Neskaupstadur

Neskaupstadur
Neskaupstadur

Neskaupstadur ligt in het oosten van IJsland, op de noordelijke oever van de fjord Nordfjordur in de regio Austurland. In totaal telt IJsland acht regio's. Neskaupstadur is de derde grootste stad van Oost-IJsland en telt ruim zo'n 1.700 inwoners. Het is gelegen in een fjordengebied. Voorheen heette het plaatsje Nes en was het alleen nog maar toegankelijk per boot. Nu kun je er via een tunnel van 626 meter lang komen die door het Oddskard gebergte gaat. Deze tunnel is smal, heeft maar één rijbaan en is spaarzaam verlicht. Het gebergte staat bekend een erg goed skigebied te zijn en wordt ook wel eens 'de Alpen van het Oosten' genoemd.

De kade bij Neskaupstadur
De kade bij Neskaupstadur

Wat te doen in Neskaupstadur 

Visserij is de belangrijkste bron van inkomsten. Neskaupstadur heeft een aantal visboerderijen waar voornamelijk zalm wordt gekweekt. Er zijn in de stad drie interessante musea: een maritiem, een kunst- en een natuurmuseum. Vanuit het stadje worden boottochten georganiseerd naar Mjóifjördur, een lang smal fjord omgeven door bergen en steile kliffen. Je kunt hier verschillende prachtige watervallen tegenkomen. Verder worden er jaarlijks twee verschillende festivals gehouden in de stad. Dat zijn het familiefestival Verslunarmannahelgi in augustus en het driedaagse rockfestival Eistnaflug in juli.

Landkaart Neskaupstadur
Plaatsen in de buurt van Neskaupstadur (IJsland) :
 • Akureyri (213 km)
 • Siglufjordur (264 km)
 • Saudarkrokur (283 km)
 • Hvolsv÷llur (350 km)
 • Selfoss (374 km)
 • Hveragerdi (380 km)
 • ReykjavÝk (406 km)
 • Isafjordur (445 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Neskaupstadur

  Boottocht naar Mjˇifj÷r­ur (Neskaupstadur)

  Vanuit Neskaupstadur worden boottochten georganiseerd naar Mjóifjörður, een langgerekt fjord met verschillende watervallen. Daar is tevens een natuurhistorisch museum in het kleine plaatsje te vinden, waar slechts 42 mensen wonen. Hiermee is het het kleinste dorp van het land. De oudste vuurtoren van IJsland vind je aan de ingang bij het fjord.


  GrŠnanes golfbaan (Neskaupstadur)

  GrŠnanes golfbaan
  GrŠnanes golfbaan
  Kaart met locatie GrŠnanes golfbaan

  Neskaupstadur bezit een 9-holes golfbaan genaamd Grænanes. De betekenis hiervan is eigenlijk 'groene landtong'. Het ligt iets hoger dan de vallei van het fjord. Door de prachtige omgeving en goed onderhouden golfbaan is een spelletje golf spelen hier geen straf.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van IJsland bekijken.

  Vervoer

  Er vaart regelmatig een boot naar het nabijgelegen Mjoifordur. De stad was tot 1949 alleen over zee te bereiken, na de bouw van een weg is de plaats ook over land bereikbaar. Ook kun je er via een tunnel van 626 meter lang komen die door het Oddskard gebergte gaat. Deze tunnel is smal, heeft maar één rijbaan en is spaarzaam verlicht.

  Geschiedenis

  Neskaupstadur ligt op het land dat ten tijde van de kolonisatie van IJsland omstreeks 960 na Chr. bij de boerderij Nes behoorde. Men vermoedt dat deze boerderij oorspronkelijk door de vader van Erik de Rode was gebouwd, een Viking die in meerdere IJslandse saga's een rol speelt.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Neskaupstadur