Hveragerdi

Warmwaterbronnen Hveragerdi, IJsland
Warmwaterbronnen Hveragerdi, IJsland

In het zuiden van IJsland ligt Hveragerdi. Dit stadje ligt aan de rand van een geothermaal actief gebied dat onderdeel uitmaakt van het Hengill vulkaansysteem. De stad is 9 km² groot en heeft een inwoneraantal van ongeveer 2.300. De stad is door hete bronnen omgeven die vulkanisch van aard zijn. In de plek komen op diverse plaatsen stoompluizen spontaan uit de grond. Dit komt voor tussen stoeptegels, in tuinen en door scheuren in het asfalt. Om zijn kassen die via hete bronnen worden verwarmd is Hveragerdi berucht. Van alle kassen in IJsland ligt ongeveer 40% in deze stad. Diverse soorten fruit en groenten en bloemen worden in deze kassen verbouwd. Doordat er regelmatig aardbevingen plaatsvinden bevindt zich hier geen hoogbouw. Ook is het centrum met zijn warme bronnen en modderpoelen erg kleurrijk. De hot springs trekken jaarlijks veel toeristen naar Hveragerdi.

Sandra 'In de 20 jaar dat ik als reisspecialist werk heb ik veel reizen uitgestippeld in IJsland en gelukkig ook het voorrecht gehad om er zelf heen te gaan. IJsland moet je op je gemak bezoeken. Neem de tijd. De Golden Circle, uitgestrekte gletsjermeren en waanzinnige watervallen vind je er. Of ga snorkelen tussen twee continenten in de Silfra kloof, een onvergetelijke ervaring!', Sandra - reisexpert IJsland gratis reisvoorstel >>

Landkaart Hveragerdi
Plaatsen in de buurt van Hveragerdi (IJsland) :
 • Selfoss (13 km)
 • Reykjavík (37 km)
 • Hvolsvöllur (55 km)
 • Saudarkrokur (207 km)
 • Akureyri (237 km)
 • Isafjordur (247 km)
 • Siglufjordur (262 km)
 • Neskaupstadur (380 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Hveragerdi

  Laugaskard zwembad (Hveragerdi)

  Laugaskard zwembad
  Laugaskard zwembad
  Kaart met locatie Laugaskard zwembad

  Een van de grootste en mooiste zwembaden van IJsland vind je in Laugaskard, wat een onderdeel is van Hveragerdi. Het zwembad heet het Hveragerdi Zwembad en ligt 45 kilometer van Reykjavik af. Dit openbare zwembad ligt buiten en wordt warm gehouden met de nabijgelegen hete bronnen, zodat deze het gehele jaar open kan zijn.

  Wandelen in de valleien (Hveragerdi)

  Wandelen in de valleien
  Wandelen in de valleien
  Kaart met locatie Wandelen in de valleien

  De prachtige valleien ten noorden van Hveragerdi zijn ideaal om te wandelen. Voornamelijk een wandeling maken naar de Varma rivier en de warmwaterbronnen in deze rivier is een aanrader. Doordat het kokende water zich mengt met het koude gletsjerwater heeft het de perfecte temperatuur om in te baden. Je kan dit het hele jaar door doen. Tijdens een wandeling door de valleien heb je prachtige uitzichten op het dorpje en de achtergelegen heuvels.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van IJsland bekijken.

  Vervoer

  In het zuidelijke deel van de stad loopt het pad naar Þorlákshöfn. Hier kan de ferry genomen worden naar de Westman eilanden. Er zijn meerdere internationale luchthavens in IJsland, waaronder één in Akureyri en één in Reykjavik. Vanaf Nederland gaan diverse directe vluchten en ook vluchten met een tussenstop in bijvoorbeeld Kopenhagen of Londen. Vanuit hier kun je met een huurauto, taxi of openbaar vervoer verder naar Hveragerdi. Verder zijn er meerdere nationale luchthavens te vinden in IJsland, waarmee je binnen IJsland van stad naar stad kunt vliegen.

  Geschiedenis

  IJsland is nu 20 miljoen jaar oud, dit is in tegenstelling tot andere landen nog erg jong. De Griekse koopman Pytheas ontdekte het eiland voor het eerst. Hij was op boottocht en noemde het land Thule. IJsland ligt op een dunne plek op de aardkorst waardoor het erg warm is van onderen. De dikte van de aardkorst is rond de 5 tot 10 kilometer. In alle andere landen van Europa heeft deze een dikte van wel 35 tot 40 kilometer.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Interesse in een reis naar IJsland? We helpen u hier graag bij. Er is nog geen zekerheid wanneer we weer op vakantie kunnen gaan. Het reisvoorstel is gratis & vrijblijvend zodat u nergens aan vast zit.

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.


  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Hveragerdi