Stedentrip Athene

Akropolis Athene, Griekenland
Akropolis Athene, Griekenland

Athene is één van de oudste steden ter wereld en het centrum van de klassieke oudheid. De beroemde hoofdstad van Griekenland werd in het verleden door vele goden aanbeden en tegenwoordig zijn er vele mensen die, door een bezoek aan deze bijzondere stad, een reis maken naar de geschiedenis van de Grieken en Romeinen.
Athene is de stad waar de democratie is ontstaan en de Griekse hoofdstad staat bol van prachtige eeuwenoude schatten die herinneren aan de tijd van de beroemde klassieke filosofen Socrates, Aristoteles en Platos. Athene werkt betoverend en als je door de oude Griekse steegjes wandelt, is het net alsof je vervlogen tijden opnieuw beleefd!

Heb je weinig kennis van Griekenland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Toeristische trekpleisters

De bezienswaardigheden van de glorieuze stad Athene zijn soms wel meer dan 3000 jaar oud. Beklim de Akropolis en bewonder alle mooie tempels en het schitterende uitzicht over de stad. Ook een bezoek aan de oudste wijk van Athene, Plaka, met de oude Agora (de oude markt) is zeker de moeite waard. Hieronder een aantal plekken die toeristen absoluut niet mogen overslaan tijdens hun bezoek aan Athene.

Akropolis

Deze 156 meter hoge tafelberg was het (religieuze) centrum van de stad Athene in de klassieke oudheid en tegenwoordig is het de belangrijkste bezienswaardigheid van de Griekse hoofdstad. Vanaf kilometers afstand zijn de overblijfselen van verschillende tempels al zichtbaar Je kunt er onder andere restanten van de Propylaeën, het Parthenon, de Nikè-tempel en het Erechteion bewonderen. ’s Avonds wordt de Akropolis en de overblijfselen bovenop de heuvel mooi verlicht, waardoor je een schitterend plaatje krijgt.

Een steile trap leidt naar de toegangspoort van de Akropolis: de Propylaeën. Dit poortgebouw bestaat uit een centrale hal en heeft twee vleugels aan iedere kant. Rechts naast de toegangspoort tot de Akropolis ligt de Nikè-tempel. Dit tempeltje werd gebouwd nadat de Grieken de strijd hadden gewonnen van de Perzen, daarom is de tempel ook gewijd aan de godin Athena Nikè, de godin van de overwinning. De tempel is makkelijk te herkennen door de vier zuilen aan voor- en achterkant en de vierkante vorm.


Als je door de Propylaeën de Akropolis hebt betreden, ligt recht voor je uit het Erechteion. Deze tempel is vernoemd naar koning Erechtheus en is gedeeltelijk gewijd aan Athena en gedeeltelijk aan Poseidon. De tempel staat op ongelijke ondergrond en daarom ligt de westkant ruim drie meter lager dan de oostkant van het gebouw. In het Erechteion zijn duidelijk drie delen te onderscheiden. Aan de oostzijde ligt het hoofdgebouw met een ingang die bestaat uit 6 zuilen in Ionische stijl. De noordelijke hal gaf toegang tot de bibliotheek en een buiten de tempel gelegen heiligdom. Tenslotte de zuidelijke hal, die te herkennen is aan de zes zuilen die de vorm hebben van vrouwenfiguren en daarom ook wel kariatidentribune genoemd wordt. Want de 'zuilvrouwen' noemt men Kariatiden.

De belangrijkste tempel op de Akropolis is het Parthenon. Een tempel die gewijd is aan Athena Parthenos, de beschermgodin van de stad Athene. De functie van deze tempel was de huisvesting van het 12 meter hoge beeld van Athene Parthenos. Het Parthenon is een tempel in Dorische stijl met enkele Ionische elementen. Het gigantische gebouw heeft aan de voor- en achterkant acht zuilen waar normaal zes gebruikelijk is. Ook is de tempel een zogeheten peripteros en dat wil zeggen dat het gebouw aan alle kanten door zuilen omgeven is.
Vraag gratis een offerte aan

Oude Agora

Het Griekse woord agora betekent letterlijk markt of verzamelplaats, dus de Agora is het oude marktplein van Athene en is gelegen aan de noordelijke kant van de Akropolis. Het plein was de ontmoetingsplaats van de stad en groeide uit tot het politieke hart toen mannen er kwamen voor een praatje, een debat of om te luisteren naar een wijze les van een filosoof. Aan dit plein liggen verschillende tempels en overheidsgebouwen die vroeger dienden als winkel en dat maakte de Agora tot het hart van het sociale en handelsleven. Het best bewaarde gebouw dat je bij een bezoek aan de Agora kunt zien is het Hephaestion. De stoa (overdekte zuilenhal) van Attalus is tegenwoordig het museum van de Agora en verder zijn er nog enkele overblijfselen te bezichtigen.

Plaka

Dit is de naam van de oudste wijk van Athene en is gelegen aan de voet van de Akropolis. De wijk bestaat voornamelijk uit een wirwar van smalle, soms steile straatjes en steegjes. Vroeger was Plaka een woonwijk, maar tegenwoordig is het een populaire wijk volgepakt met gezellige cafés, restaurants en tientallen souvenirwinkels. Ondanks de vele toeristen is een bezoek aan Plaka zeer de moeite waard want de sfeer in de wijk is nog steeds authentiek.

Tempel van Zeus

Deze tempel, die gewijd is aan de god Zeus, ligt op ongeveer een halve kilometer afstand ten zuidoosten van de Akropolis. In de zesde eeuw voor Christus begon men met de bouw van deze tempel en de werkzaamheden werden uiteindelijk pas in de tweede eeuw na Christus, toen de Romeinse keizer Hadrianus aan de macht was, afgerond. De afmetingen van de tempel zijn gigantisch, want het gebouw is maar liefst 96 meter lang en 40 meter breed. Ooit sierden 104 zuilen van elk 17 meter hoog de tempel, maar heden ten dage staan er daar nog maar 15 van overeind.

Dionysos Theater

Vanaf de Akropolis heb je mooi zicht op dit theater, dat het oudste theater van heel Europa is, want het ligt aan de voet van de berg. In het Dionysos Theater vond de Griekse tragedie haar oorsprong en vanaf de zesde eeuw voor Christus werden er voorstellingen gehouden. Het podium was in die tijd gemaakt van aangestampte aarde en het publiek zat tegen de helling op in een halve cirkel om het podium. Het theater ondervond door de eeuwen heen een aantal uitbreidingen. Uiteindelijk had het theater 67 rijen met marmeren zitplaatsen, waarop zo'n 17.000 mensen voorstellingen konden bijwonen. Helaas zijn nu alleen nog maar een aantal overblijfselen van het Dionysos Theater zichtbaar en kan het niet meer gebruikt worden om shows op te voeren.

Laat je meevoeren naar de wereld van de klassieke oudheid en krijg een indruk van hoe de Grieken en Romeinen hun leven hebben geleid. Door het bezoeken van deze prachtige bezienswaardigheden in de glorieuze stad Athene maak je een reis in het verleden!

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen