De eilandgroepen van Griekenland

Kustlijn Mykonos, Grieks eiland
Kustlijn Mykonos, Grieks eiland

Griekenland heeft duizenden eilanden, waarvan ongeveer tweehonderd bewoond zijn. Deze eilanden worden in een zevental groepen verdeeld, die dankzij hun locatie en geschiedenis allemaal een eigen identiteit en vibe hebben. 

Heb je weinig kennis van Griekenland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Ionische eilanden: Kefalonia, Zakynthos, Corfu en andere eilandjes

Voor de kust van West-Griekenland, in de Ionische Zee, liggen de Ionische eilanden. De geschiedenis van deze eilanden is heel anders dan die van de rest van Griekenland. Waar de rest van Griekenland in de late Middeleeuwen veroverd werd door de Turken, bleven de Ionische eilanden onderdeel van het Venetiaanse handelsrijk. Aan het begin van de 19e eeuw kwamen de eilanden in handen van de Britten en pas in 1864 werd het onderdeel van Griekenland. Dit zorgt ervoor dat je op de Ionische eilanden een unieke combinatie van Griekse, Italiaanse en Britse invloeden tegenkomt.


De belangrijkste bestemming is ongetwijfeld Corfu. In de hoofdstad van dat eiland zijn vele musea en mooie gebouwen te vinden. In het noordoosten van het eiland vind je vooral luxe resorts, in het oosten en zuiden is het toerisme wat massaler. Het eiland is wel weer redelijk groen ten opzichte van andere Griekse eilanden en heeft Venetiaanse invloeden. Het eiland Lefkada (Lefkas ) is klein, maar heeft wel een prachtig strand met hagelwit zand en een azuurblauwe zee: Porto Katsiki. Het grootste eiland Kefalonia is minder ontwikkeld voor toeristen, maar heeft een prachtige natuur. De cuisine van de Ionische eilanden staat bekend om zijn pastagerechten, een goede mix van de Italiaanse en Griekse keuken. Een andere favoriet is het eiland Zakynthos, waar je bijzondere excursies kunt maken zoals snorkelen met de schildpadden en prachtig helder water. Je leest er alles over in dit artikel!

Op zoek naar leuke accommodaties in Griekenland? Klik HIER voor ons gehele aanbod !

Vraag gratis een offerte aan

Kreta

Het bekendste eiland van Griekenland is ongetwijfeld Kreta. Kreta en de kleine, vaak onbewoonde eilanden voor haar kust liggen helemaal in het zuiden van de Egeïsche Zee. Dankzij haar grootte is het een heel divers eiland. Je hebt de grote hoofdstad Heraklion aan de kust, maar ook kleine pittoreske dorpjes in het binnenland. Mooie, vlakke zandstranden worden afgewisseld met woeste heuvels en bergen.

Heraklion is een moderne, niet al te interessante stad. Niet ver van de stad liggen echter wel de spectaculaire ruïnes van Knossos, een paleiscomplex van meer dan 3.000 jaar oud. Chania is een betere bestemming voor reizigers die houden van een stad met geschiedenis en authenticiteit. Veel van de oude stad is nog intact, een mix van Venetiaanse en Turkse invloeden. Vanuit de Chania is de beroemde Samariakloof goed te bereiken. Malia en Chersonissos zijn de feeststadjes van Kreta, met straat na straat aan barren en disco's. Over het algemeen is Kreta echter meer een familie bestemming: de meeste van de feestgangers zijn gecentreerd in de twee eerdergenoemde plaatsen. Elounda is een hotspot voor de rijken der aarde. Niet ver van het dorpje ligt Spinalonga, een eiland met een imposant Venetiaanse fort.

Aspiri Limni, Kreta
Aspiri Limni, Kreta

Dodekanesos: Kos, Patmos, Karpathos, Rhodos en andere eilandjes

De eilanden van de Dodekanesos vormen de meest oostelijke eilandengroep. Het grootste, belangrijkste en meest bezochte eiland is Rhodos. De gelijknamige hoofdstad is de hoofdattractie van het eiland. De vestingstad is een UNESCO Werelderfgoed en dat is niet zonder reden. Van de grootse stadsmuren en de haven tot de nauwe straatjes en het oude fort, Rhodos-stad is een leuke plek om enkele dagen in rond te lopen. Resortdorp Faliraki is de plek waar je naartoe moet gaan voor het nachtleven. Het binnenland van Rhodos is heel leeg, met maar een handvol kleine dorpjes.

Een andere populaire bestemming in de Dodekanesos is Kos. De hoofdstad, Kos-stad, staat vooral bekend om zijn barstraat, maar ook overdag is het een leuk stadje om te verkennen. Het kleine eiland is ideaal om per fiets te ontdekken omdat de dorpen aan de kust op een vlak gedeelte liggen van Kos. Je vind hier nog mooie opgravingen (het Asklepion ziekenhuis), bergdorpje Zia en het oude gezellige Kos stad. 

Saronische eilanden: Voor de kust van Athene en de Peleponessos

De Saronische eilanden liggen heel dicht bij het Griekse vasteland en zijn makkelijk per veerboot te bereiken vanuit Piraeus, de haven van Athene. Dit maakt de eilandengroep ideaal om snel even van het eilandleven te proeven en dan verder te gaan met een rondreis door de omgeving van Athene of de Peloponnesos. De eilanden hebben weinig historische bezienswaardigheden, maar wel leuke witgekalkte dorpjes en mooie stranden. Denk aan eilandjes als Hydra, Spetses en andere leuke plekjes. 

Cycladen: Mykonos, Santorini, Naxos, Paros en andere pareltjes

Boven Kreta liggen de Cycladen. Het grootste eiland, Naxos, is heel groen en vruchtbaar. In een land waar droge landschappen de norm zijn is dit een mooie afwisseling. Naast akkers en bossen heeft Naxos ook verschillende goed toegankelijke ruïnes en stranden. Het bekendste eiland van de Cycladen is ongetwijfeld Santorini. Gelegen op de steile rand van een uitgedoofde, onderzeese vulkaan is het eiland een van de meest romantische plekjes in Griekenland met pittoreske witte dorpjes tegen de helling aangebouwd.Ios en Mykonos zijn echte party eilanden, met veel uitgaansgelegenheden. Mykonos is tevens ook een heel homo-vriendelijke bestemming, hoewel het nachtleven voor iedereen is. Omdat Paros en Naxos klein zijn, heb je in een paar dagen gezien en juist daarom zijn te leuk te combineren met het grotere Santorini of Mykonos. 

Tip: vraag een gratis offerte aan voor eilandhoppen langs de Cycladen. 

Strand Naxos, Cycladen
Strand Naxos, Cycladen

Sporaden: Skiathos, Skopelos en andere eilandjes 

De Sporaden, ten noorden van Athene, is de meest obscure eilandengroep van Griekenland. De vier bewoonde eilanden zijn Skopelos, Skyros, Skiathos en Alonnisos. Deze staan bekend om hun groene natuur en goede stranden. Hoewel massatoerisme er niet volledig onbekend is, is het niettemin een van de rustigere plekjes in de Egeïsche Zee. De eilandjes zijn beroemd geworden na de opnames in de baaitjes van de film Mama Mia. 

Noord-Egeïsche eilanden: Lesbos, Chios, Samos en Thassos

Net als de Sporaden, zijn de meeste Noord-Egeïsche eilanden nog grotendeels onontdekt door het massatoerisme. Op het eiland Chios moet je zijn voor het uitzicht en het goede klimaat. Lesbos heeft 's werelds grootste versteende woud en is de geboorteplaats van Ouzo. Hier zijn nog leuke autenthieke accommodaties te vinden in dorpjes als Molyvos en Petra. Samos is de geboorteplaats van de wiskundige Pythagoras en maakt wereldberoemde wijn. En Thassos biedt zowel de mogelijkheid tot een rustige of drukke vakantie. Meer weten over deze eilanden? We schreven er een artikel over , dat lees je HIER. 

Op zoek naar de mooiste Griekse stranden? Lees hier verder. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen