Genève

Uitzicht op de stad Genève
Uitzicht op de stad Genève

Genève ligt verscholen tussen de Alpentoppen aan het meer van Genève, in het westen van Zwitserland. Genève is de hoofdstad van het gelijknamige kanton. De stad is het hoofdkwartier van de Verenigde Naties en het Rode Kruis. Om deze reden wordt het ook wel eens "hoofdstad van de vrede" genoemd. Aan de rechterkant van het meer vind je vooral de grote hotels en vele restaurants. Aan de linkeroever vind je het oude gedeelte van de stad die gedomineerd wordt door de ST-Pierre kathedraal. Verder vind je in de stad tal van kades, wandelpaden langs het meer, parken, drukke maar charmante steegjes en heel veel winkeltjes. Wanneer winkelen je wel aanspreekt raden wij je aan een dikke portemonnee mee te nemen want in de winkelstraten vind je voornamelijk de duurdere merken. Aan de kades van Genève vind je verschillende schepen die je uitnodigen om een dagtochtje over het meer van Genève te maken. Wil je een dagje de stad uit? Dan is een uitstapje naar de Berg Salève een leuke dagbesteding. De berg ligt nabij de grens met Frankrijk. Per kabelbaan word je op 1.100 meter hoogte gebracht en zo heb je een uniek uitzicht over het meer, zijn stad, de Alpen en Mont Blanc.

Aanbieders van vakanties naar Genève
Booking.com (hotel) Klik
Interhome (vakantiehuizen) Klik

Landkaart Genève
 • Basel (185 km)
 • Bern (129 km)
 • Lausanne (51 km)
 • Lugano (218 km)
 • Luzern (190 km)
 • Sankt Gallen (281 km)
 • Schaffhausen (251 km)
 • Winterthur (244 km)
 • Zürich (224 km)
 • Ervaringen

  Flour Nathalie op 5 oktober 2017 plaats: Genève, reisperiode: september 2017

  Mooie stad maar duurste stad van Europa en weinig bruisend.

  • Algemeen 6
  • Uitgaan 4
  • Cultuur 5
  • Restaurants 4
  • Bezienswaardigheden 5
  • Inwoners 6
  • Ligging 7
  Lisa op 7 september 2017 plaats: Genève, reisperiode: augustus 2017

  Was maar kort in Genève dus kan geen gedetailleerde beschrijving geven van alles. Maar het was heerlijk. Lekker gegeten, heerlijk langs het water gezeten, mooie dingen gezien en een prima sfeer. Vuurwerk was echt prachtig ook weer en zonder gedoe!

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 8
  • Cultuur 7
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 7
  • Inwoners 6
  • Ligging 9

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Genève

  Cathédrale St. Pierre (Genève)

  Cathédrale St. Pierre
  Cathédrale St. Pierre

  De Cathédrale St. Pierre is gebouwd tussen 1160 en 1230 als kathedraal van de bisschop van Genève. Sinds 1536 is het de protestantse hoofdkerk van de stad, dit zorgde ervoor dat de katholieke versieringen verdwenen en de kathedraal een andere uitstraling kreeg. Het verhaal doet de ronde dat de kerk een thuisbasis was voor Calvijn, een houten stoel die nog steeds in de kerk staat zou van hem zijn geweest.

  De Fêtes de Genève (Genève)

  De Fêtes de Genève
  De Fêtes de Genève

  De Fêtes de Genève is het meest populaire festival van de stad. Vanaf begin augustus worden er 10 dagen lang concerten en optochten gehouden. Ook zijn er spectaculaire vuurwerkshows aan de rand van het meer Lake Leman. De shows duren ongeveer een uur en worden begeleid door muziek. De feesten van Genève zijn gratis te bezoeken, ook al kosten de feesten voor Genève meer dan 500.000 Zwitserse francs.

  Maison Tavel (Genève)

  Maison Tavel
  Maison Tavel

  Het oudste huis van Genève heet Maison Tavel en is gebouwd door de familie Tavel in de 12e eeuw. In 1334 werd dit huis door een brand vernietigd, waarna het werd herbouwd. Het bestuur van Genève kocht het huis in 1963. Tegenwoordig ligt het historische museum van Genève in Maison Tavel. In het museum is er erg veel om te bekijken, waaronder artefacten, historische objecten, een grote 3D map van historisch Genève en een film over de geschiedenis van de stad.

  Maison Travel (Genève)

  Het oudste gebouw van Genève is Maison Travel, te herkennen aan de middeleeuwse burgerlijke architectuur. In 1334 werd het gebouw verwoest door een brand en herbouwd door de familie Travel. Zij voorzagen het huis van vreemde stenen sculpturen, waardoor het huis er als een fort uit ging zien. Meerdere rijke en invloedrijke families hebben vervolgens in het huis gewoond, maar sinds 1963 is het pand eigendom geworden van de stad. Musée de Vieux Genève is er nu gevestigd. Dit museum is gewijd aan het dagelijkse leven in Genève van de 14e tot de 19e eeuw.

  Musée d'Histoire des Sciences (Genève)

  Musée d'Histoire des Sciences
  Musée d'Histoire des Sciences

  Het Musée d'Histoire des Sciences, in het Nederlands het natuurhistorisch museum, is een zeer boeiend museum en een van de grootste in Zwitserland. In dit museum kom je alles te weten over verschillende natuurlijke verschijnselen, zoals het draaien van de zon. Bij het museum hoort ook een bibliotheek, waar meer dan 20.000 bronnen te vinden zijn die gaan over wetenschap en technologie, de medische geschiedenis en wetenschappelijke instrumenten. Het Musée d'Histoire des Sciencesis is alle dagen behalve dinsdag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.

  Musée d'histoire naturelle (Genève)

  Musée d'histoire naturelle
  Musée d'histoire naturelle

  Het Musée d'histoire naturelle is het grootste natuurhistorische museum van Zwitserland. Dit natuurhistorisch museum is uniek: er hangt een realistische sfeer met dierengeluiden, zodat je je helemaal in kunt leven in de tentoonstelling. Geritsel, geruis en gebrul: je waant je in een heuse jungle. De tentoonstelling is door de overzichtelijkheid, de overvloed en de esthetiek een van de modernste van Europa.

  Palais des Nations (Genève)

  Het Palais des Nations is het grootste conferentiecentrum voor internationale vrede en veiligheid ter wereld. Het werd gebouwd tussen 1929 en 1936. In 2012 hebben er meer dan 10.000 intergouvermentele vergaderingen plaatsgevonden. In de jaren 20 van de 19e eeuw werd een competitie gehouden om een design te kiezen voor het complex. De jury bestond uit architecten die een winnaar moesten kiezen uit meer dan 300 inzendingen. Dit lukte echter niet en er werd besloten dat de vijf beste architecten samen voor het uiteindelijke ontwerp moesten zorgen.

  Plaine de Plainpalais (Genève)

  Plaine de Plainpalais
  Plaine de Plainpalais

  Op het Plaine de Plainpalais wordt op dinsdag en vrijdag een groente- en fruitmarkt gehouden. Op woensdag en zaterdag is er een vlooienmarkt, tussen 6.30 uur en 18.00 uur. Deze markt is erg populair, allerlei prulletjes worden uitgestald en de sfeer is er erg gezellig. De wijk Plainpalais is te bereiken met de metro of met de bus vanuit de oude stad van Genève. Ook te voet is de afstand te overbruggen, dit is tegelijkertijd een leuke wandeling.


  St. Peter's Cathedral (Genève)

  St. Peter's Cathedral
  St. Peter's Cathedral

  De St. Peter's Cathedral, of in het Frans ook wel St. Pierre's Cathedral genoemd, is meer dan 850 jaar oud. De kerk is gebouwd tussen 1160 en 1252. Sinds de 16e eeuw behoort de kathedraal tot de gereformeerde kerk. De noordelijke en zuidelijke torens zijn te betreden voor bezoekers. Vanaf deze torens heb je een prachtig uitzicht over de stad. In de kerk vinden soms concerten plaats. Behalve de kerk kun je ook een archeologische site en een kapel te bezoeken.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Zwitserland bekijken.

  Vervoer

  Genève is een redelijk kleine stad, je kunt alles te voet doen maar soms is het wel fijn om met het openbaar vervoer te reizen. Het openbaar vervoer is uitstekend geregeld en je hebt er genoeg keuze. Je kunt kiezen uit bussen, trolleybussen, boten en treinen. Wanneer je met het vliegtuig in Genève arriveert, krijg je op de luchthaven een Uniresco kaart (openbaar vervoerkaart). Met deze kaart kun je 80 minuten gratis gebruik maken van al het openbaar vervoer in de stad. Wanneer je een hotel, hostel of camping geboekt hebt ontvang je een Geneva Travel Card, hiermee kun je tijdens je gehele verblijf gebruikmaken van het openbaar vervoer. Wil je van de ene naar de andere kant van het meer? Dan kun je gebruik maken van een van de vele watertaxi's.

  Geschiedenis

  Al sinds de 16e eeuw is Genève een welvarende stad. Genève is even een onafhankelijke republiek geweest en van 1798 tot 1813 viel het onder Frans bestuur. Sinds 1815 hoort het bij de Zwitserse federatie.

  Artikelen

  Bekijk onze reizen naar Genève