Birmingham

Victoria Square Raadhuis Birmingham
Victoria Square Raadhuis Birmingham

Birmingham is een stad en district in de regio West Midlands. Na Londen is Birmingham de grootste stad van Engeland. Birmingham was het centrum van de Britse metaalindustrie en van de "Black Country", genoemd naar de rokende fabrieksschoorstenen die zich hier concentreerden ten tijde van de Industriële Revolutie. Evenals andere steden in de regio, zoals Coventry en Wolverhampton, is Birmingham tegenwoordig een centrum voor de dienstverlenende sector, met futuristische hoogbouwkantoren. Hoe het gebied er vroeger uitzag is nog een beetje te zien in het Black Country Museum, dat een aantal authentieke huizen en ambachtelijke bedrijfjes toont. Birmingham wordt vaak Brum genoemd (afgeleid van de oude naam Brummagem), en de inwoners, die Engels met een karakteristiek dialect spreken, heten Brummies. Het is een van de meest multiculturele steden van het Verenigd Koninkrijk. Een groot deel van de bevolking komt uit het Caraïbische gebied, van het Indische subcontinent of uit Ierland. In Birmingham spelen twee van de oudste en meest gerenommeerde voetbalclubs van de Premier League, Aston Villa (opgericht in 1874) en Birmingham City (opgericht in 1875). De club West Bromwich Albion komt uit één van de voorsteden. De eerste professionele voetbalbond van Engeland werd op 22 maart 1885 opgericht in Aston.

Heb je weinig kennis van Engeland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Birmingham
Plaatsen in de buurt van Birmingham (Engeland) :
 • Coventry (28 km)
 • Stratford-upon-Avon (34 km)
 • Leicester (55 km)
 • Derby (57 km)
 • Oxford (92 km)
 • Manchester (114 km)
 • Bristol (123 km)
 • Bath (125 km)
 • Liverpool (126 km)
 • Leeds (148 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Birmingham

  Alexandra Theatre (Birmingham)

  Alexandra Theatre
  Alexandra Theatre
  Kaart met locatie Alexandra Theatre

  Birmingham is een stad me vele theaters en galerieën. Een van de meest bekende theaters is het Alexandra Theatre, ook wel The Alex genoemd. De bouw van het theater werd afgerond in 1901 en het werd ontworpen door Owen & Ward en had oorspronkelijk de naam Lyceum Theatre. Als gevolg van een lage omzet werd het theater verkocht aan Lester Collingwood, die het in 1902 omdoopte tot Alexandra. Het theater is door de jaren heen nog van verschillende eigenaren geweest. Vandaag de dag is het eigendom van The Ambassador Theatre Group. In het theater zie je een combinatie van internationale successen met lokale podia.

  Birmingham Museum & Art Gallery
  Birmingham Museum & Art Gallery
  Kaart met locatie Birmingham Museum & Art Gallery

  De Birmingham Museum & Art Gallery is gevestigd in een victoriaans gebouw en werd geopend in 1885. Het ligt midden in het centrum van de stad en is zowel aan de binnen- en buitenkant een plaatje. Er zijn meer dan veertig collecties te bewonderen in het museum, waarbij onder andere onderwerpen aan bod komen als etnografie, geschiedenis en toegepaste kunst. Het museum staat het meest bekend om zijn uitgebreide collectie aan prerafaëlitische schilderijen die komen uit de 14e tot 21e eeuw. Voor de jonge bezoekers is het ook een leuk museum, er zijn een aantal ruimtes speciaal voor hen ontworpen.

  The Barber Institute of Fine Arts (Birmingham)

  The Barber Institute of Fine Arts
  The Barber Institute of Fine Arts
  Kaart met locatie The Barber Institute of Fine Arts

  The Barber Institute of Fine Arts is een museum dat is geopend in 1939 door koningin Mary. Het gebouw waarin het museum is gevestigd wordt ook wel een van de mooiste art deco gebouwen van de stad genoemd. Het gebouw werd ontworpen door Robert Atkinson in de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw. Hij was een van de meest vooraanstaande architecten uit die tijd. De collectie van het museum bevat vele beroemde werken van kunstenaars als van Gogh, Monet, Rembrandt, Picasso en Rodin. De werken zijn weergegeven in ruime en elegante galerijen op de eerste verdieping. Ook zijn er diverse schilders uit de renaissance vertegenwoordigd. Tevens heeft het museum een van de grootste muntenverzamelingen van de wereld, met vooral Romeinse en Byzanteinse munten. Tot slot is er een uitgebreide muziekbibliotheek.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Engeland bekijken.

  Vervoer

  Het hoofdstation van Birmingham, New Street Station, geldt als grootste spoorwegknooppunt van het Verenigd Koninkrijk. Van hier vertrekken treinen naar alle belangrijke steden van het land. In het oosten van de stad ligt de luchthaven Birmingham International, met vluchten naar bestemmingen in geheel Europa en naar New York.

  Geschiedenis

  Het gebied rond Birmingham kende in de bronstijd al kleine boerendorpen. In de Romeinse tijd liep er een belangrijke weg door Birmingham. In het gebied van de huidige zuidelijke voorsteden bevond zich toen een Romeins legerkamp. Na het vertrek van de Romeinen is het gebied geruime tijd dunbevolkt gebleven, omdat de bodem ongeschikt was voor intensieve landbouw. Na de verovering van Engeland door de Noormannen werd het gebied een leen van familie De Birmingham, die daar een klein boerendorp lieten oprichten. In het Domesday Book wordt Birmingham genoemd als een relatief onbelangrijk dorp. In het jaar 1154 verkreeg leenheer Peter de Birmingham het recht markten te laten houden. De markt, die Bull Ring werd genoemd, maakte de ontwikkeling van een onbeduidend boerendorp tot welvarend handelscentrum mogelijk. Rond 1300 was Birmingham al de op twee na grootste plaats van het graafschap Warwickshire. De familie De Birmingham heerste over het gebied tot 1527, toen de hertog van Northumberland het leen overnam. Vanaf de 15e eeuw werd Birmingham het centrum van vele metaalverwerkende bedrijven, en van de wapensmeden (zwaarden en geweren). Omdat Birmingham in het midden van het land lag, ver van de zeehandelsroutes, moesten producten van hoge kwaliteit worden geleverd, wilde men een kans hebben op de exportmarkt. De naam Birmingham werd daarom al snel synoniem met kwaliteit. De wapenhandel kreeg vooral een impuls door de Engelse Burgeroorlog. In 1642 werd Birmingham door koninklijke troepen verwoest. Daarom koos de stad de kant van de republikeinen en leverde wapens aan hun leger. Voor de troepen van Oliver Cromwell zouden maar liefst 15.000 zwaarden zijn geleverd. Dankzij de goedopgeleide arbeidskrachten en door de ligging van Birmingham dicht bij de steenkoolgroeven van Warwickshire en Staffordshire groeide de stad snel. Aan het eind van de 18e eeuw was Birmingham de grootste stad van Warwickshire. In 1896 kreeg Birmingham stadsrechten. Tussen 1889 en 1911 werden de voorsteden Aston, Edgbaston, Erdington, Handsworth, King’s Norton, Northfield en Yardley deel van de gemeente. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden in Birmingham allerlei militaire goederen geproduceerd: munitie, bepantsering, helmen en mijnen. Ook werden hier jachtvliegtuigen en bommenwerpers gebouwd. De stad werd door bombardementen zwaar beschadigd.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Birmingham