Olinda

Straatbeeld in kleurrijke straat Olinda
Straatbeeld in kleurrijke straat Olinda

Olinda ligt in het noordoosten van Brazilië op 6 km van Recife. Olinda is een toeristische trekpleister. Deels komt dit door het historische centrum, dat als Werelderfgoed vermeld staat op de lijst van UNESCO. Verder trekt de stad veel toeristen door de lokale cultuur, die zich uit in verschillende vormen van muziek en dans, met het carnaval als hoogtepunt. In 2006 was Olinda de Culturele Hoofdstad van Brazilië. Volgens de legende was de Portugees Duarte Coelho zo onder de indruk toen hij voor het eerst op deze plek aankwam dat hij de volgende woorden uitsprak: "Ó linda situação para se construir uma vila!" Betekenis: "Wat een mooie plek om een stad te bouwen!" De eerste twee woorden van deze uitspraak vormen nu de naam van de stad: Ó linda ("Wat mooi!" in de vrouwelijke vorm.) Het waarheidsgehalte van deze legende wordt echter betwijfeld. De naam Olinda zou ook kunnen verwijzen naar de vrouwelijke hoofdpersoon in de populaire amadisromans. Ook zou het kunnen duiden op enkele freguesias in de buurt van Lissabon, met de namen Linda-a-Pastora en Linda-a-Velha. In Olinda vind je uitstekende restaurants waar je o.a. regionale lekkernijen kunt eten. Vis en garnalen staan bijna altijd op het menu, vaak bereid naar Afrikaanse traditie met pittige kruiden en kokosmelk. In veel van de karakteristieke huizen in het historisch centrum zijn schilderateliers ingericht. Vaak zijn deze ateliers bij de kunstenaars thuis ondergebracht. Bijzonder is dat men vaak door het open raam vanaf de straat de kunstenaar aan het werk kan zien. Elk jaar in november vindt het festival Arte em Toda Parte ("Kunst Overal") plaats, waarbij men in de hele stad kunst kan aantreffen. Het absolute hoogtepunt van de cultuur van Olinda is het carnaval. Samen met die van Rio de Janeiro, Salvador en het nabijgelegen Recife wordt deze beschouwd als een van de beste in Brazilië.

Aanbieders van vakanties naar Olinda
Riksja Travel (landenspecialist) Klik
Booking.com (hotel) Klik
Evaneos (Lokale reisexperts) Klik
Avila Reizen (verre reizen) Klik

Landkaart Olinda

Ervaringen

E. Lourens op 4 september 2013 plaats: Olinda, reisperiode: maart 2011

Olinda is een leuk klein plaatsje in de staat Pernambuco. Het is vanaf hier heel gemakkelijk om de bus te nemen naar Recife. Olinda is op zeven heuvels gebouwd wat veel mooie plaatjes oplevert voor de fervente fotografen onder ons. Er zijn enkele musea en kerken te bezichten. De huisjes zijn in verschillende kleuren geschilderd wat een mooi contrast geeft. Al met al zeker een aanrader om te bezoeken!

  • Algemeen 7
  • Uitgaan 6
  • Cultuur 8
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 8
  • Ligging 9

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Olinda

BasŪlica e Mosteiro de S„o Bento
BasŪlica e Mosteiro de S„o Bento

Basiliek en Klooster van Sint-Benedictus (Basílica e Mosteiro de São Bento) is gebouwd in de 16e eeuw en verwoest door de Nederlanders in 1631. Het is opnieuw opgebouwd in verschillende stijlen. Het altaarstuk, van hout bekleed met bladgoud, laat de beeltenis van Sint-Benedictus zien, gezeten op een troon. In de sacristie laten panelen en rijk beeldhouwwerk het leven van deze heilige zien.

Igreja de Nossa Senhora do Carmo
Igreja de Nossa Senhora do Carmo

De Igreja de Nossa Senhora do Carmo is de eerste kerk van de karmelieten op Braziliaans grondgebied. De fundamenten dateren van 1588. De kerk is een van de oudste kerken in de stad en is gesticht in de zestiende eeuw. Rond 1900 werden zowel de gevel als toren veel veranderd. Alleen de eerste verdieping van de gevel is nog in de originele staat, het heeft drie portalen in de stijl van Lissabon Pombaline. De mooie kerk is zeker een bezoekje waard.

Mercado da Ribeira
Mercado da Ribeira

Al sinds de 17e eeuw bestaat de Mercado da Ribeira markt. Op deze markt zijn er onder andere leuke souvenirs te koop. Doordeweeks kun je iedere ochtend op de markt terecht voor verse vis, groente, fruit, kruiden en delicatessen. De markt is gelegen in de wijk Chiado, je kunt hier allemaal Portugese streekproducten leren kennen en proeven. Wat ook leuk om te doen is, is om eerst je producten te halen op de markt en vervolgens te gaan picknicken in het gras bij Marcado da Ribeira.

Museo de Arte Sacra
Museo de Arte Sacra

Het Museum voor Gewijde Kunst (Museo de Arte Sacra) herbergt in een gebouw uit 1676, dat eerst de Senaatskamer van Olinda huisvestte en daarna het bisschoppelijk paleis. In dit museum zijn collecties te vinden van diverse beeldhouwwerken, edelsmeedkunst, gewaden en schilderijen. De collecties lopen op chronologische volgorde en komen uit de 15e tot 19e eeuw. Voor kunstliefhebbers is dit museum zeker een bezoekje waard.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van BraziliŽ bekijken.

Vervoer

Olinda ligt aan de BR-101 ("Route van de Zon") die langs de gehele oostkust van Brazilië loopt. Vanaf het Praça de Carmo in Olinda zijn er frequente busverbindingen naar Recife. Er rijden ook taxi's tussen beide steden. Verder heeft Olinda stadsbussen, en sinds kort minibusjes, die met een speciale ontheffing van het stadsbestuur opereren.

Geschiedenis

In 1534 werd de Braziliaanse kolonie door de Portugezen opdedeeld in verschillende deelgebieden, die ze kapiteinschappen noemden. Een van deze kapiteinschappen was Pernambuco. Dit kapiteinschap werd toegewezen aan Duarte Coelho Pereira, een bastaardzoon uit de adel van Noord-Portugal. Hij was er vooral in geïnteresseerd om in dit gebied suikerrietplantages op te zetten. In 1535 heeft Duarte Coelho Pereira met behulp van Fernandes Lucena de nederzetting Olinda gesticht. Op 12 maart 1537 stuurde Duarte Coelho de zogenaamde foral naar koning Johan III. Dit is een officiële brief, waarin hij de nederzetting Olinda aan de Portugese kroon aanbood. Op 16 februari 1630 namen de Nederlanders onder leiding van kapitein-generaal Hendrick Lonck de stad in als onderdeel van Nederlands-Brazilië. Na de verovering stelden zij eerst een voorlopige regering in. Op 11 maart werden er een Hoge Raad en een gouverneur ingesteld. De Nederlanders besloten om hun hoofdstad niet in Olinda te vestigen maar in het nabijgelegen Mauritsstad (het huidige Recife). Zij haalden daarop de rijkdommen uit Olinda weg, en staken de stad op 24 november 1631 in brand. Nadat de Nederlanders in 1654 vertrokken, bestond het centrum van Olinda lange tijd uit de ruïnes van de huizen die verwoest waren tot het brand. Het eerste echte herstel begon toen in 1830 een rechtenfaculteit in Olinda gevestigd werd. In diezelfde periode begonnen artsen in Recife het baden in zee aan te raden, vanwege de positieve effecten op de gezondheid. Mede hierdoor ontwikkelde Olinda zich tot een belangrijke badplaats voor de rijke inwoners van Recife.

Heb je interesse in een reis naar Olinda? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Olinda, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Zonder een budget zullen we in veel gevallen geen passend advies kunnen geven.
Jouw gegevens
* Velden met een sterretje zijn verplicht

Ons privacy beleid is van toepassing

Artikelen