Gratis reisvoorstel aanvragen

Een reisdagboek over een droomvakantie KaapverdiŽ

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Sal (KaapverdiŽ)
Periode: augustus 2015
Vervoer: Vliegtuig
Accommodatie: Hotel/Riu Garopa
Organisatie: TUI

Foto van deze vakantie

Donderdag

Op 6 augustus gingen we richting . De vliegreis (ArkeFly) was niet om over naar huis te schrijven, een huilend kind van begin tot eind, maar hé we gingen naar het eiland waar het motto No Stress is, dus no stress. We maakten een tussenstop in Boa Vista, we mochten helaas het vliegtuig niet uit, dus niet zoveel gezien daar. Na nog een kort stukje vliegen waren we eindelijk op Sal, te weten Santa Maria, mijn eerste keer buiten Europa!! Onze transfer ging al op zijn Kaapverdisch, alles op zijn gemak en zonder stress heerlijk. Ons hotel was , de ontvangst was geweldig. Koffers werden naar de kamer gebracht, hoefde je zelf niet te tillen en er stond al iemand klaar met een welkomstdrankje. Een tip, ze hebben hier meerdere restaurants, probeer meteen een plekje te reserveren na je incheck anders heb je kans dat je favoriete restaurant al vol is. Ik kan zeker Mandalay (de Chinees) aanraden, heerlijk eten, maar wel snel volgeboekt! Omdat wij de eerste donderdag van de maand aankwamen, vielen wij meteen met ons neus in de boter. Ze hadden namelijk Kaapverdische markt. Op een pleintje in het resort zaten allemaal locals hun zelfgemaakte spullen te verkopen, er was een bandje, mensen zongen en dansten, kinderen konden hun haar laten invlechten, ze deelden popcorn en cocktails uit. Heel gezellig en je kwam meteen in de Kaapverdische sfeer!

Lokale bevolking van het land
Lokale bevolking van het land

Vrijdag

Op vrijdag gingen we naar het strand, nog een tip. Je krijgt bij je incheck een pasje hiermee kun je handdoeken halen. Maak niet net als ons dezelfde fout door eerst naar het strand te gaan en daar erachter te komen dat de handdoeken bij het zwembad opgehaald moeten worden! Bij het zwembad is het erg druk, wij moesten vier stoelen hebben, heel moeilijk te vinden bij elkaar. Op het strand is er plek zat! En bij de duikschool kun je gratis snorkelspullen lenen voor een uurtje en bodyboards (hier kijken ze niet op een uurtje meer of minder). Als je het resort afgaat naar het strand, vind je allerlei locals die proberen hun excursies te slijten. Voor de plaatselijke economie is het heel goed als je dat bij hen boekt, mocht je het niet vertrouwen, kun je het ook altijd regelen bij je reisorganisatie! Ik kan je Discovery Tours aanraden van Jailson Emerson en Danny.

Vrijdamiddag zijn we het strand afgelopen naar rechts. Op een gegeven moment verandert het zand in rotsen en wonen er zelfs een paar locals hier tussen de rotsen onder zeiltjes en karton. Niet zo’n hele mooie route vonden wij.

Zaterdag

Op zaterdag zijn wij naar de pier geweest in Santa Maria. Dit is het kloppend hart van deze stad. Hier gaan de mannen met bootjes de zee op om hun vangst binnen te halen en op de kade wachten de vrouwen om de vis schoon te maken en uiteindelijk te verkopen. En de kinderen spelen op het strand en in de zee. Hier moet je echt een kijkje nemen, dit is heel interessant zeker om te zien hoe deze mensen leven. Wij zijn over straat gelopen vanaf het resort, 15 minuutjes, over strand kan ook, dan is het zeker drie kwartier. Mocht je niet willen/kunnen lopen, aan de voorkant van het resort staan taxi’s die brengen je door de hele stad voor 3 euro. Op een gegeven moment vond ik het wel confronterend. Wij zaten in een luxe resort, eten te over en hier liepen kindjes in een onderbroekje of kapotte kleertjes met helemaal niets en gewoon gelukkig ook met niets. Bij onze kinderen moet het alleen maar meer en meer en is het nooit genoeg. Ik voelde mij schuldig dat wij hier liepen, maar toen vertelden ze mij dat ze huis blij waren met de toeristen en dat dat alleen maar geld en werk oplevert. Dus iedereen naar Kaapverdië! Wij hadden potloden, pennen en gummen meegenomen voor de lokale school, helaas was het net vakantie, dus die hebben we afgegeven in het hotel. Daar kon je ook je kleren en verzorgingsspullen achterlaten. Na een drankje gedaan te hebben bij een tentje en een paar schelpen gekocht te hebben bij de locals zijn we terug gaan lopen. Pas op voor de Senegalezen! Zij zijn erg aandringerig en laten je niet met rust. Uiteindelijk nemen ze je mee naar een hal met allerlei kraampjes Senegalezen met allemaal precies dezelfde souvenirs. Deze souvenirs zijn NIET gemaakt door de locals en het geld wat je hieraan uitgeeft gaat ook niet naar Kaapverdië, dat wordt doorgesluisd naar Senegal.

Atelier en bar in Kaapverdië
Atelier en bar in Kaapverdië

Zondag

Op zondag gingen we de schildpaddentour doen met Discovery Tours. We werden om 20.00 uur opgehaald in het hotel en gingen met drie gezinnen, nog eentje uit Nederland en eentje uit Schotland. Ik kan je deze tour echt aanraden, het is zo’n belevenis! Je komt op het strand in het pikkedonker, alles wat je hoort is het bulderen van de zee, je ruikt het zilte van de zee en een sterrenhemel boven je. De gids gaat dan op zoek naar de schildpadden. Helaas hebben wij geen schildpad gespot, we zijn wel op vijf verschillende plekken geweest en zijn ook veel andere excursiegroepen tegengekomen, die allemaal pech hadden. Normaal duurt deze tour tot 23.00 uur, onze gids vond het zo vreselijk dat ze niets konden vinden, dat we tot 01.30 uur zijn doorgegaan met zoeken!! Het is en blijft natuur, dat is het probleem, het zijn dieren, die kun je niet zeggen hoe laat ze waar moeten zijn! Ondanks het niet vinden, vond ik het een geweldige ervaring, jij onder die enorme sterrenhemel met alleen het bulderen van de zee, het maakt je wel klein. Ik had dit voor geen goud willen missen! We kwamen zelfs de lokale groep nog tegen die de eieren van de schildpad in veiligheid brengt voor stropers.

Ilha Do Sal - Cabo Verde
Ilha Do Sal - Cabo Verde

Maandag

Maandag zijn we links over het strand gaan lopen, dit is echt een aanrader!! Je loopt kilometers en kilometers met een hemels strand alleen voor jou en degene met wie je bent. Echt zalig!! Geen gevecht om een plekje, geen last van privacyinbreuk, gewoon het hele strand voor jezelf en nog een mooi strand ook!! Het is echt ongelofelijk!! Na 45 minuten lopen sta je ineens bij de pier in Santa Maria.

Dinsdag

Op dinsdag hebben we de Island Tour gedaan. Als je hier bent, moet je deze ook echt doen, je leert zoveel van alle mooie plekjes die Sal te bieden heeft! Wij wilden zelf een auto huren en op verkenning gaan, maar je moet voor de mooiste plekjes echt de weg af en off road gaan rijden en dat zagen wij zelf niet zitten, dus toen de excursie geboekt. Ook geen spijt van, wij hadden wij Discovery Tour de mogelijkheid tot een groepsreis of een privegids, kostte 25 euro meer, maar omdat we al de Turtle tour hadden geboekt, kregen we het voor hetzelfde geld. Als ik je een tip mag geven, zou ik gaan voor de privétour. Je mag zelf aangeven waar je iets langer wilt blijven en wat je precies wilt zien en waar je niet zolang wilt blijven. Ideaal.

Je begint bij Murdeira Bay
Dan ga je naar Monte Leao (Slapende leeuw berg) . Het is prachtig bovenop de berg en overal staan er hoopjes keien. Dit blijkt te worden gedaan door toeristen, die zo’n stapeltje maken en dan hopen dat ze ooit nog terugkomen om te kijken of hun stapeltje er nog staat!
Daarna ga je naar het toeristenplaatsje Palmeria, een echt vissersdorpje. Hier moet je ook weer uitkijken voor de Senegalezen, hier lopen er zoveel!! Hier gaat het hetzelfde als in Santa Maria. De mannen gaan weg met de boot en de vrouwen wachten geduldig.

Murdeira Bay
Murdeira Bay


Hierna gaat de reis verder naar Regona. Hier kun je van rotsen afspringen in het water. Het is hier een erg populaire picknickplaats, alleen jammer dat niemand zijn rotzooi opruimt! Verder is het echt schitterend hier! Daarna gingen we naar Buracona, het Blauwe Oog. Dit is een gat in de rotsen, waar water in loopt. Als de zon op een bepaalde stand staat valt het zonlicht in het water en lijkt het op een blauw oog. Je wordt vastgehouden door een gids en dan kun je voorzichtig naar beneden kijken. Hierna gingen we naar the Mirage, Terra Boa. Als je achterom kijkt lijkt het net of er water is, maar in feite is er alleen maar zand. een soort luchtspiegeling of fata morgana zeg maar. Heel apart!
The blue eye
The blue eye

Hier hebben we ook een korte stop gemaakt om iets te drinken en souvenirs te kopen. Hier is een local de hele dag souvenirs aan het maken van schelpen en hout en afval wat hij vindt. Hier vind je dus de echte souvenirs en hier help je ook de bewoners mee!! In Espargos, de hoofdstad zijn we kort gestopt voor een lunch. Hier vind je ook shanty towns, echte krottenwijken. Maar je komt ook grote flatgebouwen tegen, die zijn de overheid aan het bouwen om de mensen uit de krottenwijken in te herbergen. Er was ook tijd voor een beetje gevaar ;-). We gingen namelijk naar Shark Bay. Hier kun je waterschoenen lenen voor 2 euro per persoon en word je begeleid in het water. Ik zou dit echt aanraden want er liggen hier heel veel gladde rotsen onder water. Helaas was het bij ons een beetje druk en wilden de haaien niet echt dichtbij komen, maar we hebben ze gezien!

Ons eindpunt van deze geweldige dag was Pedra Lume, de voormalig zoutmijn met het Zoutmeer. Je kunt hier zwemmen of ik kan beter zeggen drijven. Dit moet je ook echt doen, wat een geweldige ervaring is dat. Je blijft gewoon drijven en wil je gaan zwemmen word je vanzelf weer gedraaid op je rug. Het zout is goed als scrub en de modder schijnt geneeskrachtig te zijn, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik dat niet uitgeprobeerd heb ;-).
Pedra Lume, zoutmijn
Pedra Lume, zoutmijn

Woensdag

Woensdag hadden we regen!! In 2014 drie dagen regen in het hele jaar en wij waren er en ze hadden regen!! We zijn lekker op de hotelkamer gebleven en hebben filmpjes gekeken. Gelukkig zaten wij heel dicht bij het zwembad en hebben bij het zwembad eten gehaald en dat lekker tijdens de film gegeten. De regen duurde de hele ochtend, ’s middags om een uur of drie was het weer droog en bloed- en bloedheet!
’s Avonds hebben we de zonsondergang gefotografeerd, het was namelijk al onze laatste avond. Het hek naar het strand gaat dicht meteen na zonsondergang, wij wilden op het strand blijven en dan om het resort naar de voorkant lopen, maar de bewaker bleef net zo lang staan wachten tot iedereen van het strand af was.

Donderdag

Donderdag was het alweer tijd om naar huis te gaan en afscheid te nemen van dit mooie eiland en de zeer vriendelijke mensen! Ons resort was echt super, supervriendelijke bediening, geweldige all-inclusive en nog beter entertainment! Je hoort weleens mensen zeggen Sal is saai, zand, zand en nog eens zand. Waarschijnlijk zijn dat mensen die hun resort niet afkomen en zolang je van het zwembad en het strand houdt is dat ook geen probleem, maar wil je meer zien dan moet je toch echt het resort af! Sal is zo mooi, met zijn prachtige bountystrand, af en toe een maanlandschap, dan weer net een vulkaanlandschap en dan weer net een woestijn. Het is zo divers en dat vind ik juist de charme van dit eiland.

Als je van zwemmen, watersport, zonnen houdt ben je hier op je plek. Wil je meer, ga er dan lekker zelf op uit of boek een aantal excursies, daar help je de lokale bevolking mee en jij ziet prachtige dingen. Dus laat niemand je vertellen dat Sal saai is en ga het voor jezelf uitvinden. Sal is geweldig in de zomer, maar zeker ook in de winter. Je kunt hier geweldig overwinteren. Misschien dat de zee dan iets wilder is dan in de zomer, maar daardoor heb je waarschijnlijk wel kans om meer surfers en kitesurfers in actie te zien dan wij. De bevolking is prachtig en supervriendelijk!

Meer mensen moeten weten over Kaapverdië, geweldig om een strandvakantie te hebben, maar ook mooi om meer te gaan ontdekken dan alleen je resort. Sal geweldig eiland om te gaan ontdekken!!

Riu Garopa, Santa Maria
Riu Garopa, Santa Maria


Geschreven door Diane Dekker

Heb je interesse in een reis naar KaapverdiŽ? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar KaapverdiŽ, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen