Isafjordur

Landschap Isafjordur, IJsland
Landschap Isafjordur, IJsland

De stad Isafjordur ligt in het noordwesten van het mooie IJsland. Het is de hoofdstad en tevens de grootste stad van de IJslandse regio Westfjorden. IJsland telt in totaal acht regio's. Het stadje Isafjordur is gelegen op een zanderige uitloper (in het IJslands 'eyri' genoemd) van het Skutulsfjördur fjord. De ligging van de stad is daardoor prachtig. De plaats Isafjordur telt bijna 3.000 inwoners. Een leuk weetje is dat een voormalig president van IJsland, Ólafur Ragnar Grimsson, geboren is in deze stad. Hij was president van IJsland van het jaar 1996 tot 2016.

Wat te doen in Isafjordur

De visserij is de belangrijkste economische sector van de stad Isafjordur. In de haven varen veerboten uit naar de naburige dorpen en ook grote cruiseschepen vol toeristen die de regio komen bezoeken leggen aan in de haven van Isafjordur. De haven van de stad is dus nog erg veel in gebruik. Verder is de plaats ook goed te bereiken via een weg die Isafjordur met de plaatsen Bolungarvík en Súdavík verbindt. Bovendien heeft de plaats een eigen luchthaven met de naam Isafjardarflugvöllur, welke twee kilometer ten zuiden van de stad ligt. Er gaan regelmatig vluchten van en naar de hoofdstad Reykjavik. De stad is dus bijzonder goed bereikbaar, zelfs terwijl het zo afgelegen ligt in het noordwesten van IJsland.

Ondanks het kleine aantal inwoners en afzondering van de rest van het land, straalt het stadje een echte stedelijke sfeer uit. Je vindt er kleurrijke, smalle straatjes en veel mooie, oude gebouwen. Daarnaast zijn er een ziekenhuis, een postkantoor, een kerk, een muziekschool, een stadspark, een kunstgalerij en een bibliotheek gevestigd in Isafjordur. Verder vindt er jaarlijks een veel bezocht muziekfestival plaats en kun je bovendien erg goed eten in de verschillende restaurants die in het stadje Isafjordur te vinden zijn. Voor de grootte van de stad is er dus genoeg te doen.

Landkaart Isafjordur
Plaatsen in de buurt van Isafjordur (IJsland) :
 • Saudarkrokur (163 km)
 • Siglufjordur (190 km)
 • Reykjavk (223 km)
 • Akureyri (233 km)
 • Hveragerdi (247 km)
 • Selfoss (258 km)
 • Hvolsvllur (292 km)
 • Neskaupstadur (445 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Isafjordur

  Aldrei fr g sudur Festival (Isafjordur)

  Aldrei fr g sudur Festival
  Aldrei fr g sudur Festival
  Kaart met locatie Aldrei fr g sudur Festival

  Het jaarlijks festival Aldrei fór ég sudur trekt veel bezoekers. De naam van het festival betekent zoiets als; 'Nooit ging ik weg' (naar het zuiden c.q. Reykjavík). Tijdens het festival komen diverse lokale artiesten naar de plaats, maar ook de grootste namen in IJsland spelen er. Het duurt in totaal drie dagen. De entree van het festival is gratis


  Isafjordur Maritiem Museum (Isafjordur)

  Isafjordur Maritiem Museum
  Isafjordur Maritiem Museum
  Kaart met locatie Isafjordur Maritiem Museum

  Het Isafjordur Maritiem Museum is een museum in een 18e eeuws gebouw. In het museum leer je meer over de visserij, wat een zeer belangrijke inkomstenbron was en is voor het plaatsje Isafjordur. In het museum zelf, maar ook in het gebied eromheen, vind je allerlei productieapparatuur, schepen en benodigdheden voor het vissen.

  Kunstgalerij Slunkariki (Isafjordur)

  In de kunstgalerij Slunkariki worden zowel werken van internationale als IJslandse artiesten getoond. De galerij begon met het tentoonstellen van kunst in 1985 en heeft in de afgelopen jaren meer dan 270 tentoonstellingen gehad. De galerie komt aan zijn naam dankzij Solo Slunkariki, die een autodidact was en de eerste helft van de vorige eeuw leefde. Hij bouwde hier een huis.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van IJsland bekijken.

  Vervoer

  Isafjordur heeft een luchthaven met regelmatige vluchten naar Reykjavík. Deze luchthaven ligt twee kilometer ten zuiden van het stadje.

  Geschiedenis

  Handelaars vestigden zich hier in 1569 en het werd het belangrijkste handelspunt voor de Denen. Het stadje was in de 16e eeuw aangesloten bij de Hanze. In die tijd waren heksenprocessen aan de orde van de dag. Veel inwoners werden verbannen naar Hornstrandir, dat nu een natuurgebied is. Het in 1734 gebouwde Tjöruhúsid is nu het oudste nog bestaande huis op IJsland. Stadsrechten kreeg Isafjördur pas in 1786.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Isafjordur