Siglufjordur

Skyline Siglufjordur vanaf het water gezien.
Skyline Siglufjordur vanaf het water gezien.

In het noorden van IJsland ligt Siglufjordur, een kleine vissersstad met leuke, kleurige huisjes. Met name de haring is erg bekend in dit gebied, waardoor de stad ook wel 'haringstad' wordt genoemd. Er wonen iets meer dan 1.000 mensen in deze stad. Siglufjordur (de naam zegt het al een beetje) is gelegen aan een smal fjord in de gemeente Fjallabyggo, aan de noordkust van IJsland en de stad is zo'n 40 kilometer verwijderd van de Noordpoolcirkel. De stad ligt in de regio Oost-Noordland, een van de acht regio's van IJsland.

Tot aan de jaren '50 woonden er nog ruim3.000 mensen in de stad, een stuk meer dan nu. Sindsdien is het aantal sterk afgenomen. Dit kwam onder andere doordat de stad slecht bereikbaar was in vergelijking met andere IJslandse steden, ondanks de 800 meter lange tunnel die in 1967 werd gebouwd. Het dreigende gevaar voor mogelijke lawines zorgde ervoor dat de tunnel regelmatig moest worden gesloten. Om de toegankelijkheid te verbeteren is er in 2010 een nieuwe tunnel geopend met twee banen die Siglufjordur direct verbindt met Ólafsfjördur en de rest van Oost-IJsland. Deze tunnel heet Hédinsfjardargöng. Hierdoor is de stad een stuk beter bereikbaar geworden dan het voorheen was.

In de stad vind je diverse kunstgalerijen, cafeetjes en winkels. Enkele kilometers ten zuiden van de visserstad ligt een mooi bos waar regelmatig IJslanders te vinden zijn die er een wandelingetje maken of genieten van een picknick. In dit bos is ook een leuk watervalletje verstopt, de Leyningsfoss. Om deze te vinden moet je goed zoeken, want de waterval ligt goed verborgen tussen de bomen. De waterval wordt ook wel 'het geheim van Siglufjordur' genoemd. Verder is het leuk om het maritieme Herring Era Museum te bezoeken, dat te vinden is in de stad. Het is het grootste maritieme museum van IJsland. Let wel op: het museum is van oktober tot en met april niet altijd geopend.

Sandra 'In de 20 jaar dat ik als reisspecialist werk heb ik veel reizen uitgestippeld in IJsland en gelukkig ook het voorrecht gehad om er zelf heen te gaan. IJsland moet je op je gemak bezoeken. Neem de tijd. De Golden Circle, uitgestrekte gletsjermeren en waanzinnige watervallen vind je er. Of ga snorkelen tussen twee continenten in de Silfra kloof, een onvergetelijke ervaring!', Sandra - reisexpert IJsland gratis reisvoorstel >>

Landkaart Siglufjordur
Plaatsen in de buurt van Siglufjordur (IJsland) :
 • Saudarkrokur (56 km)
 • Akureyri (64 km)
 • Isafjordur (190 km)
 • Hveragerdi (262 km)
 • Neskaupstadur (264 km)
 • Reykjavík (264 km)
 • Selfoss (265 km)
 • Hvolsvöllur (274 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Siglufjordur

  Het Haringmuseum (Siglufjordur)

  Het Haringmuseum
  Het Haringmuseum
  Kaart met locatie Het Haringmuseum

  Het Haringmuseum is gevestigd in het Sildarminjasafnio. Dit is een houten, rode gebouw aan de kade, waar met geluidsmateriaal en beeld de herinneringen worden bewaard aan de haringvangst. Siglufjordur was in de eerste helft van de 20e eeuw dan ook de belangrijkste vissersplaats op het land voor de haringvisserij. Duizenden mensen die in IJsland woonden vonden hier werk, maar in 1965 verdwenen de grote haringscholen. In het gebouw van Roaldsbrakki ligt nu dit haringmuseum.

  Kleurrijke huizen (Siglufjordur)

  Kleurrijke huizen
  Kleurrijke huizen
  Kaart met locatie Kleurrijke huizen

  In de IJslandse dorpen en stadjes zijn veel mooie huizen aanwezig. Dit kunnen typische landelijke gras huizen zijn. Deze oude architectuur heeft een dak wat met gras begroeid is. Daarnaast heb je ook huizen in IJsland die van golfplaten gebouwd zijn. Verder hebben vele woningen allerlei kleuren, zoals groen, rood en geel. In Siglufjordur zie je veel van deze traditionele huizen.

  Midzomernachtzon Siglufjordur (Siglufjordur)

  Midzomernachtzon Siglufjordur
  Midzomernachtzon Siglufjordur
  Kaart met locatie Midzomernachtzon Siglufjordur

  Het is mooi om vanuit deze plek de midzomernachtzon te bekijken. Tijdens de winter duren de dagen in deze stad slechts 3 uur, maar in de zomer schijnt de zon elke dag tussen de 20 en 24 uur. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan de midzomernachtzon worden ervaren. Deze zon verwarmt erg weinig.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van IJsland bekijken.

  Vervoer

  Siglufjorour heeft een luchthaven, namelijk Siglufjorour Airport. Vanuit Nederland zijn er geen rechtstreekse vluchten naar deze plek. Je kunt wel landen in Akureyri, wat 78,8 kilometer van Siglufjorour af ligt.

  Geschiedenis

  De voorgaande naam van de stad was Thormodseyri. Siglufjordur heette zo ter ere van de eerste kolonist, Thormodur Rammi. In 1918 kreeg de plaats stadsrechten. Siglufjordur was van 1900 tot 1970 de haringhoofdstad van het Noord-Atlantisch gebied. Dagelijks voerde honderden vissersboten het kleine fjord in om hun gevangen vis aan land te brengen. Wel 10.000 mensen waren in hoogtijdagen met de haringverwerkingsindustrie bezig. Dat waren meer mensen dan in de stad zelf woonden. Het inwonersaantal nam in de jaren `50 enorm af. Dit probeerde de IJslandse regering tegen te gaan door de plaatselijke verbindingen en wegeninfrastructuur te verbeteren. Toen de 800 meter lange tunnel Strákagong in 1967 werd geopend door de berg Strákar werd de plaats beter bereikbaar. Omdat wegens lawinegevaar deze nog regelmatig gesloten was, is er een dubbelbaantunnel in oostelijke richting aangelegd van 11 kilometer lang. In oktober 2010 werd deze tunnel opengesteld.

  Heeft u interesse in een reis naar IJsland? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Siglufjordur