Évora

Romeinse tempel Diana in Évora, Portugal
Romeinse tempel Diana in Évora, Portugal

Évora is een stad in het zuidoosten van Portugal en sinds enkele decennia weer bekend als studentenstad. Ooit al hadden de jezuïeten hier een universiteit maar in de 18e eeuw werd de orde opgeheven, het college gesloten en de paters het land uit gegooid. Van academisch centrum verviel Évora tot een onbeduidend provinciestadje. Nu doet het verwoede pogingen zich te profileren als moderne universiteitsstad. Het historische centrum van de stad is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Heb je weinig kennis van Portugal? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Évora
Plaatsen in de buurt van Évora:

Ervaringen

A.M. Vieira Ribeiro op 21 augustus 2016 plaats: Évora, reisperiode: oktober 2016

Geweldig, romantisch super vriendelijke mensen. Veel te bezoeken, alleen vreselijk warm

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 6
 • Cultuur 8
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 6
 • Inwoners 9
 • Ligging 7
Masja op 9 september 2016 plaats: Évora, reisperiode: augustus 2016

Een verrassende stad! Geheel ommuurde binnenstad met grote poorten. Daarbinnen de straten die allemaal uitkomen op het grote plein. Prachtige kathedraal en kerken, de bizarre kapel met de botten, de mooie Romeinse overblijfselen, de witte huisjes etc etc. Dat alles maakt Evora een stad die je zeker moet gaan bezoeken als je in Portugal bent.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 8

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Évora

Museu de Évora (Évora)

Museu de Évora
Museu de Évora

Het Museu de Évora is gevestigd in het voormalige bisschoppelijk paleis, in de buurt van de kathedraal van Évora, in het historische centrum. De oorsprong van het museum gaat terug tot 1804 toen de aartsbisschop van Evora een kunstcollectie aanlegde. Het museum bezit nu ongeveer 20.000 voorwerpen, waaronder archeologische stukken, schilderwerken, beeldhouwkunst, sieraden en meubels.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Portugal bekijken.

Geschiedenis

De Romeinen noemden Évora 'Ebora Cerelis'. Zij gaven die naam verwijzend naar de vruchtbare vlakten van Alentejo en de graanverbouwing. Een andere Romeinse stadsnaam was 'Ebora Liberalitas Julia'. De stad lag op de Romeinse weg van Olisipo (Lissabon) naar Emerita (Mérida). In de ruime omgeving vonden zij tevens koper en ijzer alsmede marmergroeven van een uitstekende kwaliteit. In 416 is de stad overgegaan in handen van de Visigoten en in 711 werden die verjaagd door de Moren. De stad werd versterkt, maar zou later in handen van de Moren vallen. Geraldo Sem-Pavor (de 'onversaagde') bevrijdde haar in 1165. Évora zou aan belang winnen dankzij de jezuïeten die er een studiecentrum uitbouwden, de basis voor de latere universiteit die in de 16e eeuw gesticht werd door kardinaal-koning Dom Henrique (1578-80). Hij was tevens hoofd van de Inquisitie. In 1663 viel de stad in handen van de Spanjaarden, geleid door Dom Lãoa de Áustria. Engelse troepen zouden haar later bevrijden. Évora was na de Reconquista geruime tijd de voorkeursstad van de Avis dynastie (1385-1580). Zij toefde er tot Spanje Portugal zou annexeren.

Weer

Het gebied rondom Évora heeft een continentaal klimaat en wordt vaak door droogte geteisterd.

Vakantieverhalen / reisverslagen

Heb je interesse in een reis naar Évora? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Évora, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar Portugal? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen

Bekijk onze reizen naar Évora