Chios

Een huis op het Griekse eiland Chios
Een huis op het Griekse eiland Chios

Chios ligt in de oostelijke Egeïsche Zee, ten oosten van het vasteland van Griekenland. Chios is een eiland vol historie. Het is bergachtig met veel kastelen en pijnboombossen. Mastiekstruiken in het zuiden van Chios geven als enige ter wereld hars (mastiek), wat ook de belangrijkste inkomstenbron is van het Griekse eiland. Een andere reden voor de welvaart van Chios zijn de villa's van de rijke Griekse vlooteigenaren. In de zomermaanden keren zij terug naar Chios van over de hele wereld. De haven van Chios stad ligt dan vol met grote prachtige jachten. Het eiland Chios heeft veel monumenten en oudheden en is ondanks dit alles nog niet ontdekt door het massatoerisme. Chios heeft mooie stranden, een prachtige natuur en gezellige dorpjes die de indruk geven dat de tijd heeft stilgestaan. Je kunt excursies maken naar o.a. de wereldberoemde opgravingen van Ephese in Turkije. Het eiland Chios leent zich voor het maken van mooie wandelingen in de natuur.

Heb je weinig kennis van Griekenland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Chios
Plaatsen in de buurt van Chios:

Ervaringen

Lia op 19 juni 2017 plaats: Chios, reisperiode: mei 2017

Karfas is een leuk dorp om te vertoeven, echter geen uitgaansleven, tenminste niet toen ik er was in mei. Als je in de avond alleen op een terras moet zitten, kun je net zo goed op je balkon iets drinken.

 • Algemeen 7
 • Uitgaan 1
 • Cultuur 5
 • Inwoners 8
 • Ligging 7
Huug venis op 30 juni 2016 plaats: Chios, reisperiode: juli 2016

Ik kom al 21 jaar op dit eiland voelt Door de bevolking als thuis zodra ik op het vliegveld land

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 9
 • Ligging 8

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Chios

Byzantijns Museum (Chios)

Byzantijns Museum
Byzantijns Museum

Het Byzantijns Museum bevindt zich in Chios-stad. De locatie van het museum is een prachtige 19e-eeuwse Ottomaanse moskee. In het museum kun je relieken van voor en na de Byzantijnse tijd bekijken. Daarnaast zijn er nog objecten uit de Genuese en islamitische periodes. Enkele voorbeelden hiervan zijn oude kanonnen en joodse, moslim en Armeense grafstenen.

Mastiek Museum (Chios)

Mastiek Museum
Mastiek Museum

Het Mastiek Museum is een thematisch museum, waar je alles te weten kunt komen over het duurzame teelt- en productieproces van de mastiek. Dit is het hars van de mastiekboom. Mastiek is het typische product van Chios, het is namelijk afkomstig van het zuiden van het eiland. Vandaar dat dit gedeelte van Chios ook wel wordt aangeduid als Mastichora. Het telen en kweken van mastiek is een zeldzaam proces dat alleen plaatsvindt in de mastiekdorpen. In het museum kun je tentoonstellingen, archieffoto’s, diorama’s, modellen, productiemachines en meer zien. Deze staan allemaal in het teken van de mastiekproductie. Daarnaast is er een expositie ruimte in de buitenlucht. Daar kun je de mastiekboom bewonderen.

Nea Moni (Chios)

Nea Moni
Nea Moni

Nea Moni is een schitterend klooster dat op ongeveer 11 kilometer afstand ten westen van Chios-Stad ligt. De bouw van het klooster is een Byzantijnse stijl, met ronde gevels en koepels. Binnen in het klooster vind je de meeste mooie mozaïeken werken en schildertechnieken die dateren uit de renaissance periode van de 11e eeuw. Verder is het klooster omgeven door een beboste vallei.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Griekenland bekijken.

Vervoer

Chios heeft een eigen luchthaven, op 4 km ten zuiden van Chios-stad.

Geschiedenis

Archeologische sporen wijzen erop dat Chios reeds in het neolithicum (4e millennium v.Chr.) bewoond was. Ook jongere dorpen uit het 3e en 2e millennium werden gevonden, en bewijzen dat Chios tot dezelfde cultuurkring behoorde als de naburige eilanden Lesbos en Lemnos, en de streek rondom Troje. In de 9e eeuw v.Chr. kwamen Ionische Grieken van het Griekse vasteland zich hier en aan de kusten van Klein-Azië vestigen. Rond 800 v.Chr. zou Homerus er geboren zijn. In 1881 richtte een aardbeving grote schade aan en een jaar later (in 1882) mengde het eiland zich in de opstand met Samische rebellen. Dit werd het ergste bloedbad in de geschiedenis van het eiland.

Heb je interesse in een reis naar Chios? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Chios, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar Griekenland? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen

Bekijk onze reizen naar Chios