Hveragerdi

Warmwaterbronnen Hveragerdi, IJsland
Warmwaterbronnen Hveragerdi, IJsland

In het zuiden van IJsland ligt Hveragerdi. De stad is 9 km² groot en heeft een inwoneraantal van ongeveer 2.300. De stad is door hete bronnen omgeven die vulkanisch van aard zijn. Hierdoor komen er op diverse plekken in de plaats stoompluimen spontaan uit de grond. Dit komt voor tussen stoeptegels, in tuinen en door scheuren in het asfalt. Doordat de stad in een geothermaal gebied ligt, is het de perfecte plaats om diverse soorten fruit, groenten en bloemen te kweken in kassen. De kassen worden namelijk verwarmd via de hete bronnen waarom Hveragerdi berucht is. Ook is het centrum met zijn warme bronnen en modderpoelen erg kleurrijk. De bronnen trekken jaarlijks veel toeristen naar Hveragerdi en dan voornamelijk naar de Reykjadalur hotsprings. 

Reykjadalur hotsprings

Een van de grootste redenen waarom mensen Hveragerdi bezoeken is de Reykjadalur hotsprings. En geef eerlijk toe, wat is er nou beter dan op een koude dag een warm bad te nemen, midden in de prachtige IJslandse natuur! In IJsland vind je veel hotsprings, maar deze is extra bijzonder omdat de hotspring in de vorm van een rivier is. Het ligt bovendien in een prachtige vallei. De hotspring is ongeveer 45min. rijden vanaf Reykjavik, waardoor het een mooi uitstapje is vanuit de hoofdstad. Eenmaal bij het beginpunt aangekomen dien je nog wel zo'n 3 kilometer naar de hotspring te lopen, maar de weg ernaartoe is prachtig. Leuk om te weten is dat de temperatuur van de rivier varieert, hoe dichter je namelijk bij de bron komt, hoe warmer het wordt.

Reykjadalur hotsprings
Reykjadalur hotsprings

Landkaart Hveragerdi
Plaatsen in de buurt van Hveragerdi (IJsland) :
 • Selfoss (13 km)
 • Reykjavík (37 km)
 • Hvolsvöllur (55 km)
 • Saudarkrokur (207 km)
 • Akureyri (237 km)
 • Isafjordur (247 km)
 • Siglufjordur (262 km)
 • Neskaupstadur (380 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Hveragerdi

  Hveragerdi Hot Spring River Trail (Hveragerdi)

  Hveragerdi Hot Spring River Trail
  Hveragerdi Hot Spring River Trail
  Kaart met locatie Hveragerdi Hot Spring River Trail

  Een prachtige wandeltocht is de Hveragerdi Hot Spring River Trail. Deze wandeling brengt je naar de bekende warmwaterbronnen van de stad, maar is eigenlijk ook al een activiteit op zich. De wandeling is zo'n 4 kilometer enkele reis en op de heenweg bijna alleen maar omhoog. De heenweg is daardoor een stukje langer dan op de terugweg. De wandeling is niet geschikt voor mensen die wat slechter ter been zijn. Belangrijk is om wandelschoenen aan te doen tijdens de wandeling, in de winter kan er namelijk sneeuw liggen en het is er vaak drassig en modderig. Wijk daarnaast niet af van de paden, dit kan gevaarlijk zijn omdat erop sommige plekken stoom uit de grond komt.

  Laugaskard zwembad (Hveragerdi)

  Laugaskard zwembad
  Laugaskard zwembad
  Kaart met locatie Laugaskard zwembad

  Een van de grootste en mooiste zwembaden van IJsland vind je in Laugaskard, wat een onderdeel is van Hveragerdi. Het zwembad heet het Hveragerdi Zwembad en ligt 45 kilometer van Reykjavik af. Dit openbare zwembad ligt buiten en wordt warm gehouden met de nabijgelegen hete bronnen, zodat deze het gehele jaar open kan zijn.

  Wandelen in de valleien (Hveragerdi)

  Wandelen in de valleien
  Wandelen in de valleien
  Kaart met locatie Wandelen in de valleien

  De prachtige valleien ten noorden van Hveragerdi zijn ideaal om te wandelen. Voornamelijk een wandeling maken naar de Varma rivier en de warmwaterbronnen in deze rivier is een aanrader. Doordat het kokende water zich mengt met het koude gletsjerwater heeft het de perfecte temperatuur om in te baden. Je kan dit het hele jaar door doen. Tijdens een wandeling door de valleien heb je prachtige uitzichten op het dorpje en de achtergelegen heuvels.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van IJsland bekijken.

  Vervoer

  Hveragerdi is is vanuit Reykjavik makkelijk te bereiken met de auto met de snelweg nr. 1. In ongeveer 45 minuten rijd je naar het plaatsje. Het is ook mogelijk om met het openbaar vervoer of een taxi te gaan.

  Geschiedenis

  Hveragerdi is een plaats die altijd bekend stond om het geothermische gebied waar het op ligt. De plaats heeft hier veel profijt van, zo kunnen de kassen op deze manier het hele jaar van warmte worden voorzien. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat Hveragerdi de meest noordelijke producent is van bananen. Het kokende water in de grond wordt zelfs soms gebruikt om voedsel in de grond te koken. Dit doe je door het een paar uur te begraven en restaurants in deze omgeving krijgen op die manier een heel uniek menu. Daarnaast hebben de warmtebronnen ook al voor wat ellende gezorgd. Zo zijn er verhalen over warmwaterbronnen die 's nachts zijn opengegaan in woonkamers, keukens of slaapkamers van mensen.

  Kassen in Hveragerdi
  Kassen in Hveragerdi

  Weer

  Het weer in Hveragerdi is redelijk koud het hele jaar door. Dit komt door het hooggebergteklimaat dat er heerst. De temperaturen kunnen hierdoor overdag en in de nacht erg verschillen. De warmste maand is juli met een gemiddelde temperatuur van 10 graden. De koudste maand is januari met een gemiddelde temperatuur van -1 graden.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Hveragerdi