Onontdekt Lesbos

Kat op het Griekse eiland Lesbos
Kat op het Griekse eiland Lesbos

Een ongerept en nog authentiek eiland van Griekenland dat nog niet is ontdekt door het grotere publiek. Zo kan Lesbos het beste worden omschreven. Het is tevens het eiland van dichteres Sappho, van de ouzo en van de elf miljoen olijfbomen. Lesbos verrast je met de nog echt Griekse sfeer, oude bouwwerken, pittoreske dorpjes en bewoners die hun tradities en gewoonten in ere houden. Lesbos is een eiland voor de echte Griekenlandliefhebber, maar ook voor degene die eens wat nieuws wilt proberen. We nemen je mee naar het nog onontdekte Lesbos, onderdeel van de Griekse eilanden. 

Een turquoise zee aan de kust van Lesbos
Een turquoise zee aan de kust van Lesbos


Tip: Klik hier voor het leukste aanbod op Lesbos !

Heb je weinig kennis van Griekenland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Wandelen op Lesbos

Lesbos is qua landschap een zeer divers eiland, misschien wel het meest diverse eiland van Griekenland. Dit is ook door de wandelaars ontdekt. Het grote en groene eiland bevat glooiende heuvels, vele olijfboomgaarden, binnenzeeën en ruig en rotsachtig landschap in het westen. Door de eeuwenoude ezelspaden zijn er mooie wandelroutes ontstaan. Er worden unieke wandelroutes samengesteld met bewoners, maar er zijn ook een aantal klassiekers. De wandeling door de hoofdstad Mytilini bijvoorbeeld, of de wandeling naar de toppen van Lepétymnos. Er zijn wandelingen langs de kust van Lesbos, maar ook het binnenland moet worden ontdekt. Maak bijvoorbeeld een wandeling van Karini naar het Romeinse aquaduct of ontdek het gebied van de Golf van Gera, waarbij je kan genieten van adembenemende uitzichten over zee. Ook in de heuvels en bergen van Lesbos is veel moois te ontdekken.

Het heuvelachtige landschap van Lesbos
Het heuvelachtige landschap van Lesbos

Women's Festival in Skala Eressos

Tot voor kort was Skala Eressos een afgelegen stukje Lesbos voor toeristen. Sinds kort rijden er echter regelmatig bussen van en naar de hoofdstad, waardoor ook dit geïsoleerde stukje Lesbos wat meer in trek komt bij reizigers, en dan vooral bij de lesbische vrouwen. Een keer per jaar wordt het Women's Festival gehouden. In september, als de lucht wat droger is en de temperaturen gedaald zijn, beginnen de scholen weer en vertrekken de Griekse families terug naar hun huizen. Dit maakt deze tijd perfect voor een tweeweeks festival. Skala Eressos vult zich met vrouwen van over de hele wereld, maar onder de vrouwen uit Noord-Europa is het vooral in trek. Het hele dorp werkt mee aan het festival en de sfeer die er tijdens die twee weken hangt is erg bijzonder. Twee weken lang vinden er optredens plaats, zijn er openlucht filmvoorstellingen, worden er workshops en seminars gehouden, is er een modeshow en wordt er natuurlijk tot in de late uurtjes gedanst. Vraag gratis een offerte aan

Imposante kloosters

Een bezoek aan een klooster kan eigenlijk niet ontbreken bij je verblijf op Lesbos. Eenmaal op het eiland zal je ook gelijk opvallen dat Lesbos een religieus rijk eiland is met tal van imposante kloosters en authentieke kerkjes. Het Taxiarchis monastery is hier een voorbeeld van. Het ligt in een naaldbomenbos en is rond 1700 gesticht. Aartsengel Michaël is de beschermheilige van het eiland, hij wordt dan ook geëerd hier. Jaarlijks komen duizenden pelgrims hierheen om de afbeelding van de aartsengel te bekijken. Een van de mooiste klooster is het Limonos klooster. Er zijn nog vele waardevolle voorwerpen te vinden in het klooster, maar eigenlijk is het uitzicht op het klooster vanaf de weg nog het mooist. Tot slot kom je het Ypsilou klooster tegen op weg naar Sigri. Dit klooster ligt op een hoogte van 634 meter en is gebouwd op een krater van een slapende vulkaan.

Het Limonos klooster
Het Limonos klooster

Vogelparadijs

Lesbos is een van de beste bestemmingen in Europa voor het spotten van vogels. Door de geografische ligging en gevarieerde natuurlijke leefgebieden is het eiland zeer aantrekkelijk als tussenstop voor trekvogels. Lesbos is de thuisbasis van vogels die uniek zijn voor het eiland, maar ook voor de rest van Europa. De afwisseling van olijfboomgaarden, droge heuvels, graslanden, riviermondingen, steeneikenbossen en plassen trekken veel vogels aan. Zo ook de zoutpannen van Lesbos, waar je flamingo's kan spotten. Een bijzondere vogel is de Eleonora’s valk, een roofvogel die alleen broedt op de rotskusten van het Middellandse Zeegebied en in het najaar te zien is op Lesbos.

Vogelspotten op Lesbos
Vogelspotten op Lesbos

Culinair genieten

Op Lesbos vind je veel lokale producten, die je eigenlijk geproefd moet hebben. Ten eerste staat Lesbos bekend om de goede olijfolie. Het wordt werkelijk in enorm veel gerechten veelvuldig gebruikt. Zo ook voor de ladotri-kaas, wat harde geitenkaas uit olijfolie is. Ook de typische ouzo uit Lesbos, Barbayanni, is een veel gedronken specialiteit. Gegrilde octopus, Kalloni sardientjes, sougania (gepofte uien) en tsopaniko (een lokale taart voor herders) zijn typische gerechten uit Lesbos. Probeer bij een van de vele taverna's zeker eens een van deze gerechten. Visgerechten krijg je bovendien niet verser. Vaak zie je de visjes en octopussen nog te drogen hangen in de havens. Mocht je de smaak te pakken hebben, dan is het ook nog mogelijk een Griekse kookworkshop te volgen in Thermi bij Hotel Votsala. Kokkin Daphne leert je hier alle fijne kneepjes uit het vak en laat je aan het eind van de avond genieten van een heerlijk vijfgangendiner, op zijn Grieks.

Vis drogen op Lesbos
Vis drogen op Lesbos

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen