Saudarkrokur

Kerkje in klein dorp Saudarkrokur, IJsland
Kerkje in klein dorp Saudarkrokur, IJsland

Saudarkrokur ligt in het noorden van IJsland en heeft zo'n 2.800 inwoners. Het is dus niet erg groot, net als de meeste steden in IJsland overigens. Het stadje ligt in de gemeente Skagafjordur en tevens aan het gelijknamige fjord Skagafjordur. Saudarkrokur ligt in de regio West-Noordland, een van de in totaal acht regio's van IJsland. De stad begon in 1870 zijn bestaan als handelsstad, maar sinds 1947 is het meer een marktstad. De bevolking leeft voornamelijk veel van de visvangst en de visverwerkende industrie. Rondom Saudarkrokur bevinden zich imposante kliffen die boven de stad uitkomen. Je hebt op verschillende plekken een geweldig uitzicht over het fjord. 

De stad Saudarkrokur is volop in ontwikkeling. Er komen steeds meer winkels en diensten, zoals bijvoorbeeld een wellnesscentrum en een golfbaan. Ook vind je er enkele musea, een ziekenhuis, een basisschool, enkele sportvelden en een houten kerkje uit het jaar 1892. In de restaurants van de stad kun je vaak traditionele gerechten met producten uit de regio bestellen. Vooral als je van een actieve vakantie houdt, zit je goed in Saudarkrokur. Enkele voorbeelden van activiteiten die je er kunt doen zijn vissen, paardrijden, skiën, golfen en motorcrossen. Verder worden er regelmatig boottochten georganiseerd vanuit Saudarkrokur naar het onbewoonde vogeleilandje Drangey. De IJslandse saga van Grettit de Sterke heeft zich op dit eiland afgespeeld, waar Drangey dus vooral bekend van is.

Sandra 'In de 20 jaar dat ik als reisspecialist werk heb ik veel reizen uitgestippeld in IJsland en gelukkig ook het voorrecht gehad om er zelf heen te gaan. IJsland moet je op je gemak bezoeken. Neem de tijd. De Golden Circle, uitgestrekte gletsjermeren en waanzinnige watervallen vind je er. Of ga snorkelen tussen twee continenten in de Silfra kloof, een onvergetelijke ervaring!', Sandra - reisexpert IJsland gratis reisvoorstel >>

Landkaart Saudarkrokur
Plaatsen in de buurt van Saudarkrokur (IJsland) :
 • Siglufjordur (56 km)
 • Akureyri (71 km)
 • Isafjordur (163 km)
 • Hveragerdi (207 km)
 • Reykjavík (208 km)
 • Selfoss (211 km)
 • Hvolsvöllur (223 km)
 • Neskaupstadur (283 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Saudarkrokur

  Hlidarendi Golf (Saudarkrokur)

  Hlidarendi Golf heeft de langste 9-holes golfbaan van IJsland. Vanaf de baan heb je een prachtig uitzicht over de nabijgelegen stadjes en het landschap rondom de golfbaan. Golfliefhebbers kunnen zich in IJsland goed vermaken op een van de vele golfbanen.

  Paardrijden (Saudarkrokur)

  Paardrijden
  Paardrijden
  Kaart met locatie Paardrijden

  Je kunt erg goed paardrijden in de omgeving. Er zijn paardrijtochten van enkele uren tot enkele dagen. Een uitstekende manier om de natuur te ontdekken. Ook worden er vaak paardenshows gegeven.

  Vogeleiland Drangey (Saudarkrokur)

  Vogeleiland Drangey
  Vogeleiland Drangey
  Kaart met locatie Vogeleiland Drangey

  De excursie naar het vogeleiland Drangey is aan te raden. Dragey is het restant van wat 700.000 jaar geleden eens een vulkaan is geweest, en bestaat vrijwel geheel uit tufsteen. De top is slechts via een moeilijk pad omhoog te bereiken.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van IJsland bekijken.

  Vervoer

  Ringweg 1 loopt langs Saudarkrokur en de afstand naar Reykjavík is 290 km, dus dat is redelijk ver. Met de auto doe je daar ruim 3,5 uur over om er te komen. Je kunt ook met een binnenlandse vlucht van Reykjavík naar Saudarkrokur, deze vlucht duurt ongeveer 30 minuten. De luchthaven van Saudarkrokur heeft Saudarkrokur Airport of Alexandersflugvollur.

  Geschiedenis

  De stad Saudarkrokur begon in 1870 zijn bestaan als handelsstad, maar sinds 1947 is het een marktstad. In 1881 werd er de eerste school geopend.

  Weer

  Er valt het hele jaar door redelijk veel regen in Saudarkrokur.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Interesse in een reis naar IJsland? We helpen u hier graag bij. Er is nog geen zekerheid wanneer we weer op vakantie kunnen gaan. Het reisvoorstel is gratis & vrijblijvend zodat u nergens aan vast zit.

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.


  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Saudarkrokur