Schaffhausen

Schaffhausen, Zwitserland
Schaffhausen, Zwitserland

In het noorden van Zwitserland in het kanton (soort provincie) Schaffhausen ligt de gelijknamige stad Schaffhausen. De stad zelf heeft prachtig beschilderde huisgevels en maar liefst 171 erkers. Daarnaast staat de stad ook bekend om de omgeving en dan vooral de Rheinfall watervallen. In de omgeving van de stad zijn op de heuvels van Klettgau mooie routes te wandelen of te fietsen. Het gebied heeft op de berg veel wijnranken staan, hierdoor zijn de meeste wandel- en fietsroutes langs de vele wijnranken en kun je onderweg op veel plaatsen de wijn uit het gebied proberen.

Heb je weinig kennis van Zwitserland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Schaffhausen
Plaatsen in de buurt van Schaffhausen (Zwitserland) :
 • Winterthur (23 km)
 • Zürich (36 km)
 • Sankt Gallen (63 km)
 • Luzern (76 km)
 • Basel (80 km)
 • Bern (122 km)
 • Lugano (190 km)
 • Lausanne (200 km)
 • Genève (251 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Schaffhausen

  Munot (Schaffhausen)

  Munot
  Munot
  Kaart met locatie Munot

  De vestiging Munot is het symbool van de stad en is al vanaf een grote afstand te zien. Het ringvormige fort werd van 1564 tot 1589 gebouwd en werd ontworpen door Albrecht Dürer. Het fort is overigens niet het oudste bouwwerk van de vestiging van Munot. Dat is de toren van de Munotwachter. De Munotwachter woont zelf in de toren en elke avond wordt om negen uur precies de klok geluid. Vroeger was het luiden van deze klok het teken dat de herbergen en de stadspoorten moesten sluiten, maar tegenwoordig heeft het luiden van de klok geen echte functie. De functie van wachter wordt doorgegeven van vader op zoon en de lijn loopt nu al ononderbroken terug tot 1377.

  Rheinfall waterval (Schaffhausen)

  Rheinfall waterval
  Rheinfall waterval
  Kaart met locatie Rheinfall waterval

  De Rheinfall waterval is de grootste waterval van Europa en is 150 meter breed. Het water stort van een hoogte van 23 meter naar beneden. In juli is de waterval het indrukwekkendst, omdat dan de waterstand het hoogste is. Wanneer je een boottocht maakt in het bassin onderaan de waterval kun je de enorme kracht voelen van het water. Ook kun je tijdens de boottocht naar de beroemde rots in het midden van de waterval varen waarna je de rots op kunt wandelen via een trap en een prachtig zicht over de waterval krijgt.

  Trasadingen (Schaffhausen)

  Trasadingen
  Trasadingen
  Kaart met locatie Trasadingen

  Trasadingen in het kanton Schaffhausen is zeker een bezoek waard en dan vooral de wandelroute of het hotel. Het wijn-wandelpad in Trasadingen kan binnen één uur gelopen worden en brengt je langs wijngaarden en het wijnmuseum in Hallau. Tijdens de wandeltocht leer je al veel over het maken van wijn, maar in het museum wordt het proces nog eens haarfijn uitgelegd. Wanneer je eigenlijk twee dagen wilt verblijven in het kleine wijngebied of wanneer je een unieke ervaring wilt meemaken, kun je overnachten in levensgrote wijnvaten. Een kamer ofwel één wijnvat is uitgerust met bedden en wollen dekens. In 2007 eindigde dit hotel op de 3e plaats bij de Toerisme-innovatieprijs.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Zwitserland bekijken.

  Vervoer

  Schaffhausen heeft een eigen treinstation zodat je makkelijk vanuit de grote steden in Zwitserland naar de stad toe kunt. Ook rijden er vanaf Schaffhausen-Centraal treinen naar het buitenland. Zo rijdt er een trein binnen 40 minuten naar Zürich. Verder is de stad ook goed per auto te bereiken, via de Zwitserse autoroute A4 die recht door de stad gaat. Het enige wat niet echt handig is is dat het dichtstbijzijnde vliegveld nog altijd 55 kilometer weg is van Schaffhausen, het is dus nog een lange rit vanaf het vliegveld. Het busvervoer in Schaffhausen is wel goed geregeld, er rijden regelmatig bussen langs alle haltes in de stad waardoor je snel en makkelijk op je plaats van bestemming bent.

  Geschiedenis

  Het ontstaan van de stad komt door de Rheinfall. De nederzetting, die later Schaffhausen zou worden, ontstond op het punt, van de waterval waar een opstap- en overlaadpunt nodig was voor de boten. Het scheepsverkeer had een plaats nodig waar zij hun goederen konden overladen om de, voor schepen onbegaanbare waterval, net na Schaffhausen te ontwijken.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Schaffhausen