Gratis reisvoorstel aanvragen

Het noorden van Thailand

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Bangkok (Thailand) , B. Ayutthaya , C. Khao Yai National Park , D. Nong Khai , E. Phu Reua National Park , F. Nam Nao National Park , G. Um Phang , H. Hua Hin
Periode: december 2003
Vervoer: Vliegtuig en auto
Accommodatie: Diverse

Foto van deze vakantie

We hebben onze tickets in februari al gekocht, en vandaag beginnen we dan eindelijk met onze langverwachte reis door Thailand. We reizen met de trein naar Schiphol waarna we met het vliegtuig naar Londen reizen. Hier hebben we een 'tussenstop' van ruim 5 uur voordat we aan de échte vliegreis kunnen gaan beginnen. In het vliegtuig zetten we onze horloges 7 uur vooruit. We hebben in het vliegtuig gelukkig een groot deel van onze reis geslapen. Om 16.00 uur plaatselijke tijd arriveren we in Bangkok. We komen aan op een vergelijkbaar vliegveld als Schiphol en nemen direct een taxi naar het hotel. Na aankomst gaan we meteen op pad om alvast wat rond te kijken in de stad. Het wordt jammer genoeg wel snel donker, dus we gaan maar even wat eten bij een mooi, modern en rustig restaurant.

Wat, Bot, Pho...

Na een heerlijk luxe ontbijt gaan we op pad naar de rivier waar we met een lijndienst naar het Grote Paleis en Wat Phra Kaeo varen. Deze twee gebouwen vormen één groot complex, en is ooit in de 18e eeuw gebouwd ter gelegenheid van deze nieuwe hoofdstad. Phra Kaeo doet ons erg veel denken aan de Efteling; de wachters voor het monument zullen ooit wel model gestaan hebben voor een aantal beelden in de Efteling.. Het Koninklijk Pantheon, waarin zich beelden van koningen bevinden, is één keer per jaar geopend voor publiek. Overal zien we belangrijke heilige bouwwerken en beelden. In het complex bevindt zich de Smaragdgroene Boeddha, welke beschouwd wordt als het heiligste beeld van Boeddha. Het is erg druk met toeristen en pelgrims in de 'bot', zoals een kapel of wijdingszaal hier ook wel genoemd wordt. Als we binnenkomen moeten we net als iedereen de schoenen uit. We zien een aantal plechtigheden, zoals pelgrims die een lotusbloem dopen in het water en er daarna mee op het hoofd tikken. Ook wordt er veel geofferd; we zien grote gevulde schalen weggevoerd worden welke voor de monniken bedoelt zijn. Als we vanaf de amuletmarkt bij Wat Pho komen, zien we hier de befaamde 24 meter lange, liggende Boeddha. Hier wordt zowel bij het grote beeld ook bij de kleine omstaande beelden veelal geofferd. We lopen vanaf de Wat Pho door de nabijgelegen markten en straten waarna we terugvaren naar het moderne deel van Bangkok.

Op weg naar Ayutthaya

We staan vandaag bijtijds op en om 10 uur stipt staat de auto voor het hotel, een Suzuki automaat. We mengen ons in het drukke verkeer van Bangkok, weten ons er doorheen te wurmen en gaan op weg naar Ayutthaya. Ayutthaya was lange tijd de hoofdstad van het vroegere Thailand, toen nog Siam genaamd. Voor de inval van de Birmezen in 1767 telde de stad ruim 1700 tempels, 4000 Boeddha beelden en 30.000 priesters. Op de dag van vandaag zijn er alleen nog ruïnes terug te vinden. Wat Phra Mahathat in Ayutthaya is bekend vanwege het afgebroken Boeddhabeeld wat is opgenomen in de wortelen van een boom. Aan de ruïnes is te zien hoe imposant het complex van Phra Mahathat geweest moest zijn. Overal zien we de kapotte en verweerde Boeddhabeelden. In de middag rijden we verder naar Khao Yai National Park. Na het inchecken in ons hotel gaan we het park in, waar we al gauw gibbons tegenkomen. 's Avonds rijden we terug als het begint te schemeren, en we eten heerlijk op het terras van een restaurant bij ons hotel.

Ayutthaya, Thailand
Ayutthaya, Thailand

Khao Yai National Park

Vandaag gaan we naar het Khao Yai National Park, het eerste nationale park van Thailand, opgericht in 1962. Het uitgestrekte gebied van ruim 2.000 vierkante kilometer bevat zowel tropisch regenwoud als bergen en grasland. Het park staat voornamelijk bekend om de grote hoeveelheden verschillende diersoorten, van tijgers tot olifanten tot vogels en vlinders. We bezoeken het informatiecentrum nadat we al enkele kilometers hebben gelopen door het regenwoud. We willen een bezoekje brengen aan de Pha Kuai Mai waterval, en daarvoor zullen we weer een kleine wandeling moeten maken. We komen tijdens deze wandeling een aantal zeer mooie plekjes tegen. Na de waterval rijden we verder naar de Heo Suwat waterval, welke redelijk dichtbij ligt maar mooier is dan de Pha Kuai Mai. Daarna rijden we door naar de Nong Phak Chi uitkijktoren, wat een schitterend uitzicht biedt. Helaas zien we van hieruit geen olifanten. Als we daarna nog verder rijden komen we uit bij een nog indrukwekkendere waterval, de Heo Narok. Als de schemer valt rijden we terug. We zien weer een heleboel gibbons die waarschijnlijk op de warmte van het asfalt afkomen.

Khao Yai Nationaal Park
Khao Yai Nationaal Park

Prasat Hin Khao Phnom Rung

We staan wederom weer erg vroeg op en verlaten we Khao Yai om op weg te gaan naar Prasat Hin Khao Phnom Rung. In het Thais staat “Prasat” voor heilige kruisvormige tempel, “Hin” voor steen, “khao” berg en “phanom rung” is Khmer voor heuvel. Deze Hindoetempel staat bovenop een uitgedoofde vulkaan en symboliseert de hindoeïstische god Shiva's huis op de berg Meru. We lopen eerst over de lange processieweg, die de reis van aarde naar hemel symboliseert. Na het bewandelen van deze steile trap, komen we eindelijk aan bij de tempel. Het is er erg bijzonder. Er liggen 4 vijvers bij de ingang en we zien veel vijfkoppige slangen, die naga's genoemd worden. In alle zalen zijn aspecten van Shiva te vinden.

Roi Et

Nadat we lekker ontbeten hebben gaan we de stad Roi Et in. Roi Et betekent honderd-en-een. De skyline van deze moderne stad wordt mede gevormd door een overweldigend groot standbeeld van Boeddha van wel 68 meter hoog; de Phraphutta-rattana-mongkol-maha-mani geheten. Op het terrein van de wat staat een groep kinderen oefeningen te doen, volgens de lerares om warm te worden. De kinderen worden afgeleid door onze aanwezigheid, dus lopen we weer verder en bezoeken de wat. Ook praten we even met de man van de monnikenschool. Aan het eind van de middag komen we aan op onze bestemming, nabij de Mekongrivier en hebben zelfs uitzicht hierop!

Wat Pha Namthip Thep Prasit Vararam, Roi Et
Wat Pha Namthip Thep Prasit Vararam, Roi Et

Wat Phu Thok

We hebben een lange dag voor de boeg. We beginnen met een zoektocht naar Wat Phu Thok, met behulp van de beperkte informatie die in onze reisgids staat. We komen langs allerlei schitterende landschappen. Eindelijk zijn we in de buurt zien we aan de grote vijvers. De informatie klopt, en rond 10 uur arriveren we bij de Wat. Het is tot dusver de meest bijzondere wat die we gezien hebben. De wat bestaat uit een zandstenen heuvel middenin het landschap, en heeft veel rechte wanden en platte top. Door middel van allerlei trapjes en balustrades om de berg heen kom je op verschillende niveaus op de heuvel. Onderaan de trap voegen zich twee mannen bij ons die ons gaan gidsen. Ze vertellen ons allerlei bijzonderheden en wijzen ons de weg. Het is een zeer mooi gebied met prachtige uitzichten, en de monniken komen hier graag mediteren.

In Nong Khai gaan we uiteraard op zoek naar de brug die Thailand en Laos met elkaar verbindt, ook wel de Friendship Bridge genaamd. Helaas valt deze brug een beetje tegen en lijkt op een doorsnee betonnen brug. We rijden langs de Mekongrivier vanaf Nang Khon naar Si Chiangmai naar Chiang Khan. Dit wordt ook wel de Mekong-dorpenroute genoemd en is werkelijk prachtig mooi. De dorpen zijn mooi en de uitzichten over het stroomdal is geweldig.

Phu Reua National Park

Na een ritje van ongeveer 50 kilometer arriveren we bij Phu Reua National Park. Phu Reua is vrij klein in verhouding tot andere nationale parken en staat bekend als koudste gebied van Thailand. De aangegeven watervallen in ons boekje zijn onvindbaar, waarschijnlijk omdat het redelijk droog is. Hoewel sommige stukken ronduit kurkdroog zijn, zijn er ook gedeelten die meer lijken op een tropisch regenwoud. Overal zijn ook materialen verspreid om eventuele branden tegen te gaan. Na een lange tocht van circa 10 kilometer, eindigen we in een gebied met veelal rotsformaties. We kopen op de terugweg een paar beschilderde sierkalebassen die we zouden kunnen gebruiken als kerstversiering als we in Nederland terug zijn. We kunnen de oorspronkelijke afkomst, gebruik en betekenis niet achterhalen.

Nam Nao National Park

We rijden vanuit Loei in 2,5 uur naar Nam Nao National Park. Hier genieten we van een zeer gevarieerd landschap, van tropisch bos, bamboebos tot open bossen met hoog gras. Het is een erg mooie wandeling! Bovendien kunnen we erg mooie foto's maken gezien de weersomstandigheden. We eindigen onze middag bij het Rainforest Resort waar we overnachten in een bungalow aan het water.

Sukhothai Historical Park

Na ons ontbijt in de bungalow gaan we richting Sukhothai Historical Park, een UNESCO werelderfgoed site. De net aangeplante rijstvelden met hun groene bladeren afgewisseld door af en toe een palmboom leveren tijdens onze rit een schitterend uitzicht op. Tegenover de ingang van het park huren we twee mountainbikes en rijden naar de bekendste wat, namelijk Wat Mahathat. Wat ooit het spirituele centrum was, de koninklijke tempel en bovendien het voornaamste klooster van Zuidoost Azië, is nu nog een mooi gerestaureerde ruïne. We fietsen wat rond langs de monumenten, en hoewel we inmiddels al wel veel wats gezien hebben, zijn we opnieuw geïntrigeerd door Wat Sri Chum. Vanuit het Sukhothai Historical Park gaan we op weg naar Tak, over bochtige wegen en door heuvellandschappen, komen in Mae Sot aan waar we ook de nacht zullen doorbrengen.

Sukhothai Historical Park
Sukhothai Historical Park

Um Phang

Vandaag gaan we naar Um Phang, op 160 kilometer van ons hotel vandaan, maar doen er door de heuvelachtige en bochtige wegen ruim 4 uur over. Niet heel gek dat Um Phang ooit bekend stond als Death Highway. Het gebied staat bekend om de tot 1980 heersende guerrilla strijders in dit gebied. Tegenwoordig leven hier Karen, mensen die Birma ontvlucht zijn. We gaan op zoek naar werkolifanten, maar we komen er helaas geen één op het spoor.

Vervoer Thailand

Vandaag gaan we een lange rit in de auto maken. We gaan vanuit Mae Sot via Tak, en onder meer Kamphaeng Phet en Nakhon Pathom naar Hua Hin. Naar dit gebied worden toeristen alleen voor de stranden naartoe gebracht. Dit is te merken aan de sfeer, die is hier direct anders. Met moeite vinden we uiteindelijk een hotel.

Treinstation van Hua Hin
Treinstation van Hua Hin

Khao Sam Roy Yot National Park

Na een goed ontbijt verlaten we (gelukkig) Hua Min. We gaan op weg naar het relatief kleine Khao Sam Roy Yot National Park. Het is gelegen op het smalste gedeelte van Thailand. De naam Khao Sam Roi Yot betekend vertaald “Berg van de 300 toppen”. Op een klein oppervlakte van nog geen 100 vierkante kilometer is er zowel zee, moeras, strand, en bergachtig landschap te vinden. Dit gebied is een belangrijke stop voor overtrekkende vogels. We zien tijdens onze boottocht door de moerassen duidelijk de aanwezigheid van mensen. Overal staan hutjes, liggen visnetten, fuiken en zwerfafval. We komen via het moerasgebied aan de andere kant van de heuvels aan. Een lang vlonder brengt ons verder het moeras in waar we na wat zoekwerk de Khao Luang grot vinden. Het heiligdom bestaat veelal uit een grote ruimte gevuld met boeddha's.

Terug in Bangkok

Vandaag is onze laatste dag in Thailand. We hebben nog voldoende tijd tot we de auto in moeten leveren op het vliegveld, dus we rijden eerst naar Bangkok. Hier gaan we op zoek naar de drijvende markt van Damnoen Sudak. Elke ochtend hetzelfde ritueel: vrouwen in kano's komen bijeen op centrale plekken om daar fruit, groenten en andere huishoudelijke producten te verkopen. Er komen hier veel toeristen kijken die met bussen vanuit Bangkok aangevoerd worden. Vervolgens gaan we het Thaise openluchtmuseum Samut Prakan bezoeken, waar meer dan 100 historische plekken van Thailand in verkleinde vorm tentoongesteld worden. We huren fietsen, terwijl de meesten met de auto door het park gaan. We herkennen niet erg veel, maar het is vooral een mooi park om lekker doorheen te fietsen. Daarna gaan we naar de luchthaven van Bangkok, leveren de auto in en gaan lekker eten in een restaurant met goede livemuziek. Om 23.45 beginnen we aan onze lange reis terug naar Nederland.

Skyline Bangkok
Skyline Bangkok

Heb je interesse in een reis naar Thailand? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Thailand, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen