Recept: Vietnamese springrolls

Vietnamese springrolls met pindasaus
Vietnamese springrolls met pindasaus

Een Vietnamese springroll is ongeveer hetzelfde als een loempia, alleen is een springroll gerold in doorzichtig rijstpapier. In vergelijking tot gefrituurde loempia's eet je deze spingrolls koud op en hoef je vrijwel niks te bakken of te frituren. Hoe dit gerecht precies is ontstaan is niet helemaal duidelijk, wel weten we dat Vietnam de rest van de wereld kennis heeft laten maken met deze heerlijke snack. Vooral in de Aziatische buurlanden Cambodja, Thailand en Laos is dit gerecht razend populair. Maar tegenwoordig kun je de springrolls ook in de westerse landen eten. Simone van Simone's Kitchen is zelf in Vietnam geweest en zij wil met ons dit gerecht delen, wat in Vietnam de naam 'goi cuon' heeft. Helaas hebben wij niet zulke tropische temperaturen en zo'n mooie omgeving als in Vietnam, maar daardoor zullen de spingrolls zeker niet minder lekker smaken. Het is dan ook een perfect gerecht voor de heerlijke lente- en zomermaanden in Nederland. 

Aanbieders van vakanties naar Vietnam
Sawadee Reizen (rondreizen) Klik
Riksja Vietnam (landenspecialist) Klik
Booking.com (hotel) Klik
Better Places (Lokale reisexperts) Klik
Evaneos (Lokale reisexperts) Klik
PANGEA Travel (rondreizen) Klik
Iki Travels (rondreizen) Klik
Dimsum Reizen (landenspecialist) Klik

Ingrediënten:

- Pak rijstpapier (te verkrijgen in de meeste Aziatische supermarkten)
- Zachte sla, bijvoorbeeld little gems 
- 1 komkommer, in dunne reepjes gesneden
- 2 wortels, in dunne reepjes gesneden
- 1 rode paprika, in dunne reepjes gesneden
- 1 handvol verse munt
- 1 handvol verse Thaise basilicum of Italiaanse als je die niet kunt vinden

Voor het vlees:

- 500 gram kipfilet
- 1 citroengras stengel geraspt, (verwijder de buitenste bladen totdat je de lichtgele bleke binnenbladen ziet)
- 2 tenen knoflook, geperst
- 2 theelepels sojasaus
- 2 theelepels vissaus
- 1 theelepel suiker

Voor eventuele pindadipsaus 

- 2 theelepels olie
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 theelepel vers geraspte gember
- 3 eetlepels sweet chilisaus
- 2 eetlepels hoisinsaus
- 160 ml water
- 3 eetlepels pindakaas met stukjes noot

Bereidingswijze:

1. Snijd de kip in hele dunne reepjes. Doe de kip in een kom en voeg de rest van de ingrediënten van de kip toe. Laat dit minimaal 15 minuten marineren (tip: het lekkerste is om de kip met de ingrediënten een nacht te laten staan).

2. Snijd de groenten in dunne reepjes en voeg de kruiden toe. Verhit de olie in een wok- of koekenpan en bak de gemarineerde stukjes kip in een enkele laag. Bak totdat ze mooi goudbruin van kleur zijn. 

3. Verdeel de groenten en kip in bakjes zodat je makkelijker de springrolls kunt maken. Om de springrolls uiteindelijk te rollen is het handig dat je een platte schaal hebt gevuld met een flinke laag warm water om het rijstpapier in te dompelen. Dompel het rijstpapier vlug in het water, zo'n 2 seconden aan iedere kant. Het papier zal nog vrij stijf zijn, maar zal snel wat soepeler worden. Leg het papier op een droog oppervlakte en vouw het dubbel. Op de helft van het rijstpapier leg je de ingrediënten (groente en kip) en dan rol je het voorzichtig op. 

Bereidingswijze pindasaus:
Verhit een beetje olie in een steelpan. Voeg dan de knoflook en gember toe en bak dit circa 30 seconden. Voeg dan de sweet chilisaus, de hoisinsaus, water en pindakaas toe en roer totdat het een glad geheel is. Laat de saus zachtjes pruttelen totdat hij is ingedikt. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen. Je kunt de saus een week bewaren in de koelkast. Wanneer de saus hierdoor wat dikker is geworden, kun je het met een beetje water verdunnen.

Heb je interesse in een reis naar Vietnam? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Vietnam, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Jouw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen