Reisadvies: Is Griekenland een veilig vakantieland?

Navagio Beach, Zakynthos
Navagio Beach, Zakynthos

Griekenland is een erg geliefde vakantiebestemming onder de Nederlanders. Voornamelijk de Griekse eilanden zijn erg populair. In dit artikel lees je of reizen naar Griekenland op het moment wordt aangeraden of afgeraden. Ook lees je wat de onveilige gebieden zijn en waar je rekening mee moet houden. 

Heb je weinig kennis van Griekenland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies Griekenland

Het reisadvies voor Griekenland is aangepast van de kleurcode geel naar de kleurcode oranje. Het aantal coronabesmettingen is hier toegenomen, waardoor de Griekse regering een volledige lockdown heeft ingesteld. Bij terugkomst uit Griekenland geldt er een quarantaineplicht van 10 dagen.
Huidig reisadvies Griekenland

Onveilige gebieden in Griekenland

Er zijn geen onveilige gebieden in Griekenland. Alleen op de eilanden voor de Turkse kust is onrust door de migratieontwikkeling met Turkije. Met name voor hulpverleners en journalisten is het advies waakzaam te zijn en de instructies van de lokale autoriteiten te volgen. Door de onrust is het mogelijk dat de bevolking zich tegen hen keert.

Veiligheid in Griekenland

Zowel Griekenland als de hoofdstad Athene zijn veilig. De veiligheidsrisico's in Griekenland zijn vergelijkbaar met Nederland. Op drukke toeristische plekken zijn zakkenrollers actief die het voorzien hebben op geld en paspoorten. Let dus goed op je eigendommen. Daarnaast is het op drukke plaatsen ook aan te raden alert te blijven voor een terroristische aanslag. Er is geen verhoogde dreiging in Griekenland, maar er zijn wel extreemlinkse groepen actief die aanslagen kunnen plegen op gebouwen, goederen en personen. het hoofddoel van de meeste aanslagen zijn de overheids- of financiële sectoren.

De Parthenon-tempel op de Akropolis van Athene
De Parthenon-tempel op de Akropolis van Athene

Houd hier ook rekening mee

  • Voor Nederlandse toeristen is een geldig paspoort of identiteitskaart verplicht om Griekenland in te reizen.
  • Er komen jaarlijks bosbranden voor in Griekenland, vooral in de zomermaanden en tijdens lange droge periodes.
  • Daarnaast komen er op het vasteland zo nu en dan lichte aardbevingen voor. Zware aardbevingen zijn zeldzaam.
  • In Griekenland vinden wel eens demonstraties plaats. Vermijd deze demonstraties. Het is mogelijk dat sommige demonstraties leiden tot geweld.
  • In de hoofdstad Athene veroorzaken anarchistische jongeren regelmatig rellen waarbij de politie hard optreed. Vermijd deze rellen.
  • Houd er rekening mee dat er in Griekenland stakingen op vliegvelden, veerboten en het openbaar vervoer gehouden kunnen worden. Hierdoor is het mogelijk dat je niet op de plaats van bestemming kunt komen.
  • Er zijn nog steeds vluchtelingen aanwezig in Griekenland en dan voornamelijk op de eilanden rondom het vaste land van Turkije.
  • Het is in Griekenland verboden foto's te maken van militaire objecten.
  • Het is strafbaar zonder vergunning cultuurhistorische of archeologische souvenirs mee te nemen vanuit Griekenland. Denk aan oude munten of stenen.
  • In Griekenland wordt er voornamelijk nog met contant geld betaald. Vooral op de eilanden accepteren sommige restaurants en winkels alleen contant geld. Het is daarom aan te raden genoeg contant geld op zak te hebben. Zorg er daarom ook voor dat jouw reisverzekering contant geld verzekert.

Link

Bezoek voor het actuele nieuws over de veiligheid in Griekenland de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Accommodatietip

Wil je Griekenland graag bezoeken? Wij hebben in dit artikel de top 5 meest luxe hotels van Griekenland voor jullie samengesteld. 

Ikos Dassia
Ikos Dassia

Heeft u interesse in een reis naar Griekenland? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

21 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,8

Gerelateerde artikelen