees je het reisadvies voor Griekenland.

Heb je weinig kennis van Griekenland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies voor Griekenland

Het reisadvies voor Griekenland is geel. Het is mogelijk om naar Griekenland te reizen, echter zijn er zowel voor heen als terug inreisbeperkingen. Zo dien je voor Griekenland een coronabewijs te hebben om het land in te mogen. Een coronabewijs laat zien dat je of 14 dagen of langer volledig bent gevaccineerd, of dat je een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur kan laten zien, of een negatieve antigeentest die niet ouder is dan 48 uur of dat je een herstelbewijs kan aantonen die 30 dagen na de eerste positieve test is afgegeven. Een bewijs van herstel is 180 dagen geldig. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden voor Griekenland. Naast het coronabewijs dien je voor Griekenland ook een elektronische PLF-formulier in te vullen. Reizigers ouder dan 18 jaar die per boot tussen het Griekse vasteland en een Grieks eiland reizen dienen een ingevuld gezondheidsformulier te laten zien. Voor de terugreis naar Nederland dien je ook een coronabewijs te kunnen laten zien. Ook hierbij zijn kinderen jonger dan 12 jaar een uitzondering, deze mogen zonder coronabewijs terugreizen naar Nederland. Iedereen die met het vliegtuig reist, dient naast een coronabewijs ook een gezondheidsverklaring bij te hebben.
Huidig reisadvies Griekenland

Coronavirus in Griekenland

Eenmaal aangekomen in Griekenland gelden er op bestemming ook een aantal maatregelen. Zo laat Griekenland in binnenruimtes van horecagelegenheden, bars en clubs alleen gevaccineerde bezoekers toe of bezoekers die de afgelopen maanden COVID-19 hebben gehad en dit kunnen bewijzen. Minderjarigen mogen naar binnen als de ouders een schriftelijke verklaring afleggen dat kinderen een zelftest hebben gedaan en de testuitslag negatief is. In buitenruimtes van horecagelegenheden zijn wel ongevaccineerde bezoekers toegestaan. In de theaters, bioscopen en musea mogen ongevaccineerden alleen naar binnen bij het tonen van een negatieve antigeentest die maximaal 48 uur oud is. Tot slot is het dragen van een mondkapje in openbare ruimtes in heel Griekenland verplicht.

Onveilige gebieden in Griekenland

Er zijn geen onveilige gebieden in Griekenland. Griekenland ligt wel in een aardbevingsgevoelig gebied waardoor er zowel op het vasteland als op de eilanden zo nu en dan een lichte aardbevingen zijn. Zware aardbevingen daarentegen zijn zeldzaam op Griekenland. Verder kunnen er in de zomermaanden bosbranden voorkomen op Griekenland, vooral tijdens lange droge periodes. Dit kan wel eens voor overlast zorgen. Reis je tijdens een lange droge periode naar Griekenland? Check vooraf dan altijd de situatie.

Chiliadou Beach op Evia
Chiliadou Beach op Evia

Veiligheid in Griekenland en de hoofdstad Athene

Griekenland is een veilig land en ook de hoofdstad Athene wordt gemarkeerd als veilig. De veiligheidsrisico's in Griekenland zijn vergelijkbaar met Nederland. Zo dien je op drukke toeristische plekken en in smalle drukke straatjes rekening te houden met zakkenrollers. Ook in de metro tussen de hoofdstad en het vliegveld zijn diverse zakkenrollersbendes actief. De zakkenrollers zijn voornamelijk uit op jouw geld en paspoort. Daarnaast kunnen er demonstraties, rellen en stakingen voor komen in de hoofdsteden of vliegvelden. Probeer deze te vermijden en bereid je erop voor dat sommige plekken tijdelijk niet te bereiken zijn. Verder is er geen verhoogde terroristische dreiging in Griekenland, wel zijn er extreemlinkse groepen actief die aanslagen kunnen plegen op gebouwen en goederen. Echter richten deze groepen zich niet op toeristen, maar zijn de aanslagen vooral gericht op de overheids- en financiële sector.

Parthenon tempel op de Akropolis in de hoofdstad Athene
Parthenon tempel op de Akropolis in de hoofdstad Athene

Houd hier ook rekening mee:

  • Voor Nederlandse toeristen is een geldig paspoort of identiteitskaart verplicht om Griekenland in te reizen.
  • In Griekenland wordt er voornamelijk nog met contact geld betaald. Vooral op de eilanden accepteren sommige restaurants en winkels alleen contant geld. Het is daarom aan te raden genoeg contact geld op zak te hebben en dat jouw reisverzekering contant geld verzekert. 
  • Er zijn nog steeds vluchtelingen aanwezig in Griekenland en dan voornamelijk op de eilanden rondom het vaste land van Turkije.
  • Het is in Griekenland verboden foto's te maken van militaire objecten.
  • Het is strafbaar zonder vergunning cultuurhistorische of archeologische souvenirs mee te nemen vanuit Griekenland, denk hierbij aan oude munten of stenen.

Link

Voor het meest actuele en volledige reisadvies voor Griekenland verwijzen wij je door naar de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Op zoek naar een vakantie in Griekenland? Hier alvast een impressie van de mooiste stranden in Griekenland!

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

23 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,5

Gerelateerde artikelen