Hvolsvöllur

Eyjafjallajokull in de buurt van Hvolsvöllur
Eyjafjallajokull in de buurt van Hvolsvöllur

Het kleine, jonge stadje Hvolsvöllur ligt op ongeveer 100 kilometer afstand van de hoofdstad van IJsland, Reykjavik, in het zuiden van het land. Het ligt in de regio Zuidland, een van de acht regio's van IJsland. De hoofdstad van deze regio is Selfoss. Het stadje Hvolsvöllur is jong en klein en telt nog geen 800 inwoners. In 1932 werd er pas het eerste huis om in te wonen gebouwd. De rivieren rondom Hvolsvöllur zorgden, nadat deze werden voorzien van een brug, ervoor dat het stadje een industrie-, handels- en servicecentrum kon worden. Het stadje is daarnaast heel gemakkelijk te bereiken met de auto en het openbaar vervoer via de ringweg.

In het stadje vind je onder andere een bank, een toeristen informatiepunt, een sportcentrum, een postkantoor, een zwembad, enkele autoservices en tankstations. Bij de tentoonstellingen in het Saga Centre kom je alles te weten over de bekende IJslandse saga's uit de tijd van de Vikingen, met als bekendste de Njálssaga. Het is erg leuk om deze te bezoeken tijdens je verblijf in Hvolsvöllur. Er zijn enkele hotels, appartementen en homestays in Hvolsvöllur waar je kunt verblijven, maar niet heel veel. Ook zijn er een paar restaurants waar je een hapje kunt eten. Het aanbod is niet groot, maar voor een klein stadje is het voldoende.

In de omgeving van Hvolsvöllur is veel prachtige natuur. Er zijn veel heuvels, bergen, gletsjers en vulkanen te vinden, waardoor het stadje een interessante bestemming is voor toeristen. Zo vind je in de buurt de mooie vulkaan Eyjafjallajökull (die overigens in 2010 nog is uitgebarsten), de gletsjer Mýrdal en de Gljufurarfoss watervallen. Er worden vanuit de plaats regelmatig bustochten georganiseerd waarmee je de omgeving kunt verkennen. Hvolsvöllur is daardoor een fijne plek om te verblijven als je deze bezienswaardigheden wilt gaan bezoeken tijdens je vakantie naar IJsland, ondanks dat het zo klein is.

Sandra 'In de 20 jaar dat ik als reisspecialist werk heb ik veel reizen uitgestippeld in IJsland en gelukkig ook het voorrecht gehad om er zelf heen te gaan. IJsland moet je op je gemak bezoeken. Neem de tijd. De Golden Circle, uitgestrekte gletsjermeren en waanzinnige watervallen vind je er. Of ga snorkelen tussen twee continenten in de Silfra kloof, een onvergetelijke ervaring!', Sandra - reisexpert IJsland gratis reisvoorstel >>

Landkaart Hvolsvöllur
Plaatsen in de buurt van Hvolsvöllur (IJsland) :
 • Selfoss (43 km)
 • Hveragerdi (55 km)
 • Reykjavík (92 km)
 • Saudarkrokur (223 km)
 • Akureyri (238 km)
 • Siglufjordur (274 km)
 • Isafjordur (292 km)
 • Neskaupstadur (350 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Hvolsvöllur

  Eyjafjallajokull Visitor Centre (Hvolsvöllur)

  Eyjafjallajokull Visitor Centre
  Eyjafjallajokull Visitor Centre

  Precies een jaar nadat de vulkaan Eyjafjallajökull uitbarstte werd het bezoekerscentrum geopend. Dit centrum, gelegen op 40 kilometer ten oosten van Hvolsvöllur, is een familiebedrijf. Het wil bezoekers een persoonlijke kijk geven hoe het is om een vulkaan in je achtertuin te hebben. Een korte film portretteert de uitbarsting en de hectische tijden en uitdagingen waar de familie voor kwam te staan.

  Njál Saga (Hvolsvöllur)

  Njál Saga
  Njál Saga
  Kaart met locatie Njál Saga

  Vanuit Hvolsvöllur kun je met een georganiseerde bustocht belangrijke plaatsen uit de Njál's saga, een van de bekendste IJslandse saga's, bezoeken. Ook kun je in Hvolsvöllur het Saga Center bezoeken. Hier kom je alles te weten over de sagen. Ontdek de wereld van de mythologie en ontmoet de karakters uit de beroemde Brennu-Njal sage. In de Co-op expositie maak je een reis door de tijd en wandel je door honderd jaar handel in Zuid-IJsland.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van IJsland bekijken.

  Vervoer

  De bekende ringweg van IJsland loopt door Hvolsvöllur. Hierdoor is het dorp makkelijk te bereiken met de auto of het openbaar vervoer.

  Geschiedenis

  Het stadje bestaat nog niet lang, pas in 1932 werd het eerste woonhuis hier gebouwd. Sindsdien is het plaatsje uitgegroeid tot het handels- en servicecentrum van de omgeving. In 2010 werden vele evacués in Hvolsvöllur opgevangen vanwege de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull.

  Interesse in een reis naar IJsland? We helpen u hier graag bij. Er is nog geen zekerheid wanneer we weer op vakantie kunnen gaan. Het reisvoorstel is gratis & vrijblijvend zodat u nergens aan vast zit.

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.


  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Hvolsvöllur