Griekse Cycladen

Kustlijn Mykonos, Griekse Cycladen
Kustlijn Mykonos, Griekse Cycladen

De Griekse Cycladen is een eilandengroep in de Egeïsche Zee, gelegen ten zuidoosten van het vasteland van Griekenland. Het is het centrum van de Egeïsche archipel, dat naast de Cycladen bestaat uit de eilanden van de Dodekanesos en de Sporaden. In totaal behoren er 56 eilanden tot de groep, maar slechts 30 hiervan worden bewoond. De eilanden zijn eigenlijk de toppen van een bergachtig gebied die boven het zeeniveau uitsteken. Ooit was het gebied een landbrug, maar de afgelopen millenia is het gebied steeds verder in de zee verzonken. Vandaar dat de eilanden rotsachtig en kaal zijn, een groot deel is hierdoor onbewoonbaar.

Heb je weinig kennis van Griekenland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Populaire vakantiebestemming

De Cycladen zijn een erg populaire vakantiebestemming, het klimaat is bijzonder aangenaam en de eilanden liggen dicht bij elkaar, waardoor je gemakkelijk van eiland naar eiland reist. Dat de eilandengroep barst van de geschiedenis wordt al snel duidelijk, de naam 'Cycladen' komt van de woorden 'cyclus' en 'cirkel', die betrekking hebben op het feit dat de eilanden rond het heilige eiland Délos cirkelen.

Tip: Wist je dat we de eilanden van de Cycladen kunnen combineren met elkaar? Lees meer in ons artikel over Eilandhoppen!

Geboorteplaats van Apollo

Het eiland Délos is gelegen in de schaduw van zijn grote broer, Mykonos. Duizend jaar voor de komst van Christus was het eiland het religieuze middelpunt van het Griekse rijk. Volgens de mythologie is het eiland de geboorteplaats van de zonnegod Apollo en zijn zus, Artemis. Het eiland is klein, slechts 4 km² in oppervlakte, maar naar schatting woonden er op het hoogtepunt ongeveer 40.000 mensen. Deze schatting is gebasseerd op de omvang van de stad die tijdens opgravingen in de voorgaande eeuw is blootgelegd. Archeologen ontdekten een grote stad, compleet met tempels, winkels, markthallen en kades. Tegenwoordig is Délos één groot openluchtmuseum, waar niemand kan en mag verblijven, op de eenzame bewaker na. Het gehele eiland staat sinds 1990 op de werelderfgoedlijst.
Vraag gratis een offerte aan

Mykonos

Mykonos, direct boven Délos gelegen, is een stuk groter en drukker. Het 86 km² grote eiland is één van de meest populaire eilanden van de Cycladen, met name door de aanwezigheid van het spannende nachtleven. Dit gegeven zorgt al jaren voor massatoerisme op het eiland, dat hierdoor ook één van de duurste eilanden van de eilandengroep is. Voor wie dit aanspreekt is Mykonos een paradijs, de vakantieganger op zoek naar een stukje Griekenland kan hier echter beter vandaan blijven. Klik HIER voor Mykonos accommodaties. Naxos

In het midden van de Cycladen ligt het eiland Naxos, dat met een oppervlakte van 448 km² het grootste eiland van de archipel is. Ook is het dankzij de Zas, met 1001 meter het hoogste punt van de eilandengroep. Naxos is het enige eiland dat enigzins vruchtbare grond heeft. De bevolking van het eiland profiteert hier dan ook met volle teugen van en verbouwen het grootste deel van hun voedsel. De wijnen die hier geproduceerd worden, worden door heel Griekenland geroemd. Voor onze leukste accommodaties op Naxos klik HIER. Deze zeer kleine greep uit de eilanden van de archipel geeft de diversiteit van de Cycladen goed weer. Het is dan ook geen toeval dat de prachtige eilandengroep zo populair is onder toeristen van over de hele wereld.

Eilandhoppen tussen Santorini, Naxos, Paros en Mykonos? Lees HIER verder. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen