Reisadvies: Is Griekenland een veilig vakantieland?

Het Griekse eiland Corfu
Het Griekse eiland Corfu

Griekenland is een erg geliefde vakantiebestemming onder de Nederlanders. Voornamelijk de Griekse eilanden zijn erg populair. Maar hoe veilig is Griekenland? En waar moet je rekening mee houden als je naar Griekenland reist? In dit artikel lees je het reisadvies voor Griekenland.

Heb je weinig kennis van Griekenland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies Griekenland

Het reisadvies voor Griekenland is voor een groot deel oranje, maar diverse eilanden krijgen weer een geel reisadvies waaronder de Noord- en Zuid-Egeïsche en de Ionische eilanden. Voor Nederlandse reizigers gelden er wel inreisbeperkingen. Het tonen van een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur voor binnenkomst is verplicht. De PCR-test dient opgesteld te zijn in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans of Russisch. Personen die gevaccineerd zijn tegen COVID-19 hebben geen testverplichting, echter dien je wel aan te kunnen tonen dat je gevaccineerd bent. Daarnaast moet u ten minste 14 dagen voor vertrek volledig zijn gevaccineerd. De vaccinatie-registratiekaart van het RIVM mag in het Nederlands. Verder dienen alle Nederlandse reizigers minimaal 24 uur voor aanvang van de reis een PLF formulier in te vullen om Griekenland binnen te komen. Reis je vanuit de Noord- en Zuid-Egeïsche of Ionische eilanden naar Nederland? Dan hoef je bij thuiskomst geen negatieve PCR-test meer te laten zien en hoef je ook niet meer in quarantaine. Na een verblijf op het vaste land van Griekenland of Kreta, ook als het alleen gaat om een tussenstop, dien je je voor vertrek wel te laten testen en wordt er dringend geadviseerd bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine te gaan. Houd er rekening mee dat het in heel Griekenland verplicht is om een mondkapje te dragen in alle openbare ruimtes, zowel binnen als buiten.
Huidig reisadvies Griekenland

Onveilige gebieden in Griekenland

Er zijn geen onveilige gebieden in Griekenland. Griekenland ligt wel in een aardbevingsgevoelig gebied waardoor er zowel op het vasteland als op de eilanden zo nu en dan een lichte aardbevingen zijn. Zware aardbevingen daarentegen zijn zeldzaam op Griekenland. Verder kunnen er in de zomermaanden bosbranden voorkomen op Griekenland, vooral tijdens lange droge periodes. Dit kan wel eens voor overlast zorgen. Reis je tijdens een lange droge periode naar Griekenland? Check vooraf dan altijd de situatie.

Veiligheid in Griekenland en de hoofdstad Athene

Griekenland is een veilig land en ook de hoofdstad Athene wordt gemarkeerd als veilig. De veiligheidsrisico's in Griekenland zijn vergelijkbaar met Nederland. Zo dien je op drukke toeristische plekken en in smalle drukke straatjes rekening te houden met zakkenrollers. Ook in de metro tussen de hoofdstad en het vliegveld zijn diverse zakkenrollersbendes actief. De zakkenrollers zijn voornamelijk uit op jouw geld en paspoort. Daarnaast kunnen er demonstraties, rellen en stakingen voor komen in de hoofdsteden of vliegvelden. Probeer deze te vermijden en bereid je erop voor dat sommige plekken tijdelijk niet te bereiken zijn. Verder is er geen verhoogde terroristische dreiging in Griekenland, wel zijn er extreemlinkse groepen actief die aanslagen kunnen plegen op gebouwen en goederen. Echter richten deze groepen zich niet op toeristen, maar zijn de aanslagen vooral gericht op de overheids- en financiële sector.

Parthenon tempel op de Akropolis in de hoofdstad Athene
Parthenon tempel op de Akropolis in de hoofdstad Athene

Houd hier ook rekening mee:

  • Voor Nederlandse toeristen is een geldig paspoort of identiteitskaart verplicht om Griekenland in te reizen.
  • In Griekenland wordt er voornamelijk nog met contact geld betaald. Vooral op de eilanden accepteren sommige restaurants en winkels alleen contant geld. Het is daarom aan te raden genoeg contact geld op zak te hebben en dat jouw reisverzekering contant geld verzekert. 
  • Er zijn nog steeds vluchtelingen aanwezig in Griekenland en dan voornamelijk op de eilanden rondom het vaste land van Turkije.
  • Het is in Griekenland verboden foto's te maken van militaire objecten.
  • Het is strafbaar zonder vergunning cultuurhistorische of archeologische souvenirs mee te nemen vanuit Griekenland, denk hierbij aan oude munten of stenen.

Link

Voor het meest actuele en volledige reisadvies voor Griekenland verwijzen wij je door naar de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Op zoek naar een vakantie in Griekenland? Hier alvast een impressie van de mooiste stranden in Griekenland!

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

21 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,8

Gerelateerde artikelen